Skocz do zawartości

E46 320D 150 zimne powietrze z nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od momentu ochłodzenia mam problem z ogrzewaniem. Otóż środkowa kratka dmucha tylko zimnym powietrzem. Gdy przestawię ten środkowy suwak na 3 czerwone kropki nie leci ono wcale, na szybę i nogi jest ok - leci ciepłe. Dodam, że auto nie łapie odpowiedniej temperatury, która oscyluje między niebieskim polem a pionem w zależności od temperatury na zewnątrz.

Dodatkowo, podczas postojów pod maską słyszalne są stuki. Myślę, że jest to ze sobą powiązane.

Obstawiam termostat, aczkolwiek nie jestem ekspertem i chciałbym się Was poradzić zanim zacznę cokolwiek wymieniać. Miał ktoś podobny przypadek? 320D, 150 km, 2004r. Pozdrawiam. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obstawiam termostat. Nie chcesz wymieniać na ślepo , wykręć go i sprawdź czy jest sprawny.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Obstawiam termostat. Nie chcesz wymieniać na ślepo , wykręć go i sprawdź czy jest sprawny.

Znajomy mówił, że z tym stukaniem to może być elektrozawór ogrzewania. Możliwe to jest?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Warto to sprawdzic ale pisałeś też że auto nie łapie temperatury wiec to wina termostatu.

Do sprawdzenia też cięgna które otwierają kanały powietrza przy nagrzewnicy

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
Warto to sprawdzic ale pisałeś też że auto nie łapie temperatury wiec to wina termostatu.

Do sprawdzenia też cięgna które otwierają kanały powietrza przy nagrzewnicy

Pokręciłem pokrętłem, podniosłem temperature góra/dół, wszedłem autem na wyższe obroty. Dziwnym trafem ciepłe powietrze wróciło a temperatura była w pionie. Tylko na jakieś 15 min. Teraz znowu przestało dmuchać. Pod maską cały czas coś stuka. Pompa wody?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe, że to pompa wody, zdejmij pasek i sprawdź, termostat i tak do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Byłem na kompie.

Inpa pokazała, że do wymiany podgrzewacz i pompa wody. Termin mam 2 tydzień października, dam znać w temacie. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błąd podgrzewacza to taki można powiedzieć standard, ale co INPA miała do powiedzenia na temat pompy wody? Zmień najpierw termostat za 160zł, to może nie będziesz musiał kupować pompy za 400zł. Ja w przyszłym tygodniu będę zmieniał termostat po raz trzeci w ciągu 4 lat. :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Byłem na kompie.

Inpa pokazała, że do wymiany podgrzewacz i pompa wody. Termin mam 2 tydzień października, dam znać w temacie. :)

Zapytam tak z ciekawości skoro masz padnięty podgrzewacz wody to powiedz mi czy faluja Ci delikatnie obroty na postoju w zakresie 750-1000 gdy włączysz nawiew minimum na 17 stopni?

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmień najpierw termostat za 160zł, to może nie będziesz musiał kupować pompy za 400zł. Ja w przyszłym tygodniu będę zmieniał termostat po raz trzeci w ciągu 4 lat. :?

Jaki termostat za 160,- proponujesz? Behr to już nie to samo co ori (główny) i zdecydowanie go nie polecam.

Jestem bardzo ciekawy jak po diagnostyce w inpa ktoś stwierdził, że pompa wody jest do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od biedy może być FEBI za 150PLN, który mi 1,5-2 lata wytrzymywał, chociaż raz musiałem zmieniać samą uszczelkę termostatu niedługo po wymianie, teraz też trochę cieknie ale temperaturę dalej trzyma książkową 88-92. Czy go polecam to nie wiem... lepiej chyba oryginał za 240PLN.

Też się zastanawiam jak w INPIE ktoś sprawdził pompę wody. Wymieniłbym na miejscu autora termostat/-y, a pompę zostawił na razie.

Opublikowano
Skoro po wkręceniu na obroty zaczyna mu lecieć ciepło to jest to typowy objaw do zapowietrzonego układu chłodzenia. Może lepiej od tego zacząć zamiast od wymiany termostatu?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ja mam problem z ogrzewaniem .

z nawiewu czuć tylko zimne powietrze co mam zrobic na poczatek co sprawdzic jak kompletnie sie na tym nie znam prosze o pomoc

Opublikowano
Witam ja mam problem z ogrzewaniem .

z nawiewu czuć tylko zimne powietrze co mam zrobic na poczatek co sprawdzic jak kompletnie sie na tym nie znam prosze o pomoc

ogolnie problem jest wtedy gdy tem powietrza jest ponizej -5 , jak jest np 0 stopni wszystko jest ok