Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

To jest mój pierwszy wpis i tym samym gorąca prośba o pomoc.

Niestety nie znalazłem tematu na forum, który w pełni pomógłby mi lub zasugerowałby kierunek działania.

Wczoraj wieczorem dzwoni do mnie żona, że nie może otworzyć drzwi z pilota. Na szczęście była ze znajomymi i powiedzieli jej, że w pilocie ukryty jest konwencjonalny klucz - otworzyła, przyjechała do domu. Ku mojemu zdziwieniu, lista problemów (wraz z pojawieniem się defektu drzwi) wydłużyła się:

1. Wspomniane wyżej drzwi - rygiel drzwi kierowcy nie podnosi się - ani z kluczyka, ani z przycisku w kabinie;

2. Lusterko kierowcy po włączeniu zapłonu delikatnie odchyla się (samo szkło);

3. Przy włączeniu zapłonu bardzo głośno włącza się radio (nie zapamiętuje poprzednich ustawień);

4. Płyta DVD z nawigacją, która włożona jest w radiu (w kabinie) nie działa - słychać, że się kręci, jest bardzo gorąca ale nawigacja jej jakby nie rozpoznaje.

Bezpieczniki odpowiedzialne za otwieranie/zamykanie drzwi sprawdziłem - są OK.

Czy macie jakieś pomysły, co może być wspólnym mianownikiem w/w problemów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może wiązka w drzwiach się przetarła. Długo masz to auto? Panel sterowania lusterkiem i szybami działa, może był kiedyś zalany? Wcześniej wszystko działało prawidłowo? Może to nie są powiązane usterki, tylko po prostu w navi laser padł i jej nie czyta, a drzwi to osobna sprawa.
Opublikowano

Samochód mam od 3 miesięcy. Sterowanie szybami i lusterkami działa. Wcześniej wszystko działało bez problemu - centralny zamek + rozkładanie lusterek i uchylanie szyb.

2 miesiące po zakupie okazało się, że cieknie olej z pompy wspomagania - musiała już być uszkodzona w momencie zakupu a ja tam nie zaglądałem - stwierdziłem, że ta część psuje się na tyle rzadko, że na pewno jest OK. Być może problem z drzwiami jest kolejną wadą ukrytą tego samochodu...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wadą ukrytą :lol:

Przez dwa miesiące w tych samochodach wieeeele potrafi się zadziać, nawet jak nie jeżdżą.

3A0jS9b.png