Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wzorując się filmami użytkownika mr-fix założyłem do E87 LED'owe oświetlenie wnętrza i światła wstecznego.

Pojawiły się znane problemy z samoczynnym gaśnięciem żarówek.

Zauważyłem tez, że światło wsteczne zamiast się palić mruga pojedynczymi impulsami (~1 na sekundę).

Jest jakiś sposób na te żarówki? Wszystkie niby CAN BUS od majfrenda.

Wsteczne T16 LED.

Czy jest możliwość, że to oświetlenie wnętrza wpływa na światło wsteczne?

Spotkałem się kiedyś na forum, że aby nie było błędów, należy wymieniać żarówki, ale pozostawić ori w "nogach", ale nie mogę znaleźć teraz tego tematu.

Proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wsadziłem ledy tylko we wsteczny i błąd się nie wyświetla. Nie wyłączałem sprawdzania żarówek, chociaż powinienem, bo po odpaleniu mrugną kilka razy podczas sprawdzania. Żarówki działają jak należy. Kupowane z aliexpress.
Opublikowano
Mi też właśnie się błąd nie wyświetla, ale żarówki mrugają zamiast świecić. Muszę się temu przyjrzeć bliżej, nie wiem kiedy tak się dzieje - czy na odpalonym, czy zgaszonym silniku (zapłon).
Opublikowano

Zakodować?

Jestem na etapie rozgryzania połączenia z E87 (kabel już jest), ale nie słyszałem o kodowaniu żarówek LED. :shock:

Opublikowano

Zależy od żarówek te co brałem z Ali to trzeba było kodować, ale były tez takie których nie trzeba było. Dostępne w uk są nie wiem jak w pl tylko ze ich cena to jakieś £40 za 2 żarówki te z Ali 30 zł.

https://youtu.be/UIOmRE4dV7E

W filmiku powyżej jest pokazany problem jeśli u Ciebie jest to samo to znaczy ze trzeba kodować

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każde takie błyśnięcie to sprawdzanie przez auto, czy żarówka nie jest spalona. Dla zwykłych żarówek ten prąd jest za mały żeby się odpaliły, a dla ledów wystarcza. Trzeba wykodować sprawdzanie żarówek dla konkretnego światła i będzie git. Tylko nie będziesz miał informacji jak żarówka się spali.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da się. Ncs lub carly. Rheingold nie ma chyba takiej opcji.
Opublikowano

Udało mi się dzisiaj po wielu próbach połączyć z samochodem. :)

Miałem już pobranego Rheingolda, ładnie czyta i kasuje błędy - nawet te, które były kasowane komputerem diagnostycznym Magneti Marelli są widoczne.

Z tego co czytałem to ISTA-P pozwala na kodowanie nowych funkcji w nowszych modelach BMW i jest prostsza w użyciu w porównaniu do NCS (bawiłem się za czasów E46).

Dzisiaj jednak nie mogłem odczytać pliku przez 2 dostępne moduły - łączyłem się przez profil E89, jak radzono w innym temacie.

Spróbuję pobrać ISTA-P i sprawdzę czy da się wyłączyć sprawdzanie świateł.

Całą zabawą ogólnie dążę do włączenia składania lusterek z pilota.

Może nie ma sensu pobierać ISTA i skupić się na NCS'ie?

Czy jest wersja, która ma domyślnie przy wyborze modelu E87?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest wersja iNPY, która obsługuje wszystko.

Przy takich banalnych kodowaniach typu składanie lusterek, światła dzienne, wyłącznie sprawdzania żarówek lub kodowanie nowego akumulatora to CARLY jest super. Trzy minuty roboty i po problemie. Sam kodowałem składanie z pilota i skracałem czas trzymania przycisku zamknięcia z 3 sekund do 0,5 sekundy za pomocą CARLY. Bezproblemo i w kilka minut.

Opublikowano (edytowane)

Sęk w tym, że nie chcę już wydawać pieniędzy na nowy interfejs.

Mam już drugi kabel K+DCAN i w końcu to ruszyło, chyba że się da użyć Carly z kablem K+DCAN i przejściówką OTG.

Edytowane przez stachuu0
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niestety już nie. Carly uszczelniło apke i pozwala ona tylko korzystać z ori kabli z tego co wiem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W ncs zrobisz to bez problemu, tylko potrzebujesz sp-daten e89.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.