Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!

Po prostu został przerwany odwód.Jak podjedziesz wykasować poduszkę to gość Ci powie co dokładnie spowodowało zapalenie się kontrolki.

Pozdro!

Tak, jeden z komponentów ma przerwę/uszkodził się. Jedyne sensowne wyjście to podjechać na komputer, zanim zaczniesz kombinować i rozbierać pół auta szukając przerwy we wtyczkach, matach... a błąd na komputerze skasować i tak musisz.

Kai
Opublikowano
Oczywiście nikt nikogo nie zmusza, masz wybór jeździć i niech sobie miga, tylko pamietaj że system wskazuje o awarii i w razie wypadku może nie zadziałać.
Opublikowano
Witam niedawno miałem to samo ale wpierw zginoł klakson a za jakiś czas zapaliła się poduszka , jest to częsta usterka przerywa się taśma pod kierownicą. Pozdrawiam
Opublikowano
Oczywiście nikt nikogo nie zmusza, masz wybór jeździć i niech sobie miga, tylko pamietaj że system wskazuje o awarii i w razie wypadku może nie zadziałać.

W razie wypadku na bank nie zadzial, a nie "moze nie zadzialc".

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Się podepnę!

A może wiecie co mi padło i gdzie tego szukać, jeśli komputer wykazał mi błąd poduszki w lewych drzwiach??? :modlitwa:

Opublikowano
Się podepnę!

A może wiecie co mi padło i gdzie tego szukać, jeśli komputer wykazał mi błąd poduszki w lewych drzwiach??? :modlitwa:

Nie koniecznie cos musialo sie stac. Moze po prostu wtyczka zostala poruyszona, poluziona i przez to wyskoczyl blad. Minimalny blad objawia sie kontrolka airbagu. Moze ktos rozbieral kiedys drzwi i odlaczyl airbaga na chwile. Spoiko jesli kompem ci to wykasowali. Ja mialem ten sam problem z napinaczem pasa kierowcy. jak przesunalem fotel do konca dosyc ostro to zapalal sie kontrolka airbaga. Pozdrawiam.

Opublikowano
Feliks

Czy jechal z Toba pasazer (z przodu) jak sie zapalila kontrolka? Czesto ulega uszkodzeniu mata w przednim fotelu pasazera. Mogla takze sie zruszyc, nieco niefortunnie umieszczona, ftyczka pod fotelem. Ale lepiej zdjagnozowac zeby nie wpedzac sie w niepotrzebnie koszty... To tylko taka mala podpowiedz.

Ale w jakie koszty ??? Tak czy siak musi jechac na komputer, a tam mu dokladnie powiedza co jest nie tak. Przeciez nawet jesli teraz jest ok, nawet jesli wtyczka bylaby rozlaczona i ja podlaczy to kontrolka mu nie zgasnie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak kupilem samochod tez mialem problem ze swiecaca sie kontrolka od Airbagu.

W moim przypadku okazalo sie, ze przyczyna nie miala zwiazku z mata w fotelu pasazera ale z pasami bezpieczenstwa (widac jest to powiazane). Rozlaczenie i zlaczenie zlaczki pod siedzeniem pasazera a potem skasowanie bledu na kompie rozwiazala problem.

Opublikowano
Jak kupilem samochod tez mialem problem ze swiecaca sie kontrolka od Airbagu.

W moim przypadku okazalo sie, ze przyczyna nie miala zwiazku z mata w fotelu pasazera ale z pasami bezpieczenstwa (widac jest to powiazane). Rozlaczenie i zlaczenie zlaczki pod siedzeniem pasazera a potem skasowanie bledu na kompie rozwiazala problem.

Mialem dokladnie to samo jak kupilem swoje e39. Napinacz pasa.

Opublikowano

i tu pewnie zdziwie tych co sadza ze jak pali sie kontrolka airbagu to nie zadzialaja poduszki, uwierzcie mi ze sprawidzilem na wlasnej skorze ze zadzilaja,

przyczyn jej zapalenia moze byc tysiace, od odlaczenia poduszki w drzwiach przy sprawdzaniu zamka czy alarmu, przez przypadkowe ruszenie styku, po uszkodzenie maty, mi sie zapalila bo przy odkurzaniu poruszylem kabelki pod siedzeniem,

system wykazuje blad przy byle pierdole ale nie znaczy ze cos uleglo uszkodzeniu,

koszt testu/kasowania jakies 50 zł

jak jest cos uszkodzone bo to oczywiscie tez jest mozliwe to koszty naprawy rosna znacznie :)

pozdr.

Opublikowano
Witam ale jeśli jest przerwany jakiś kabel i nie ma komunikacji ze sterownikiem to niech nikt nie opowiada że poduczki zadziałają. :duh:
Opublikowano

watpliwosci polegaly na tym ze "jak sie pali kontrolka airbag to nie zadzialaja poduszki" ja mowie ze zadzialaja :), a co do przerwanych obwodow to inna sprawa i na ten temat sie nie wypowiadam,

pozdr.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

podpinam sie pod temat ..

ostatnio pisalem o dziwnym przypadku palenia sie kontrolki poduszki na drugim zestawie kluczykow --- dzis juz sie pali na dwoch kompletach tyle ze .... zapala sie i gasnie po ok 3 minutach jak jade.

dzis mialem ten przypadek juz 3 razy na miescie. zapalilem autko kontrolka zgasla i zaraz sie zapalila po czym jak pisalem minelo gdzies ok 3 moze 5 minut i zgasla .. czy szukac usterki w macie ?? czy odrazu jechac na kompa ??

Opublikowano

szukalem ostatnio maty w e39 i e38 rozprulem fotele i co nic niema zadnej maty od strony kierowcy!

wnerwiony zabralem sie za pasazera strone i tam znalazlem bardzo cienka mate ale wyciagnac ja to juz problem a jak juz sie ja wyciagnie to dopiero powstanie problem jak ja wlozyc do swojej fury??chyba nalezy najlepiej wymienic caly fotel na nowy :mad2:

pozdro

ja zostaje ze swiecaca kontrolka narazie odpuszczam wymiane samemu maty przerazilem sie zabardzo

zycie zaczyna sie po 50i
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mialem wystrzelona poduszke i wymienilem wszystkie sensowy i oczywiscie poduszke ale sie nadal swieci czy gdzies poza servisem moge skasowac blad ????
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Chajs - to do ciebie

u każdego kumatego elektryka to zgasisz - ważne aby miał pojęcie i wtyczki do BMW

Felix

Czy pali Ci się światłem ciągłym czy mruga lub pali cały czas ale po ok 1-2 min jazdy gaśnie ? Zresztą co to za znaczenie - 40-50 zł będzie Cię to boleć u elektryka :mad2: .

mi srednio raz na kwartał zapala się "Jasiek" ale mój mechanik kasuje mi tą usterkę gratis :clap:

Moje "migające poduszki" nie lubią najbardziej butelek z Colą pod fotelami szczególnie na ostrych zakrętach ( generalnie najczęściej błąd poduszek pochodzi z napinaczy pasów pod fotelami i intensywnego odkurzanka , moje dzieci też mają taką cudowną zdolność że jak dobrze pomajstrują i poskaczą po fotelach wywołają "ducha air bagu" :jawdrop: )

W innych autach - kiedy poprawisz styki błąd poduszki samoistnie ginie, bi-em-dablju - niestety wszystko Ci pamięta.

Pozdro :wink:

MarioBigred