Skocz do zawartości

320i n46 spadki mocy na niskich obrotach, blad 2a83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z Bmw e46 , silnik n46b20, 2,0 benzyna.

Problemem jest spadek mocy do 2500 obrotow oraz czasem zafaluja obroty. Jak jade autostrada wszystko jest ok ale przy ruszaniu i nizszych obrotach jest problem. tak jakby cos go trzymalo.

Komputer pokazuje blad 2a83 vanos dolot. Vanosy nowe, elektrozawory sprawne, oringi na walkach nowe, rozrzad wymieniony, dobrze ustawiony a problem nadal zostaje.

Dalem auto do sprawdzenia w bmw, wymienili na nowe vanosy ale to nic nie dalo, okazalo sie ze stare byly dobre. Komputer pokazuje inne polozenie vanosa niz jest w rzeczywistosci.

Moze ktos pomoc?

Opublikowano
to tez odpada. Dzialo sie tak przed wymiana Vanosow. Serwis Bmw podejrzewa usterke elektryczna ale narazie przyczyna nie znaleziona.
Opublikowano

Dalem auto do sprawdzenia w bmw, wymienili na nowe vanosy ale to nic nie dalo, okazalo sie ze stare byly dobre. Komputer pokazuje inne polozenie vanosa niz jest w rzeczywistosci.

Tego nie rozumiem. Komputer odczytuje położenie wałka z czujnika. Skoro jest niby w innym miejscu to raczej jest usterka mechaniczna. Zacinający się wanos, źle ustawiony rozrząd. Elektrykę bym zostawił.

Opublikowano
Lancuch masz nowy .Powiem ci tak juz robilem pare aut po serwisie z takim bledem i zawsze konczylo sie na wymianie lancucha i ponownym ustawieniu rozrzadu i problem znikal.Z druhiej strony to n42 w nim cuda sie zdarzaja.Pozdrawiam
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano

Jakby rozrzad byl zle ustawiony to objaw wystepowalby caly czas. Tak mysle.

A co powiecie Panowie na przeplywomierz???

Opublikowano

W serwisie nie wymieniali mi rozrzadu, byl on robiony duzo wczesniej. Jest ustawiony prawidlowo jak juz wczesniej wspominalem.

Lancuch? Oczywiscie ze nowy...

Opublikowano
Mam ptanie blad wystepuje tylko przy odpaleniu na zimnym i cieplym silniku czy tylko na zimnym.Rozumiem tez ze vanosy wyjscie i wejscie sa na miejscach i ustawiane byly krecha do gory.Napisz jeszcze jak sprawdzaliscie rozrzad?
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Blad wystepuje na rozgrzanym silniku. Serwis sprawdzal ustawienie rozrzadu, nie wiem jak. Dzis mialem telefon z serwisu BMW ze prawdopodobnie wiązka od elektrozaworow. Wymienili i testowali jak narazie bez bledu. Jutro bede wiedzial czy rzeczywiscie trafna diagnoza. Mam nadzieje...
Opublikowano

Niestety to byla bledna diagnoza. Blad nadal wystepuje. Wszystkie wasze podpowiedzi byly sprawdzane. Rozrzad ok, nowe vanosy, oringi na walkach nowe, sruby vanosow, blachy impulsowe, swiece, elektrozawory, sprawdzana cala elektryka. Wszystko dobrze ale problem nadal nie rozwiazany :-( Pomozecie???

Serwis obstaje ze cos w silniku jest nie tak, moze byc problem z cisnieniem oleju. Vanos nie osiaga pelnego zakresu i wlacza sie tryb awaryjny ale nie na desce rozdzielczej. Auto jest slabe przy niskich obrotach. Czasem zafalują, Zdarza sie ze auto zgasnie na postoju ale nie czesto.

po informowano mnie ze jak sie odpala auto to slychac popychacze, ale wszystkie popychacze dobrej jakosci byly 6 miesiecy temu wymieniane.

Zagadka!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie widzę związku a taka podstawowa rzecz jak zamiana elektrozaworów miejscami była zrobiona? Nie wychwyciłem tego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.