Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
potrzebuje opuscic ladnie (ale rozsadnie) e87. jakie sprezyny polecacie do oryginalnych amortyzatorow? chcialbym zeby przod byl delikatnie nizej, bo e87 jest tak narysowane, ze wyglada jakby przod lecial troche w gore. nie wiem czy 50/35 nie bedzie za duzo? moze polecacie jakis konkretny zestaw? bede wdzieczny za jakies podpowiedzie a jakby sie udalo razem ze zdjeciem - to byloby calkiem super. docelowo auto bedzie stalo na felgach 18" 235 przod i 255 tyl.
Opublikowano

Jak sie wstawia sprezyny to trzeba kupić tez amortyzatory i przedni i tylny stabilizator.

Czyli 4 sprezyny,4 amortyzatory,2 stabilizatory i 4 tuleje stabilizatora.

Powinno tez sie dokupić 4 poduszki amortyzatorow i inne srubkograty :lol:

Wtedy możemy mówić o profesjonalnym zestawie.

Ty jak widzę chcesz to zrobić na skróty sama wymiana sprezyn?

Tańsze sa komplety eibacha a droższe h&r.

Czasem tez ktoś sprzedaje w dziale e90 takie używane komplety.

MADE IN PRL
Opublikowano
Jezeli sam sobie wymienisz to mozesz sobie wymienic same sprezyny z odbojami. Predzej czy pozniej i tak ci wyleja amortyzatory, jezeli zlecasz warsztatowi kup odrazu kompletne zawieszenie bo oszczedzisz sobie na podwojnej wymianie a to koszt jakies 800 zl.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ok wiem i rozumiem temat amortyzatorow. ze stabilizatorami - nie wiem. byc moze na razie bym sobie temat darowal, ale jeszcze sie zastanowie. sa chyba jakies gotowe zestawy z tego co widzialem.

ale jesli chodzi o sprezyny

1. eibach prokit. z tego co czytalem to ok 30/20 ale podobno malo to widac po zmianie? prawda?

2. eibach sportline. chyba 45-50/30 i to juz konkretnie widac, ale do tego zestawy nowe amortyzatory...

3. sa jeszcze ciekawe sprezyny vogtland 40/20. wydaje mi sie ze to dosc optymalny wynik. pytanie tylko czy ktos zna te sprezyny i jak sie zachowuja? eibach jest dosc popularny. o vogtland niewiele da sie przeczytac

4. jamex, mts itd... ale o tych sprezynach to juz w ogole nic nie ma.

Opublikowano
Sprezyny z serii sportline musisz wymienic z amortyzatorami, teoretycznie w eibach pro kit mozesz jezdzic na amortyzatorach z serii, w voglandzie juz przod nizej stoi od pro kita i wypadalo by wymienic z amortyzatorami, efekt na pro kit cie i tak spokojnie zadowoli, pamietaj o wymianie od boji na m pakietowe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zajrzyj do galerii, pewnie nie jedno auto stoi na pro-kit a to wg mnie optymalne rozwiązanie, seryjne amortyzatory spokojnie dadzą radę przy takim obniżeniu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zadam pytanie w tym temacie, bo nie chcę śmiecić na forum, może źle szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moją zagwozdkę. Przymierzam się do wymiany amortyzatorów bo z przodu tylko 40% i tu moje pytanie. Jak sprawdzić czy posiadam zawieszenie zwykłe, sport, czy M ? Mam z tyłu stabilizator, ale po rozkodowaniu VIN na stronie bimmer.works nie ma tam nic o zawieszeniu sport. Czy jest jeszcze jakiś sposób żeby dowiedzieć się jaki rodzaj zawieszenia u mnie siedzi ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Według mnie tylko po vinie. Ja mam w wyposażeniu tak to opisane

S704 M Sports suspension

• Moderatorzy
Opublikowano
Zadam pytanie w tym temacie, bo nie chcę śmiecić na forum, może źle szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moją zagwozdkę. Przymierzam się do wymiany amortyzatorów bo z przodu tylko 40% i tu moje pytanie. Jak sprawdzić czy posiadam zawieszenie zwykłe, sport, czy M ? Mam z tyłu stabilizator, ale po rozkodowaniu VIN na stronie bimmer.works nie ma tam nic o zawieszeniu sport. Czy jest jeszcze jakiś sposób żeby dowiedzieć się jaki rodzaj zawieszenia u mnie siedzi ?

Daj VIN.

Opublikowano

Wysłałem na priv.

A few moments later...

Wyszło po VIN że nie mam usportowionego zawieszenia. Muszę sprawdzić numery na amorach o ile da się je jeszcze odczytać, zastanawia mnie tylko ten tylny stabilizator skoro nie ma go w podstawowej wersji zawieszenia.

• Moderatorzy
Opublikowano

Od kiedy sprężyn szuka się po długości? Do twojego auta pasują sprężyny 374, 370, 382, 369 zależy od producenta i jego serii.

Wejdź w katalogi Lemforder albo Sachs i dobierz coś. W ASO nie ma już dostępnych springów do twojego auta.

Opublikowano (edytowane)
No właśnie patrzę na długość sprężyn bo jedne mają 350mm drugie 360mm i 380mm Sachs / KYB / Lesjofors Edytowane przez Martin ST
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam

E87 2009 wrzesień P422025

wg VIN zawieszenie sportowe M, S704A = Tak . I takie jest... chyba

RealOem nie podaje numeru sprężyn do tego VIN, tylko jako całość.

