Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po przejrzeniu większości podobnych wątków na forum i nie doszukaniu się niczego konkretnego, zdecydowałem się na założenie nowego.

Posiadam E60 535d 05/2005 z opcją audio S676A HiFi i od dawna borykam się z problemem niedziałających subwooferów pod fotelami.

Wszystkie pozostałe głośniki działają, subwoofery też są sprawne, gdyż po wpięciu się w kostkę w bagażniku, bez wzmacniacza, grały bardzo ładnie.

Logicznie pomyślałem więc, że wina wzmacniacza - zamówiłem drugi. Nie działał - no cóż, był używany, może wadliwy. Nabyłem zatem trzeci - na 99% sprawny, w poprzednim aucie działał. U mnie niestety nie działa.

Dodam jeszcze, że znajomy sprawdzał, bo ma większą wiedzę niż ja w tej dziedzinie i na kablu remote jest napięcie 10.5V. Czy nie jest ono za niskie by zasilić wzmacniacz? (Nie powinno być 12V?)

I z tego co wiem poprzedni właściciel wymieniał jednostkę główną CCC na pare miesięcy nowsze CCC, istnieje zatem opcja że HiFi nie zostało do końca poprawnie zakodowane. Po wstepnym podłączeniu pod komputer jest jednak kod $676, na anglojęzycznych forach wyczytałem, że musi to być zakodowane w kilku innych modułach(?). Nie znam się na tym za bardzo, ale potrafię zastosować się do porad.

Prosiłbym o naprowadzenie. Co mogę jeszcze sprawdzić aby znaleźć winowajce? Jak dowiedzieć się czy sygnał z radia dociera do wzmacniacza, czy kable w radiu są poprawnie podpięte i czy wzmacniacz wogóle zostaje uruchomiony/zasilony. Prosiłbym o jakieś schematy przewodów jeśli ktoś posiada bo w internecie ciężko znaleźć coś konkretnego+ jak sprawdzić czy hifi jest zakodowane, ewentualnie jak je zakodować(w miare uproszczona instrukcja wystarczy, jestem informatykiem z zawodu - raczej dam rade)

Być może lekko chaotycznie - lecz próbuję streścić wszystko co wiem, co wyczytałem na forach, i czego sie dowiedziałem o moim przypadku. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz nowsze ccc z polifta z przyciskami 1..8,a masz auto pre lci,to musisz przelutować kable w kostce jednostki ccc.

W przypadku cic też to jest konieczne z opcją 676.Inaczej suby nie ruszą.

Opublikowano

Czyli masz CICa ?

Nadal CCC, z tyłu jest na nim nalepka z bodajże 2006 roku, nie jestem jednak pewien czy to rok produkcji i o ile dobrze pamiętam jest na tej nalepce napisane E92, więc tak jakby została przełożona jednostka główna z E92 do E60? I nie mam pojęcia po co ktoś przeprowadzał taką operację. W każdym bądź razie, poprzedni właściciel podkreślił że wymieniał jednostkę CCC, być może padła.

Jak masz nowsze ccc z polifta z przyciskami 1..8,a masz auto pre lci,to musisz przelutować kable w kostce jednostki ccc.

W przypadku cic też to jest konieczne z opcją 676.Inaczej suby nie ruszą.

Nie sprecyzowałem. Mam pre-lci z 2005, ccc professional, to "nowsze" na 99% też jest z przedlifta.

Mógłbym prosić o jakiś PEWNY schemat kabli jeśli posiadacie, upewniłbym się wtedy czy wszystko jest na swoim miejscu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym wypadku zakoduj najpierw jednostkę pod twoje auto.
Opublikowano

Dzięki wielkie! Czegoś takiego szukałem.

W tym wypadku zakoduj najpierw jednostkę pod twoje auto.

Okiem amatora mogę stwierdzić że jest zakodowana pod moje auto, oczywiście jeżeli dobrze zrozumiałem. Wszystko co powinno działać, pokroju pdc przód/tył, kabel aux, wszystkie czujniki, sensory działają, ukazują się poprawnie na wyświetlaczu. Pod komputerem pokazuje jakieś kody od TopHifi, czyli tak jakby ktoś chciał zakodować Logica7, lub może jakieś pozostałości? Ale $676 od HiFi też jest.

W wolnym czasie wyjmę radio, posprawdzam wszystkie przewody czy są podpięte poprawnie, i podjade do znajomego z komputerem. Dziękuję za wstepną pomoc, odezwę się jak będzie jakiś postęp!

Takie pytanie na koniec, Dałoby się sprawdzić czy sygnał z radia trafia do kostki od wzmacniacza w bagażniku poprzez wpięcie amperomierza, włączenie radia i zobaczenie czy pokazuje cokolwiek? I nie wiecie może czy ten remote powinien mieć 12V czy 10,5 też wystarczy do zasilenia wzmacniacza?