Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jakiś czas temu zainstalowałem instalację LPG w moim E39. Kompresor NIVO został przeniesiony pod akumulator.

Do momentu instalacji LPG - czyli przez kilka pierwszych tygodni użytkowania przeze mnie samochodu - NIVO praktycznie dla mnie nie istniało. Chyba ani razu nie usłyszałem pracującego kompresora, a samochód po tygodniowym postoju w garażu podziemnym nie stracił wysokości z tyłu (kompresor nawet na sekundę się wtedy nie odezwał). Po założeniu instalacji LPG i przeniesieniu kompresora po każdym postoju auta - nawet takim trzygodzinnym, kiedy wcześniej tego dnia jeździłem samochodem - kompresor odzywa się na chwilę i pompuje. Wydaje się jakby układ stracił gdzieś szczelność - podejrzewam raczej przewody doprowadzające powietrze, bo chyba niemożliwe, żeby któraś z poduszek nagle straciła szczelność.

Czy miał ktoś z Was taki problem?

W związku z powyższym poszukuje w Warszawie lub okolicach dobrego mechanika, który zna się na serwisowaniu NIVO. Chodzi mi nie tylko o diagnozę komputerową, ale także ewentualne sprawdzenie szczelności układu, wszystkich przewodów, połączeń. Znacie kogoś takiego wartego polecenia? Fajnie byłoby, żeby mechanik nie proponował od razu w ciemno wymiany poduszek, tylko wiedział co i jak posprawdzać.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Zima idzie i lepiej to NIVO ogarnąć ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skąd pewność, że przed założeniem lpg kompresor się nie załączał?

Weź poprawkę na to, że oryginalnie jest on zamontowany w wygłuszonej osłonie, pod podłogą.

Trzeba naprawdę dobrze się wsłuchać, żeby go wtedy usłyszeć.

Co do miechów to mają już swoje lata i powietrze może minimalnie uchodzić przez gumę.

Kup np. preparat do badania nieszczelności lpg i popsikaj na miechy. Będziesz widział czy i gdzie bąbelkuje.

pzdr

yaz

Opublikowano
Skąd pewność, że przed założeniem lpg kompresor się nie załączał?

Mogłem go rzeczywiście nie słyszeć. Ale - tak jak napisałem - samochód po tygodniowym postoju w ogóle nie usiadł na ,,tyłku''. Także jeśli nieszczelność jest taka, że kompresor po pięciu godzinach postoju musi coś uzupełnić, to po 8 dniach postoju musiałbym zauważyć ubytek powietrza w miechach - chociażby po odległości tylnych kół od nadkoli. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Dlatego też przydałby mi się jakiś ekspert, albo przynajmniej mechanik zaznajomiony z tematem.