Skocz do zawartości

Tuleje wahacza przedniego meyle hd/lem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam aktualnie posiadam tuleje meyle hd.Około 3lat z przebiegiem + - 50tys km.Zauważyłem,że odeszła taka część https://zapodaj.net/77f9f8b71b5e7.jpg.html

nadmienię,że nie wygląda to na urwanie ponieważ nie czuć ruszając kołem by był luz a da się to palcami włożyć.Pisałem to też na innym forum,ale może tutaj jeszcze ktoś dorzuci swoje 3 grosze :)

Chce kupić dwie tuleje i nie wiem czy brać od nowa meyle hd czy może lema? lem o 40zł droższy.Męczę się też z drgającą kierownicą.Ktoś pisał,ze po założeniu meyle hd drgała mu kierownica.Meyle hd nie posiada znów hydropostawy gdzie lem ma znów hydropostawę.Czy ta hydropostawa lepiej spełni swoje zadanie niż meyle hd? Zastanawia mnie też miękkość tulei.Pisał tez ktoś,że po założeniu lema były tak miękkie,że po tygodniu zmienił na meyle

Zastanawia mnie czy takie lemy nie lepiej by to wszystko tłumiły i nie niosło by się tak na kierownicę.. wszystko czuć na kierownicy i wibracje od 120 w górę.Pomijam kwestię kół bo i wyważne/doważane i inne cuda.

Prosiłbym by ktoś się wypowiedział.Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam meyle hd i nic nie drga, rozumiem, że te drgania są bez hamowania? Masz dystanse? Jak nie to polecam założyć inne koła, w takich przypadkach 90% to koła są przyczyną (felgi lub same opony). Na początek zamieniłbym przód z tyłem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mam MEYLE HD od 80 tysięcy i nic się z nimi nie dzieje i oby tak dalej. Brak jakichkolwiek drgań.
Opublikowano
Jeździłem 3 lata na wahaczach i tulejach z Lemfordera. Teraz od ponad roku jeżdżę na Meyle HD i ja żadnej różnicy nie odczuwam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak myślałem, teraz sprawdziłem, że jednak w turasie mam też meyle, więc różnicy nie czuję :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Wlecą jednak teraz lemy :) 240zł za wie poduszki+100zł wymiana te 100zł za dużo mi się wydaje.Mając kanał sam bym to zrobił.A na rampę najazdową jechać gdzieś na zajazd jakiś robić to tez ryzko,że nie wyjdzie itp.

Wlecą lemy.Ja robię rocznie 15-20tys maks.Meyle są twarde bo to czuć.Każda nierówność drogi przenosi mi na kierownicę.Lem ma hydropodstawę co trochę tłumi to wszystko.

Ps febi nie polecam po 5tys były do wymiany.Meyle w sumie mimo to,że te gumy/wkładki się wysunęły to ani drgnie koło.Miesiąc temu na stacji diagnostycznej powiedzieli,że auto siedzi sztywno na tulejkach nic luzu nie ma

Ale wymienię na tego lema.O tą kierownice mi chodzi co drży.Bo to jaja.Wyważanie w zwykłym zakładzie dalej to samo.Wyważanie w dwóch innych zakładach na maszynie Hunter z testem drogowym to samo.I ostatnio doważanie kół na samochodzie.Też sobie drży.Koła zamienianie tył na przód i odwrotnie.Kupione dwie alufelgi prościutkie i założone na przód to samo.Wiec albo wina tarcz,że bije podczas jazdy albo coś z tulejami meyle nie tak.Ps opony dwuletnie dunlop bluresponse 205 55 r 16

Opublikowano
Według opinii meyle są jakby to powiedzieć bardziej miękkie i wygodniejsze, jednak mniej wytrzymałe. Meyle HD mniej komfortowe więcej wytrzymają. Tak mi powiedzieli w sklepie czescidobmw.pl. Ja zakładałem tuleje Lemfordera na wahacze i wytrzymały rok.
Opublikowano
Jakieś 50 tyś, może 40 nie pamiętam dokładnie ale wiem że dużo bo w ciągu roku 4 razy bodajże olej wymieniałem, a robiłem to co jakieś 10 - 12 tyś. Dodam jeszcze że potem koleś wyjechał mi z parkingu na drogę i miałem lekką stłuczkę to od tej strony tuleja Lemfordera się tak jakby rozdzielilła na dwie części tzn. środek tulejii się oddzielił od jej zewnętrznej części. Druga strona zresztą jak sprawdzałem na stacji diagnostycznej też miała spore luzy, a wszystko było założone zgodnie ze sztuką na 100 procent.
Opublikowano
chciałem spytać jeszcze o jedno z kanału mechanik da radę wymienić te tuleje bez ściągania kół? ponieważ koła mam doważane na samochodzie i wolałbym nie ruszać ich do kolejnej wymiany kół
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kół nie zdejmuje się do wymiany tulej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie, że się da :wink: rzadko wahacz po demontażu nadaje się do użytku (problem z wybiciem sworzni).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
a jeszcze dopytam informować mechanika ze te tuleje zakładka się na wodzie z mydłem? bo znajac życie mechanik dubnie trochę smaru.. a znów uczyć go czym ma smarować to też nie wypada
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może też być silikon w sprayu lub szampon :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL