Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich bardzo serdecznie,jestem na forum od niedawna tak więc proszę o wyrozumiałość:) Nie do końca ogarniam to miejsce ale mam nadzieję że z czasem będzie lepiej.Posiadam E91 330xi 258 km wczoraj po podpięciu pod kompa nie było komunikacji komp-auto,zmieniono komputer na inny i to samo,czy ktoś miał kiedyś coś takiego? będę bardzo wdzięczny za wszystkie opinie pozdrawiam
Opublikowano

Podstawowe pytanie. Jaki komputer/program był podłączony?

Być może poprzednik pokombinował z zamianą pinów w OBD bądź przeniósł w inne ukryte miejsce.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I czym to było podłączane, znaczy jakim kablem. Mało informacji dałeś. W sumie to nic nie napisaĺeś, więc ciężko ci pomóc.
Opublikowano

1. Sprawdź poprawność konfiguracji kabla w urządzeniach-com

2. Sprawdź jaki konkretnie masz kabel

3. Jaki program używałeś

Opublikowano
podpięli pod inpa z kabla do wtyczki przy mechanizmie do otwierania maski,drugiego kompa nie znam i nie wiem co to było:) próbowali skanować też przez tel ?????? bez powodzenia.Po wprowadzeniu nr vin auta były tylko podstawowe informację ale to i ja z vin potrafię sobie ustalić.Panowie powiedzieli aby udać się do elektronika
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz schematy co jest w OBD. W zależności od rocznika ( lift oraz przedlift) z tego co wiem są inne kable, przynajmniej w dieslu. A ty nawet nie wiesz co oni wsadzali. Najlepiej kup sobie swój kabel (moduł) do diagnozy, wtedy będziesz wiedział że jest ok lub jedź do kogoś kto zajmuje się tylko BMW, zanim zaczniesz naprawiać sprawne gniazdo OBD. To są specyficzne auta i Mietek z garażu tylko coś popsuje. Piszę to po wieloletnich przygodach z tą marką i wielu Mietkach.

Dobrze by było jakbyś podał rok produkcji auta. Nie jest ściągane ze stanów? Tam co przegląd podłączają auto do gniazda OBD przez co trafiają się zmasakrowane gniazda.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e91-330xi-tou/components-connectors/plug-in-comb-type-solder-connectors/connectors-from-x1/x19527-x19527/q-X19527

Opublikowano

Sytuacja wygląda tak:) w następnym tygodniu podjadę do ogarniętego magika który podepnie mi auto pod kompa i wtedy zobaczymy co jest grane.Znalazłem na stronie

https://ibmw.info/ w zakładce programy, zainstalowałem wszystko jak należy krok po kroku i zamówiłem kabelek :D mam nadzieję że będzie hulać.Jestem bardzo wdzięczny wszystkim za okazaną pomoc :lol:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
mam podobny problem e92 335d , auto nie chce się komunikować inpa/ista/tool32/multi tool , w innym aucie bez problemu wszystko działa , sprawdziłem OBD wszystko wygląda w porządku , plus jest minus też jedynie zastanawia mnie czy na linii K-line powinno być +/- ? bezpieczniki sprawdzone ktoś coś tam grzebał wcześniej bo były poprzestawiane ale teraz już są tak jak mają być
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
A więc..jest komunikacja z autem i okazuję się że była cały czas.To Inpa w warsztacie była trafiona ewentualnie tak się znali,w każdym bądź razie na mojej inpa działa podpięty pod kompa w serwisie też działa:) tyle w temacie pozdrawiam