Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po odpaleniu auta wydobywa się stuk metaliczny w silniku (jak bym gwodźcie lataly w wiadrze ) po jakim czasie ustaje. Auto podpięte pod komputer nie pokazuje rzadnych błędów. Miał może ktoś taki problem ?? Jakiś sugestie co do naprawy ??
Opublikowano

W f30 mialem to samo. Wzieli do serwisu na noc.

Ponoc diagnoza poszla do centrum i dostali zalecenie aktualizacji sterownika.

Po aktualizacji stukow brak.

Opublikowano

Kolego, u mnie też coś takiego się pojawiło kilka dni temu. Dźwięk jest dokładnie tak jak opisałeś, jakby gwoździe w wiadrze. Udało mi się to nagrać. Czy to jest to samo co u Ciebie i czy udało Ci się zdiagnozować przyczynę? Byłem w ASO z tym ale z uwagi na to, że nic nie usłyszeli (a filmik widzieli) uznali, iż na tę chwilę wszystko jest tiptop. Komputer też niczego nie wskazał :mad2:

Opublikowano
Mam f30 z tym silnikiem i po odpaleniu na zimnym też dźwięk jest podobny. Pewnie warto by było się wybrać na aktualizację.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chcę Was straszyć, ale temat stuków na zimnym pojawiał się w B38, zwłaszcza w autach do 04/15.

Problemem było łożysko oporowe wału.

Pacz np. tu: http://www.auto-swiat.pl/uzywane/test-dlugodystansowy-bmw-218i-active-tourer-na-dystansie-100-tys-km/wrhhsr

:mad2:

W F20 B38 szło akurat od 04/15. Wcześniej było N13.

Opublikowano

Po pierwsze, nie pukaj tak głową, bo szkoda głowy :) forma "pacz" była absolutnie zamierzona, nie bądźmy tacy poważni.

Po drugie, na jedym z filmików w tym linku - F20 118i - słychać dokładnie ten dźwięk, który mogłoby dawać łożysko. Dopóki się nie wyjaśni na 100 proc., że i silniki po 4/15 są wolne od wady, nie możemy jej chyba wykluczyć? Choć mam nadzieję, że to jednak nie to.

Opublikowano

Moje auto z 2015.11 było w serwisie niestety nic nie ustalili. Powiedzieli ze problem leży w turbinie ( w trzpieniu) który jest na wierzchu. Problem w BMW podobno bardzo dobrze znany , tylko kwestia czy słyszą ten sam dźwięk !!!!!!!!! Dużo ludzi się z tym zgłasza. Nic z tym nie robią. Podobno wymieniali tez turbiny , ale po jakimś czasie było to samo !!!

Myślę ze problem się rozwiąże jak coś się całkowicie rozleci niestety :( oby nie silnik , bo będzie bolało :(

Jak dla mnie to są jakiej jaja z weryfikacją tych usterek :(

Opublikowano

SPOKOJNIE!!!!

Przychodze na ratunek, mialem dokladnie ten sam problem, ma on kilka faz.

Pierwsza zalecajaca udanie sie do warsztatu, odpalanie silnika, odglos gwozdzi przez 50 sekund

a druga to taka ze slyszymy je juz nawet podczas jazdy.

Diagnoza? WASTE GATE (zawór upustowy turbiny)

zarowno w silniko n13 jak i n20 bmw się nie postarało, zepsuli sprawe po calosci, te odglosy to oznaka ze zawór zaczyna sie blokować i nie moze normalnie pracować.

Co ja zrobiłem? ponieważ ta część nie występuje jako nowa, to moi mechanicy popowiedzieli mi ze mozna taka czesc zamowic zregenerwoana, zamowilem raz (800 zl z robocizna) jednak niestety po 30 km te same objawy, no nic zareklamowalem to bo jest na to gwarancja roczna. zalozyli druga czesc, no i co? [BAD] blada po paru km ten sam problem, mocno sie glowilismy az w koncu znalazlem haslo firma genesis!!!

regenerowane turbiny z dwuletnia gwarancja, wkurzony tym faktem ze auto stoi 2 tyg w warsztacie, zamowilem regenerowana turbine poniewaz nie mozna tej czesci dostac osobno (koszt cos ok 1700 zl), zamontowali mi i UWAGA przejechalem 700 km do teraz i poki co nie ma problemow ani okropnego glosu. bmw sie nie postaralo z tymi silnikami niestety... ale poceiszajace jest to ze mam 2 etnia gwarancje... dodam ze moje auto mialo tylko 52 tys km przejechane gdy ten problem sie pokazal.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Robiłem jednocześnie z chipem i nie pierwszy raz więc moja cena może tylko wprowadzić w błąd. Pytaj w Code My Bimmer, sprawnie odpowiadają i zdecydowanie polecam.
  • 3 tygodnie później...