Skocz do zawartości

BMW e46 318i 87kw 2000 r. Terkot silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kolejnym problem który się ostatnio pojawił w moim aucie jest terkot silnika, który jest słyszalny na rozgrzanym silniku przy dodawaniu gazu najbardziej powyżej 2500 obrotów, świeci mi się również kontrolka czek engine od dosyć długiego czasu, ale owy terkot jest słyszalny od niedawna. Samochód normalnie odpala, nie gaśnie, nie kopci czarnym dymem, nie jest zagazowany, nie zauważyłem spadków mocy, normalnie przyśpiesza. W przewijających się na tym forum tematach wyczytałem, że może to być awaria wtrysków. Czy ktoś już się spotkał z takim problemem w takich silnikach ?? czy specjalne płyny do wtryskiwaczy mogą to w jakimś stopniu zniwelować ?? jeśli tak to jakie polecacie??

Poniżej zamieszczam nagranie :

https://youtu.be/XzOLYQO_-6s

Panowie update to jest dosłownie ten sam dźwięk, może trochę ciszej jest u mnie, końcówka filmu około 50s u mnie na wolnych obrotach nie jest to slyszalne:

Waszym zdaniem to szklanki czy panewki?? Od czego zacząć??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znając tendencję tego silnika to sugeruje problem z panewkami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Panowie mały update, jakiś czas temu wymieniłem olej, przez 4 lata jeździłem na Agip 10w40 półsyntetyk i nie miałem z nim żadnego problemu, jako że zawsze wymieniałem w tym samym warsztacie co zawsze sądziłem że naleja ten sam co ostatnio, a teraz z ciekawości spojrzałem na paragon i zobaczyłem że zalali Agip SINT 2000 z beczki, czy owy terkot może być związany z tą zmianą i czy powrót do poprzedniego oleju może to zniwelować?? Czy lepiej już naprawić ta usterkę. Przebieg auta ponad 260 tys.