Skocz do zawartości

E46 320td 150KM Nierowna praca, blad 4b11,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupilem niedawno e46 2002r 320td 150KM. Od pocczatku byl problem z nierowna praca i dymieniem na bialo- lekko niebieski kolor.W silnikach Hondy i Subaru jestem obeznany ale Bmw to inna bajka - no i Diesel:)

Mam tester Delphi150 i Inpe.

Zrobilem nastepujace rzeczy:

Wymiana poduszek pod silnikiem

Wymiana filtra powietrza i paliwa

Zmiana filtra odmy na separator

Wyczyszczenie Egru

Zalanie do baku Lm Splunga

Zalanie i czyszcsenie czystm lm Splungiem podlaczajac bezposrednio za pompa progowa

Po tych zabiegach dymienie i nierowna praca na cheilke znikla i teraz losowo albo jest ok albo telepie i dymi.

Korekty na 1 i 4 byly na 5! A na 2 i 3 na -5. Czasami sa ok np przy ostrym przygazowaniu i szybkiej jezdzie. Potem przez jakis czas na postoju jest ok. Silnik pracuje ok i nie dymi a np po przygazowaniu znowu dziwne korekty.

Zacinaja sie wtryski czy cos moze z pompa cr?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj korekcje na zimnym i po rozgrzaniu. Sprawdź czy kody ima na wtryskiwaczach zgadzają się z tymi w sterowniku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)

Na zimnym akurat odpalił poprawnie ale po dodaniu gazu znowu korekty z wykrzyknikiem, znowu pare razy przygazowany i w miare poprawne. Na cieplym podobna sytuacja z przygazowaniem. Byc moze termostat nie domyka sie do konca bo po okolo 5km mam 74st. Przy czyszczeniu zaworkow od egr i gruszki obok zaworka od Egr znalazlem ulamana wtyczke i jakis czujnik do ktorego powinna byc podlaczona ta wtyczka.

Zimny :

Cieply

Wtryski poprawnie zakodowane

Czujnik

f4a6c0c0cc4b2b4dmed.jpg

Edytowane przez preket
Opublikowano
A pod obciążeniem korekty też są takie duże zawsze? Ja miałem korekty na jałowym ładne, a pod obciążeniem wartości po +4, -5 itp i po sprawdzeniu na stole, 2 nie przeszły nawet testów a 2 ledwo ledwo . Zregenerowałem wszystkie + sprawdzili od razu kompresje i jest teraz git.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień wtryskiwacz na 4 cylindrze i będzie wszystko ok. To czujnik ciśnienia oleju w podstawie filtra.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A pierwszy cylinder?czy poprostu na 1 robi korekty bo 4 jest padniety? Czy pasowac beda wtryski tylko z m47n czy tez np z 3 litrowego?czy zawsze wymienia sie podkladke i frezuje gniazdo?czy moze pamietasz moment dokrecania 2 nakretek trzymajacych wtrysk?Gdzies przeczytalem ze jak ktos wymienial podkladki to najpierw je wyrzarzyl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po tym co pokazałeś uważam, że przyczyną jest tylko nr 4, w razie czego na 1 cylindrze można wymienić bez demontażu kolektora, ale wg mnie nie będzie potrzeby. W 3.0d m57n 204/218 km są takie same, tylko norma musi się zgadzać, jak masz euro3 to takie muszą być (kod ima 6 znaków). Podkładka oczywiście nowa, podgrzewa się, nie ma potrzeby frezowania gdy nic tam się nie dzieje. Jarzmo dokręca się momentem 9 nm, śruby kolektora - 12 nm a nakrętki - 15 nm.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzieki za pomoc, zabieram sie za wyjmowanie... oby wyszedl bo w yt czasami wrzucaja jakies mega konstrukcje so wyjmowania wtryskow.

Numer wtrysku musi sie caly zgadzac? Notma euro 3 ma koncowke 131? Moje sa euro 3. Mam szukac dokladnie taki nr jaki wychodzi z etki? Tam jest dlugi p/n a ja znajduje tylko jakies wtryski jak wpisze koncoeke czyli :7789661

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, euro 3 masz szukać, na wtryskiwaczu jest skrócony numer i po takich szukaj. Popularny jest też z końcówką 609, oczywiście możesz zamontować o innym numerze, który jest zamienny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ok. Dzieki za rady. Wyjecie wtrysku lacznie ze zdjeciem kooektora zajelo mi 30min, dosc sceptycznie podchodzilem do wyjecia wtrysku po filmikach z yt :) Rozumiem ze nowa podkladke podrzewam np palnikiem gazowym i wkladam nagrzana i odrazu wtrysk?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, problemy są z reguły w m57, w których nie ma jeszcze o-ringu uszczelniającego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wymienilem na 4 - poprawilo sie tylko na 4. Pierwszy nadal korekta okolo 4. Wymienilem wiec tez 1 - sporo nagaru na wtrysku wiec pewnie podkladka przepuszczala. Wyczyscilem wszystko, nowa podkladka i po skreceniu wsztstkie korekty okolo 0.5. Przy okazji wywalilem klapki.Chodzi rowno, nie kopci.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL