Skocz do zawartości

słaba klimatyzacja 520d

Jelu

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze.

F10 lci 520d xdrive 2015r., po gwarancji

W czasie ostatnich upałów uwidocznił się u mnie problem z klimatyzacją. Mam 4 strefową klimę, zazwyczaj jeżdżę sam więc ustawiam na sync i wszystkie 4 strefy ustawiam razem. Co do zasady klima działa bardzo dobrze (chociaż przy ustawieniu na maksymalne chłodzenie u żony w Maździe 6 można zamarznąć a u mnie po prostu dobrze chłodzi) niemniej jednak wystarczy. W czasie normalnej jazdy też jest w miarę ok, chłodzi, jak na dworze jest 30+ to też w sumie daje radę (mogłoby być trochę zimniej ale nie czepiam się aż tak bardzo). Problem pojawia się podczas szybszej jazdy - powyżej 130 i dalej w górę wydajność klimy spada drastycznie. Ok cały czas nie jest to gorące powietrze z zewnątrz, ale tez poziom jego schłodzenia jest niewielki i w aucie robi się nieprzyjemnie ciepło.

Myślałem, że może trzeba klimę nabić więc to zrobiłem ale okazał się, że nic to nie dało, układ jest szczelny, przy spuszczaniu różnica pomiędzy maks a tym co spuścili była symboliczna.

Nie wiem czy te auta tak mają, czy coś mam źle ustawione czy też coś może być uszkodzone.

Dodam, że zimą ogrzewanie działa rewelacyjnie.

Jędrek

Witam

Mialem podobny problem (samochod z 2013 roku). Pomogla wymiana filtrow kabinowych. Polecam te z weglem aktywowanym lepiej pochlaniaja. Zrobilem podobnie sprawdzilem klime (serwis klimy) - gazu bylo prawie idealnie. Filtry wymienione dziala jak nowa. Prosze tez sprawdzic ustawienia Klimy w Efficient Dinamic czy nie sa ustawione na minimum bo tez tak mozna zrobic i to znacznie ogranicza dzialanie klimy (w ustawieniach).

Dziękuję za odpowiedź, sprawdzę filtry na pewno, a co do ustawień to nie jeżdżę w tym trybie więc to chyba nie to, aczkolwiek jak ujawnił się problem to też kombinowałem na różne sposoby z ustawieniami ale nic to nie dało.

pozdrawiam

W sumie po przemyśleniu mam jedną wątpliwość - filtry oczywiście zmienię, to nie jest wielki koszt, ale tak na chłopski rozum to jakie w takim przypadku miałby znaczenie filtr, przecież on nie ochładza powietrza, tylko filtruje zanieczyszczenia, i jeśli jest zanieczyszczony to powietrze nadal powinno być zimne, może ewentualnie byłby mniejszy przepływ... Może ktoś mądrzejszy ode mnie będzie w stanie to wyjaśnić.... byłbym wdzięczny.