Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zaczął występować problem z podświetleniem wybranego biegu w automacie (mowa o pomarańczowej kropce przy lewarku). Czasem potrafi zgasnąć podczas jazdy, czasem nie zapala się w ogóle np po nocy wsiadając do samochodu, a są momenty kiedy po prostu to działa. Bezpiecznik nr. 38 wymieniłem, klemy na akumulatorze wyczyszczone. Dodatkowo kiedy nie ma kropki nie załącza mi się PDC ani automatycznie przy wybraniu R ani ręcznie.

Jest ktoś w stanie nakierować mnie gdzie szukać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Patrzyłeś we wtyczkę i wiązkę podświetlenia?

Może np. przewód masowy się przerwał, albo na innym jest zwarcie do masy.

Pin6 (przewód brąz/czar) - masa.

Pin3 (przewód szaro/czerwony) - sygnał z modułu oświetlenia

Sprawdź te dwa i napisz czy było coś niepokojącego.

pzdr

yaz

Opublikowano

Wtyczka oraz wiązka przepatrzona. Co się dało wypiąłem przeczyściłem i wpiąłem ponownie. INPA nie pokazuje żadnych błędów, a każdy moduł przepatrzyłem. W sumie to jaka jest zależność między tym, że nie ma podświetlenia a tym, że nie mogę uruchomić czujników ręcznie przyciskając PDC. Reszta przycisków wtedy działa, grzanie, roleta i asc. Dodam też, że wszystko inne działa, od świateł na zewnątrz po każdą żarówkę w środku.

--------------------------------------------------------------------------

Rozwiązanie problemu!

Dwie wiązki w gumowej osłonie klapy bagażnika były przetarte i raz stykały raz nie. Pisałem, że każde oświetlenie działa, jednak ta lampka co jest w klapie bagażnika po otwarciu dopiero przestawała świecić tuż przed samym zamknięciem, dopiero udało mi się to dostrzec pod innym kątem jak ktoś inny zamknął bagażnik. W każdym razie wiedziałem gdzie szukać, były to kable biało czarny oraz brązowy.