Skocz do zawartości

318ci N42 nie pracuje jeden z cylindrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam taki klopot z moja N42B20

Kilka dni temu zacząl sie problem z szarpaniem silnika podczas jazdy i po pewnym czasie calkiem trzeci cylinder odmowil posluszenstwa

Pierwsze co mi sie nasunelo to cewka gdyz kiedys mialem taką sytuacje

Wiec podmienilem cewki ale nadal to samo, chodzi na trzy gary , wymienilem swiece i tez bez zmian

Pojechalem wiec do mechanika , przeczyscil przedmuchal niby ten trzeci cylinder i silnik zaczal chodzic rowno i niby bylo ok az do momentu jak go zgasil, odpalil i znowu na trzech garach pracował.

Moje pytanie, czy to moze wtrysk na 3 cylindrze lac czy jakas inna przyczyna tego jat?

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdro

Opublikowano

Po pierwsze inpa i błędy. Po drugie skąd masz pewność, że po przełożeniu cewki na 3 cylindrze, znowu nie działa 3 cylinder a nie jakiś inny?

Miałem to samo i po wymianie cewki problem zniknął.

Po przełożeniu cewek przez kilkadziesiąd km było dobrze, bo tyle machnąłem jako jazda próbna ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może to być wtryskiwacz, ale to rzadko się zdarza w tym silniku, zamień cewki między cylindrami 3 i 4, później sprawdź błędy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Witam, mam podobny problem tylko w silniku 318 m43. Dzisiaj zaczęło mi telepac cala budą, i gaz się wyłaczyl i nie chce załączyć. Jak otworzylem maske to silnik strasznie telepal i glosno pracowal jak diesel. Co to moze byc, i czy oplaca jechac mi się do gazownika(gaz ma 3tyg) czy tylko mechanik?
Opublikowano
Zamiana cewek nic nie daje, wciaz ten jeden - trzeci cylinder nie pracuje, mechanior ktory sie tym zajmowal stwierdzil ze po przedmuchaniu oczyszczeniu cylindra ( po odkreceni swiecy) beta odpala i chodzi do momentu az go zgasi nastepne odpalanie to ponownie praca na 3 cylindrach
Opublikowano

Kracha1995

Generalnie jesli telepie na benzynie to gazownik raczej nie bedzie i nie powinien ustawiac gazu

Jesli wszystko gra na benzynie to mozna wowczas bawic sie z ustawianiem gazu

Jesli masz problemy rowniez na benzynie to szukaj przyczyny w zaplonie moze jak cewki swiece itp

Opublikowano
Kracha1995

Generalnie jesli telepie na benzynie to gazownik raczej nie bedzie i nie powinien ustawiac gazu

Jesli wszystko gra na benzynie to mozna wowczas bawic sie z ustawianiem gazu

Jesli masz problemy rowniez na benzynie to szukaj przyczyny w zaplonie moze jak cewki swiece itp

Tez tak myślałem właśnie. No nic w pon podepne go pod kompa to będzie wiadomo co i jak. Tylko by nie trzeba było wymieniac silnika

Opublikowano

maniura

Kompresja jest taka sama na kazdym cylindrze - koło 10 , niby bez rewelacji ale jak silnik był w pełni sprawny to naprawde czuc było te 143KM

Odstawiłem wczoraj do innego mechanika, czekam. Zobaczymy co wymyśli

Dzieki za podpowiedź

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Sprawa rozwiazana. Dobry elektromechanik i jest ok, co sie okazalo to usterką był przewod ktory podpinał się monter lpg. Przetarł się i robił zwarcie, nie dając impulsu na cewke.

Temat zamykam i dzieki za pomoc.Pozdro