Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W moim e46 podejrzewam że padł dwumas, bo słuchac stukanie od spodu auta, w okolicach skrzyni na wolnych obrotach i przy dodawaniu gazu na luzie, to stukanie jednak znika po wciśnięciu sprzęgła.

Oznacza to pewnie że padło koło dwumasowe.

Teraz pytanie do was bo mam kilka opcji

- wymiana dwumasa na używkę w podobno dobrym stanie, mam jeszcze dostać filmik co do jej luzów - koszt 150zł + nowe tarcze

- wymiana na jednomas

i tutaj owe pytanie)

* czy lepiej wymienić na jednomas z m50 240mm albo m30 240mm (jaka między nimi różnica) - koszt 250zł + tarcze z tłumikiem drgań z m30 z nowa wykładziną lub kevlarem

* czy lepiej wymienić na taki zestaw LUKA https://allegro.pl/luk-sprzeglo-bmw-e46-e39-320-323-325-520-523-525-i5954753574.html - jaki komfort jazdy, nie bedzie drgan?

Wyczytałem dużo, że jesli wymieniamy z dwumasa na jednomas z m50 + tarcze z tlumikiem drgan z m30 + docisk z m57 to roznicy w dzialaniu nie widac, jedynie na + bo lepiej sie auto wkręca

I to chyba byłby pewny zestaw na lata? Bo w przypadku używanego dwumasu może być różnie?

Proszę o poradę i od razu zaznaczam, że nowy zestaw LUKa dwumas za 1800zł odpada. Albo dwumas uzywany, albo jednomas - tylko jaki?

Jak z jazdą samochodem na jednomasie? Teorii nie chcę. Auto używane na codzien, żaden driftowóz

Opublikowano
Kilka razy słyszałem uszkodzony dwumas, i objawy raczej pojawiały się po wciśnięciu sprzęgła dodatkowo drgania oraz wibracje przynoszące się na karoserię.... Chyba że miałeś najpierw takie objawy i jezdziles tak długo aż już słychać ciągle, chociaż piszesz że po wciśnięciu sprzegla dźwięk ustaje mi to bardziej wygląda na łożysko oporowe.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też obstawiam łożysko oporowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie pozostaje nic jak tam zaglądnąć. To jest objaw tego łożyska? Tak jak mówię słychać takie dosyc szybcie stukanie w kabinie nawet, a po wcisnieciu sprzegłą jak ręką odjąl, cisza. Nie jest to bardzo glosny stuk. Nie jest tez metaliczny. Bardzo podobny do tego
mi to slychac praktycznie caly czas na luzie gdy ma tak około 1000obr i wyzej, przy wolnych na 800 nie slychac. Gdy sprzeglo wcisniete jest cisza
Opublikowano

Zajrzeć trzeba, no chyba że znasz takich magików :lol: co bez zaglądania powiedzą co jest.

Lecz z Twojego opisu wykluczył bym dwumase, dodatkowo (objaw padnietej dwumasy) po wciśnięciu pedalu sprzęgła czuć aż na nim drgania.

Po rozebraniu okaże się czy to łożysko tak czy tak sprzeglo bym już wymienił kompletne a dwumas po sprawdzeniu w jakim jest stanie, zadecydował bym czy zostaje czy szukamy innego pomysłu.

Jaki masz przebieg?

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sachs lub luk, ja jestem za dwumasą.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Sachs lub luk, ja jestem za dwumasą.

mam okazje kupic uzywane dwumas komplet po przelocie 5tys km z luka tylko nei wiem czy podejdzie, po numerach szukam i kolo dwumasowe niby pasuje ale po wbiciu numeru tarczy i docisku nie ma nic w internecie

zestaw pochodzi z E39 M54 3.0 chce go zalozyc do mojego E46 M52B25TU

numer koła dwumas: 415012210 - ona niby pasuje

numer tarczy sprzegla 324 0324 10 - nie mogę nic znaleźć w internecie

docisk: 124 0336 10 - tez nie wiele na jego temat.

czy taki zestaw mi spasuje do moejgo M52?

i drugie pytanie czy robiąc sprzeglo nalezy wymienic dwumas jesli jest zuzyty tarcze sprzegla a co z dociskiem? tez go musze wymieniac?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprzęgło z dociskiem z komplecie, jak dwumasa ok to po zabieleniu może zostać. Nie sądzę aby zestaw z m54b30 pasował do m52tub25.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Sprzęgło z dociskiem z komplecie, jak dwumasa ok to po zabieleniu może zostać. Nie sądzę aby zestaw z m54b30 pasował do m52tub25.

mowisz ze nie bedzie pasowal?

bo po numerach dwumasa w b30 i moim b25 jest identyczna ma taki sam numer jedyna roznica to chyba ze u mnie 228mm a w tamtym 240mm ale skoro dwumasa tarcze i docisk na 240 to musi wejsc?

zamowilem juz mam nadzieje ze bedzie pasowac

https://nocar.pl/kolo-dwumasowe-luk-415012210-bmw-3-5-e46-e39-2-0-2-5-3-0-98-05.html

https://www.sprzeglo.com.pl/produkt/kolo-dwumasowe-luk-415012210/25342?id=89718&auto=BMW-3-(E46)-320-I-170KM/125KW-[M54-B22-(226S1)]

tutaj wychodzi na to ze i do 2.0 i do 2.5 i do 3.0

Opublikowano
Zazwyczaj fabryki się nie poprawia, tym bardziej z lat 90-tych. Pewnie i tak jej ciągle wstawiasz, skoro dwumas zajeździłeś w benzynie. Nie wiem co trzeba robić żeby mieć 245 Nm i rozwalić dwumasę:)
Opublikowano
Zazwyczaj fabryki się nie poprawia, tym bardziej z lat 90-tych. Pewnie i tak jej ciągle wstawiasz, skoro dwumas zajeździłeś w benzynie. Nie wiem co trzeba robić żeby mieć 245 Nm i rozwalić dwumasę:)

Z tego co widze po twoich postach to lubisz tak pohejtowac wiec moze zrob sobie na chwile przerwe od forum

A to dwumas jest dożywotni? Auto kupilem, zrzucilem skrzynie i sie okazalo ze dwumas do roboty to chyba go tak nie zostawie, bo byloby to glupotą racja? Nie rozumiem co ciebie boli w tym ze chce wymienic sprzeglo. Przebieg i lata uzytkowania robią swoje a nic nie jest niezniszczalne. Chcę go wymienic i prosilem o konkretne odpowiedzi podpowiedzi, co bedzie pasowac.

Opublikowano

Odpocznę żebym nie musiał czytać twoich postów:) Hejtujesz to ty mnie teraz:) Ale rozumiem pewnie masz 18 -20 lat więc mogę ci wybaczyć:)

Na pytanie odpowiedziałem ci precyzyjnie "fabryki się nie poprawia".

Opublikowano
Odpocznę żebym nie musiał czytać twoich postów:) Hejtujesz to ty mnie teraz:) Ale rozumiem pewnie masz 18 -20 lat więc mogę ci wybaczyć:)

Na pytanie odpowiedziałem ci precyzyjnie "fabryki się nie poprawia".

A w jaki sposob chcę tą fabrykę poprawic?

Pytam czy sprzęgło z M54 e39 jest takie samo jak w M52 E46, bo to też R6 i po numerach z realoem wychodzi to samo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak numer części jest dokładnie ten sam to pasuje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL