Skocz do zawartości

Luz i drganie kierownicy +filmiki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie problem dotyczy luzu na kierownicy i drgania jej tak jakby zaraz pod kierownicą na dołkach. Maglownice miałem wymieniana na drugą, poprzednia miała luz na listwie, po wsadzeniu drugiej luz na kierownicy zmniejszył się o połowę ale nadal jest, do tego podczas jazdy na dołkach występuje takie drganie jakby metal zderzal się z plastikiem. Filmiki

Opublikowano
Skoro do dupy to dlaczego w momencie gdy wysuwam kierownicę do siebie i opuszczamy do dołu luz nie istnieje i nie występują żadne drgania? Gdyby była listwa wyrobiona to chyba ustawienie kierownicy nie miałoby znaczenia bo i tak luz byłoby czuć. Magiel był sprawdzany i nie ma żadnego luzu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a kolumna kierownicza w jakim stanie ? Sprawdź ja jest tam taka guma łącząca

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Piszesz, że drga na dołkach, więc przekładnia to przenosi w górę układu kierowniczego.

Sprawdź krzyżak, łacznik elastyczny przy przekładni to będziesz wtedy pewny co jest winne.

Ja przerabiałem to samo u siebie i tez wykluczałem przekładnie ale jednak to był magiel.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie taki luz powodował przegub element numer 1 na schemacie. W zależności od roku masz albo harmonijkę albo ten dłuższy. Ja miałem ten dłuższy. Wymieniłem id razu też sprzęgacz obrotowy czyli element numer 2 na schemacie. 1 kupiłem używaną a 2 nową. Na przegubie na ty. Krzyżaku luz był spory w porównaniu do drugiego, a na kierownicy wyglądało to jak u ciebie.

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AP71-EUR-10-2003-E46-BMW-320d&diagId=32_0942

Opublikowano
U mnie taki luz powodował przegub element numer 1 na schemacie. W zależności od roku masz albo harmonijkę albo ten dłuższy. Ja miałem ten dłuższy. Wymieniłem id razu też sprzęgacz obrotowy czyli element numer 2 na schemacie. 1 kupiłem używaną a 2 nową. Na przegubie na ty. Krzyżaku luz był spory w porównaniu do drugiego, a na kierownicy wyglądało to jak u ciebie.

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AP71-EUR-10-2003-E46-BMW-320d&diagId=32_0942

Postaram się to jutro sprawdzić. Teraz gdy mam ustawiona kierownicę do dołu i wyciągnietą do siebie to luzu nie ma,kierownica na dołkach tez nie drga. Tak jakby problem nie istniał. W momencie gdy podnoszę kierownicę i wsuwam to wszystko wraca. Mam nadzieje ze to będzie ten sprzegacz i element nr 1 na rysunku bo wymieniać kolumnę to mi się nie uśmiecha,sama uzywka grosze ale ile roboty...

Opublikowano
Przegub numer 1 u mnie to ten dłuższy (nie harmonijka) na łączeniu z kolumną chyba to jest przyczyną. Wkladam rękę od góry silnika,łapie za przegub i czuć luz. W momencie gdy pociągnalem do siebie stuk ustaje. poniżej filmikhttps://youtu.be/Y5XgaO_pcno
Opublikowano

Panowie znaleziona przyczyna luzu. Luz na przegubie, krzyzak wchodzący w ten wystający wysuwany element w kolumnie , dodatkowo luz na sprzegacz u który łączy się z maglownica.

Zastanawia mnie tylko czy i kolumna nie jest uszkodzona bo łapiąc za ten wysuwany element z pominięciem przeguba który jak wspomniałem jest wyrobiony, mogę ruszać tym przesuwnymi elementem góra dół i słychać ze jest tam luz.

Wrzucam filmik proszę oglądać od 50 sekundy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień na początek przegub i sprzęgacz. Wymiana banalna z kanału i zobacz czy jest git. Ja tak robiłem. Najpierw sprzęgacz i lekka poprawa, potem przegub i banan na twarzy:) zero stukania.
Opublikowano
Wymień na początek przegub i sprzęgacz. Wymiana banalna z kanału i zobacz czy jest git. Ja tak robiłem. Najpierw sprzęgacz i lekka poprawa, potem przegub i banan na twarzy:) zero stukania.

Tak też zrobię. Zrobiłem tak jak Ty,sprzegacz kupiłem nowy ori bmw a przegub to tylko uzywka za 99 zł ale dzwoniłem do gościa i mówił ze stan bdb i bez luzu. Bo jak wiadomo cena nowego to kosmos prawie 800 zł za kawałek pręta. Planowana wymiana czw-pt . Mam nadzieje ze będzie wszystko ok.Kolumna tez grosze kosztuje w razie gdyby, ale ile roboty....mam nadzieje ze mnie to ominie bo luz jest tam minimalny i myślę że w większości kol7mny używanych taki jest. No zobaczymy. Na pEwo dam znać bliżej weekendu co się okazalo