Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow, pacjent to bmw e90 325i 2006 r z przebiegiem 241 tys km , silnik benzynowy.

Nie przygladalem sie nigdy i cos mnie tknelo dzis i nie daje mi tp spokoju a mianowicie auto mam od 3 miesiecy olej wymieniony zostal 3 tys km temu przez mechanika i nic nie wspominal zeby bylo cos nie tak.

Przejde do pytania, co to moze byc pod korrkiem wlewu oleju jak i na elementach silnika wewnatrz tak jak widac na zdjeciu czym to mozd byc spowodowane? Dodam ze auto jezdzi normalnie, czasem mam po dluzszym postoju i odpaleniu po kilku dniach falujace obroty na zimnym silniku. Olej jaki podobno byl lany to 5w50 i taki tez zalalem valvoline.

Dodatkowo zaueazylem od kiedy go mam ze na przestrzeni 4 tys km dolalem juz 1 litro plynu chlodniczego ale tez nie zaobserwowalem nigdzie wyciekow.

Dla podgladu wstawiam link do zdjecia tego nagaru/syfu, po zgarnieciu tego palcem czuc jak by grudki szlamu piasku czy czegos co przypomina chropowata maź.

https://tufotki.pl/n3Ke6

Bede wdzieczny za podpowiedz, w niedlugim czasie bede jechac na sprawdzenie tego do jakiegos innego warsztatu na diagnoze dam znac jak tylko sie cos dowiem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam ponownie, pytalem dzis o oczyszczenie/plukanie silnika i taka odpowiedz uzyskalem:

T,,emu silnikowi już raczej nic nie zaszkodzi i ewentualnie może tylko go dobić lub mu pomóc. Innej drogi nie ma. Koszt wymiany oleju z płukaniem układu to ok 450 pln brutto. ,,

To odpowiedz serwisu specjalizujacego sie w BMW

co o tym myslec ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Serwis ma rację. Sprzedający aby ukryć wycieki oraz spalanie oleju zrobił najprostszą rzecz, tj. zmienił olej na bardzo gęsty. Ten olej nie pasuje do tego silnika. Wymiana oleju na właściwy jest możliwa tylko po przepłukaniu silnika. Od razu uprzedzam, że po zalaniu właściwego oleju może być wiele problemów tj. wysokie spalanie oleju itp.
3A0jS9b.png