Skocz do zawartości

[E46] Wymiana Visco na elektryczny wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie - co jest potrzebne do zmiany z wentylatora wisko na elektryczny? Co steruje tym elektrycznym? ECU jest inny? są jakies dodatkowe czujniki?

Pytam ponieważ w moim samochodzie ktoś robił swapa z 2.0 na 2.5 m52b25tu i wentylator został elektryczny a silnik ma wisko, i wentylator nie kręci nie wiem dlaczego.

Silnik niby się nie przegrzewa bo wskazówka cały czas w pionie ale nie widze zeby wentylator sie zalaczal.

Podpowie ktos, ktos sie orientuje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pion to 75-115 stopni a u Ciebie temperatura otwarcia termostatu to 97 stopni, więc nie wiesz czy się przegrzewa jak nie sprawdzisz jaka jest dokładna temperatura. W oryginale z 2.0 miałeś tylko elektryczny i działał? 2.5 włożyłeś z wisko i nie działa? Tzn. nie spina się czy w ogóle nie kręci się? :o

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pion to 75-115 stopni a u Ciebie temperatura otwarcia termostatu to 97 stopni, więc nie wiesz czy się przegrzewa jak nie sprawdzisz jaka jest dokładna temperatura. W oryginale z 2.0 miałeś tylko elektryczny i działał? 2.5 włożyłeś z wisko i nie działa? Tzn. nie spina się czy w ogóle nie kręci się? :o

Samochód kupiłem po swapie z m52b20 na m52b25 nie wiem czy działał, ten 2.5 ma wyjscie na wisko. W ogole nie uruchamia się. Co po kolei sprawdzac?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz wentylator elektryczny od strony zderzaka czy od strony silnika? To, że ma wyjście na wisko nic nie oznacza, mógł ktoś założyć pompę wody pod wisko i tyle.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Masz wentylator elektryczny od strony zderzaka czy od strony silnika? To, że ma wyjście na wisko nic nie oznacza, mógł ktoś założyć pompę wody pod wisko i tyle.

od strony silnika jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Termostat otwiera się prawidłowo? Czyli czy dolny przewód jest gorący przy 97 stopniach? Jak tak to trzeba sprawdzić temperaturę na wejściu do chłodnicy, później ewentualnie czy dochodzi napięcie do wentylatora. Wtedy zostanie sam wentylator lub jego moduł.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Termostat otwiera się prawidłowo? Czyli czy dolny przewód jest gorący przy 97 stopniach? Jak tak to trzeba sprawdzić temperaturę na wejściu do chłodnicy, później ewentualnie czy dochodzi napięcie do wentylatora. Wtedy zostanie sam wentylator lub jego moduł.

czyli najlepiej chyba odpalic silnik, inpe i sprawdzac druga osoba czy przy 97 stopniach na inpie przewod robi sie cieply? w inpie to bedzie analog - coolant temperature?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, ale wystarczy, że włączysz test 7.0 w zegarach i będzie to samo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Powrót do tematu - auto nie dogrzewa się. Na teście w zegarach łapie jakieś 80 stopni dopiero po 15km i temp sie waha w okolicach 80-90 czasem nawet 70 pare. Termostat sprawdzony u mechanika i jest sprawny. Mechanik kieruje podejrzenia na wentylator elektryczny, bo nie mam wiskozy. Wentylator jednak działa i zaczyna sie krecic zaraz po odpaleniu auta nawet jak jest zimne - czy tak powinno byc? Co steruje wentylatorem bo wyczytalem ze ECU, czy kazdy ecu ma to sterowanie zaprogramowane?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakie są odczyty czujnika temperatury na wejściu do chłodnicy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL