Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaraz pewnie ktoś mnie będzie chciał objechac, że temat o olejach był juz wałkowany wiele razy i że o tym pewnie też juz było nie raz. Otuż chyba nie. A przynajmniej ja nic takiego znaleźć nie moge.

Chcę wymienic płyn w układzie wspomagania ale pojawił sie mały problem, który polega na tym że nie mam pojęcia jaki olej mam tam wlać.

We wszystkich autkach BMW które widziałem na korku mają czerwoną naklejke z oznaczeniem ATF.

natomiast u mnie jest zielona i jest oznaczenie CHF 7.1 ONLY. Z tego co się dowiedziałem to nie moge wlać do układu DEXRON-u ani ATF-u.

A jak się pytałem o CHF 7.1 to nikt nic nie wie na temat takiego oleju.

Może ktoś z was coś wie na ten temat. :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano (edytowane)

Tak to wygląda - producent FEBi - ale dziwie sie ze sprzedawcy nie wiedzą - hmm choć faktycznie nie butelece nie pisze CHF ale oni powinni to wiedzieć.

To jest dokładnie ten płyn (koszta 1L koło 40-50 PLN) :

http://img246.imageshack.us/img246/4233/11mk6.jpg

Edytowane przez katar14
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Taki jak na korku.

U mnie też jest z takim oznaczeniem.

Dostaniesz w serwisie.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.

Opublikowano
Taki jak na korku.

U mnie też jest z takim oznaczeniem.

Dostaniesz w serwisie.

:clap: :clap: To akurak oczywiste, że taki jak na korku. Problem polega na tym , że poza serwisem nie łatwo go kupić.

Gdyby jeszcze ktoś wyjaśnił dlaczego nie mozna dowolnie lać tych olejów to byloby całkiem fajnie ;)

Ze względu na inną specyfike oleju "inna gęstość oraz lepkość". Wlewając niewłaściwy olej bardzo łatwo uszkodzić pompe wspomagania.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Czy do swojej e39 523 mogę spokojnie dolać tego płynu FEBI? Na korku mam napis only ATF oil. Czy ten ww olej będzie właściwy? Czy spóścić pozostałości starego czy tylko dolać ?
Opublikowano
Czy do swojej e39 523 mogę spokojnie dolać tego płynu FEBI? Na korku mam napis only ATF oil. Czy ten ww olej będzie właściwy? Czy spóścić pozostałości starego czy tylko dolać ?

NIE!

ten FEBI pokazany przez kolege to CHF. TY musisz lac ATF220 Dextron II, najpopularniejszy chyba plyn m.in. do automatow.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

Jeśli chf 7.1 to FEBI FE06162 to płyn do przekładni wspomagania i nivomatu od -40st C do 100 st C MINERALNY zielony. U mnie też jest napisane ONLY CHF 7.1 natomiast jak jest napisane CHF 11S wtedy trzeba lać FEBI FE 06161 -40st C do 130st C SYNTETYCZNY Żółty.

Wiec jeśli masz napisane ONLY CHF 7.1 to FEBI 06162 zielony 18zł u mnie w firmie

Jeśli napisane ONLY CHF 11S to FEBI 06161 żółty 27zł u mnie w firmie

Opublikowano
Dobrze wiedziec - nie wiedziałem o tym (faktycznie mozna łatwo wprowadzić w błąd) czyli u mnie mam nie ten co trzeba hmm a moze nie ma to az tak istotnego znacznia w tych oznaczeniach hmm ciekawe
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Witam

Osobiscie wlewam dexron II a na korku mam CHF!

Nie widze ,zeby cos bylo nie tak!

To jest umowa miedzy produventami ! W nowych fiatach zalecany jest wylacznie jakis wloski olej/pewnie z oliwek/ a przeciez jak wlejemy mobila ,czy jakis inny ,to i tak bedzie ok!

Kasa,kasa i jeszcze raz kasa a te wszystkie zalecane to po prostu takie male oszustwo!

pozdrawiam

Opublikowano
Tylko,że CHF są to całkiem inne oleje,które są stosowane do nivomatu, a do nivomatu nie zalejesz atf.Można sporadycznie LHM-LHM produkują różni producenci.Natomiast CHF jest to olej PENTOSIN a zamiennik jego robi jedynie FEBI.I nie jest to żadna zagrywka producentow.Bo ATF to nie CHF i nie LHM.Mylisz pojecie rodzajow olejow.Dla Ciebie pewnie przekladniowy np 75W90,80W90 i ATF to są takie same oleje.jak uważasz,że CHF to ATF.
Opublikowano

Czesc

No nie wiem,czy 1990 roku febi produkowal ten olej/

W ksiazce jest napisane ATF i taki leje,przeciez nie bede drazyl ,czy ktos napisal bzdury,bo choc tlumacz z niemieckiego jest kiepski ,to ATF latwoa przetlumaczyc :)

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...