Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam e87 z silnikiem 116d 115km 2011r. Jakieś 3 miesiące temu zdiagnozowałem, że mój egr jest zapieczony, tzn grzybek. Wyczyściłem nagar lecz nie wymieniłem zaworu ponieważ gdy kupiłem nowy nieużywany zamiennik to samochód strasznie był zamulony, jakby ciągnął za sobą 3 tony... Teraz pojawił się problem z dpfem, a mianowicie wyświetla się komunikat że jest zatkany i jutro jadę na czyszczenie chemiczne. Pytanie moje brzmi czy to możliwe by przez zapieczony egr (dodam, że w pozycji zamkniętej) jest możliwe aby mój dpf się zatykał ? Nie dość że jest zatkany to muli raz mocniej raz słabiej oraz spalanie wzrosło o ok 1-1,5 L. Czasem v max to 140 a czasem 180 a kiedyś szedł 200 km/h bez problemu. Raz było tak że na pierwszym biegu ruszał jak z trzeciego.

Wczoraj miał włączoną funkcję wypalania przez diagnostę lecz nie pomogło po 30 min jazdy powyżej 60 km/h i obrotach około 2,500-3000.

Dodał że przebieg to ledwo 90 000km sprawdzony gdyż ktoś kiedyś cofnął o 15 000

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na bank przez uszkodzony EGR diesel kopci przez co na DPF leci więcej dymu, co zapycha go. Ty tego nie widzisz bo wsystko zostaje na DPF, ale szybciej się zapycha. Kup sobie kabel oraz aplikacje naszego kolegi z forum btool i nędziesz mógł monitorować co się dzieje z EGR. Dodatkowo odczytasz i skasukesz błędy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy pojawia się w sterowniku błąd dotyczący egr, w Twoim przypadku o zbyt dużej masie powietrza, to procedura wypalania dpf nie uruchomi się, więc jest przyczyną zapchania filtra.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To, że nie ma check'a nie znaczy, że nie ma błędu w sterowniku a to wystarczy aby dpf nie wypalał się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
A więc postanowione- wymiana egr, a później czyszczenie dpf-a. Poszukuje używanego zaworu egr 116d. 2011r na podciśnienie nr. 7801942 Najlepiej wlkp. Jeśli macie znajomego który posiada na sprzedaż, to dajcie znać ;)
Opublikowano

Egr wymieniony. Znalazłem po numerze na Allegro za 50 zł heh, a numery się zgadzały. Używka oczywiście. Za zamienniki byłoby trzeba zapłacic 200-800 zł z tego co zauważyłem... Teraz autko śmiga, tylko moje pytanie odnośnie dpfa. Ostatnio byłem u diagnosty i stwierdził że jest ten filtr zapchany bo różnica ciśnień na wlocie a wylocie jest spora. Dałem sobie czas tydzien dwa i zobacze czy po tym czasie się wypali i ta różnica się zmniejszy. Pytanie w ogóle moje brzmi

Ile powinna ona wynosić ? bo na wolnych obrotach nawet mi pokazuje że jest znacząca, a diagnosta twierdzi że bliskie zeru powinno być

Jeśli nie zmniejszy się, ale silnik działa normalnie (moc wróciła) i rzekomo ten filtr jest w jakimś stopniu zatkany to czy warto czyścić go chemicznie ? Coś grozi silnikowi jeśli będę z tym tak jeździł na dłuższą metę ? Przed wymianą egr co ciekawe na ciepłym silniku zaczął mulić a teraz jest normalnie.

p.s kiedyś wstawiłem jeszcze inny jakiś zamiennik egr i była tragedia. Na tym zepsutym jechał lepiej, niż zamienniku ale to taka ciekawostka że używka czasem lepiej działa. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Polecam poczytać ten temat. Masz tu wszystko napisane co i jak z tym DPF. Kup sobie jakiś z polecanych w temacie interfaców i program Btool Expert i będziesz sam sobie diagnozował auto i wypalał DPF. Jak popiołu jest dużo to zostaje tylko czyszczenie chemiczne.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379