Pękła żonie jedna sprężyna z przodu i chciałem kupić dwie, wymienić...

W sklepie dobrali po VIN, sprężyny Febi 46916, ale coś mnie tknęło, sprawdziłem te numery i wszędzie pisze, że to do zawieszenia standardowego..

Chłopak w sklepie zaczął szperać po katalogach i dobrał Kayaba RA4001, one są krótsze, ale czy takowe będą dobre ?

Mam już młyn w głowie, bo w innym sklepie, jednym z większych na allegro, też twierdzą że te febi są ok, bo takie po VIN.. podali mi też Kyaba, ale numer RH3488, patrze w katalog, a to sprężyny do bmw 3 e90..

jak to dobrać, jakie są właściwe numery OEM ?

Dziękuję

Akual. kolejny sklep pisze mi że zawias standard, odkręciłem koło i jest naklejka z kodem kresowym i na niej C4, a wydaje mi się że m-pak to D2 D1 ?

tak to wygląda w realoem :

zawieszenei-bmw-001.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem ten sam problem i kiedys znalazlem taka strone, ktora pokazala jakie sprezyny maja byc do mojego oryginalnie. tez mam zawieszenie s704 i ayto 118d z 04/2009

Sprężyny przednie

31336767375

Sprężyny tylne

33536767343

Tu masz link do tej strony, ale ze strona jest ruska to nie wiem gdzie zmienić VIN na twoj. Moze ci sie uda:)

https://cats.parts/bmw/E87N/50142/L:N:200904/springs/?vin=WBAUD71090P410877

Musisz zaznaczyc tylko ze masz zawieszenie s704

Opublikowano

@Jack79

Bardzo Ci dziękuję, trochę mi to pomogło, nakierowało, bo popatrzyłem po twoim VIN

Mój u ruskich też nic nie pokazuje.

Wklejałem w poprzednim poście ten screen z realoem gdzie pisze o zawieszeniu, podaje kod itd itp podkreślone zawieszenie M. Ale już dekodując wyposażenie po kodach, ja takowego S704 nie mam. A u Ciebie jest. Czyli chyba jednak jest zwykły zawias..

bmw-suspension-e87.jpg

niestety nie jestem biegły w BMW, żona ma od paru lat, nic się nie działo złego, poza duperelami, teraz to.. W VAGu na sprężynach są kody z kolorowych kropek, tu nic nie widzę..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ty masz zwykly zawias. Tu jest twoj VIN rozkodowany

VIN: WBAUD71070P422025

Ostatni zapisany przebieg w serwisie BMW: 193445KM

01CA Selection of COP-relevant vehicles

01CB CO2 equipment

01CC Auto start/stop function

01CD Brake Energy Regeneration

0230 Extra package, EU-speciifc

0249 Multifunction f steering wheel

0302 Alarm system

0320 Deleted, model lettering

0321 Exterior parts in vehicle colour

0403 Glass roof, electrical

0411 Window lifts,electric,front/rear

0413 Luggage compartment net

0423 Floor mats velours

0428 Warning triangle and first aid kit

0430 Interior/outside mirror with auto dip

0431 Interior mirror with automatic-dip

0468 Ski bag

0473 Armrest front

0488 Lumbar support, driver and passenger

0493 Storage compartment package

0494 Seat heating driver/passenger

04AS High-grade wood trim,varieg.poplar, grey

0502 Headlight cleaning system

0508 Park Distance Control (PDC)

0520 Fog lights

0521 Rain sensor

0522 Xenon Light

0524 Adaptive Headlights

0534 Automatic air conditioning

0548 Kilometre speedo

0563 Light package

0612 BMW Assist

0633 Preparation, mobile phone, Business

0663 Radio BMW Professional

0676 HiFi speaker system

0698 Area-Code 2 for DVD

06FL USB/audio interface

06NF Music interface for Smartphone

0710 M leather steering wheel

07HE Connectivity package

07RP Advantage package

0801 National version Germany

0851 Language version German

0863 Dealer List Europe

0879 On-board literature, German

A080 80 Ah AGM battery

Opublikowano

Dzięki raz jeszcze, potwierdza to śledztwo, myślałem że przy zwykłym też jest jakiś kod wyposażenia w sensie " standard suspension "

Nie rozumiem tylko tego co pokazuje RealOem, ale już kiedyś mnie tak zrobił.. W Krakowie weszły dość restrykcyjne przepisy co do euro 4/5 itp. Sprawdzałem sobie z ciekawości jak to jest z tym autem, Real pokazuje wydech, katalizator itd dla EU3. Na necie że ten silnik ma EU4 ( n47 ) . Ale wyczytałem gdzieś że od września 2009 BMW wszystkie silniki miały już normę EU5, a to auto jest z 23.09.2009 ;)

Napisałem do BMW Polska, pani sprawdziła i odpisała że to auto ma normę EURO5. Odpisałem, że katalogi podają EU3 bądź EU4, jak mogę to udokumentować. Pani odpisała czy chce na maila czy pocztą certyfikat. Po jakichś 3tyg dostałem listem papierowy certyfikat z kodem hologramem dotyczący mojego auta i potwierdzający m in że ten numer nadwozia ma już silnik z normą EU5 :)

pozdrawiam