Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Powracam z tematem świecącej się kontrolki poduszek.

Po podłączeniu ISTY+ pokazały mi się dwa błędy.

1 - błąd 93B0 - head airbag left

2 - błąd 93B1 - head airbag right

Udało mi się skasować te błędy, kontrolka poduszki na desce zniknęła ale na krótko. po jednym dniu powróciła.

Chciałbym pozbyć się tego problemu tylko nie wiem od czego zacząć sprawdzanie. Jak odchyliłem osłonę w słupku przednim widać kurtynę. Oznacza to że chyba jest. Podpowiedzcie co sprawdzić lub może ktoś już z czymś takim walczył i wie jaka może być przyczyna.

Opublikowano

Za moich czasów nie było żadnej kolizji a wczesniej nie wiem. Auto ma już swoje lata i przebieg i kolejnego właściciela.

To auto chyba nie ma poduszek w zagłówkach. Rocznik 2006

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie w zagłówkach tylko o kurtyny. Idą po słupkach przy szybie czołowej i wchodzą na dach. No a z jakiego powodu świecą to trzeba obadać. Długo ci to świeci, czy to świeża sprawa?
Opublikowano

To się nie świeciło jak kupowałem i potem przez jakiś czas.

Oddałem auto do wgrania oryginalnego softu bo miałem jakieś kombinowane (np. miałem soft od auta z DPF a mój fabrycznie nie ma DPF). Wgrany został oryginalny najnowszy soft do mojego samochodu (warsztat autoryzowany BMW). Po tym zabiegu po jakimś niedługim czasie się pojawiła kontrolka.

Skasowałem ją ISTĄ+ i na kilka dni był spokój i znowu się pojawiła. Teraz nie mogę jej skasować. Muszę ustalić o co chodzi. Jak zaglądałem pod tapicerkę w słupku A to kurtyna tam idzie ale czy podpięta i czy sprawna to nie wiem.

Chciałem się dostać do wtyczki ale nie wiem jak a nie chcę sobie nic połamać.

Ja to podejrzewam że ktoś specjalnie modyfikował oprogramowanie żeby te błędy się nie wyświetlały, więc domyślam się że była jakaś kolizja - ale to moje domysły tylko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Według mnie dobrze się domyślasz. Chyba że pojawiła się jakaś usterka z tymi kurtynami i ktoś stwierdził że lepiej przed sprzedażą wyłączyć to, niż obniżać cenę.

Jak rozbierać wszystko znajdziesz tu. Razem ze schematymi.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/

Opublikowano

1KifEAjW

Z tego zdjęcia wynika, że wszystkie poduchy podłączone są do modułu poduszek znajdującego się pod podłokietnikiem.

Może tam zajrzę czy wszystko dobrze jest podłączone?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie tam jest moduł kontrolujący poduchy. Tu masz linki. Install location pokazuje gdzie jest, ale to już wiesz. A zakładka PINOUT A12 LHD to opis sygnałow we wtyczce dla aut z kierownicą po lewej stronie.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-120d-sha/wiring-functional-info/body/safety-functions/ignition-circuits/q-A12

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To się nazywa tragedia !

Aby uzyskać odpowiedź na swoje pytanie trzeba dać maksymum info , naprzyklad VIN.

Tam roboty na 15 minut )