Skocz do zawartości

BMW e46 320Ci - wycie przy gazowaniu oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurde, mogłem poszukać 8000k :D Chociaż nie wiem jak z legalnością takich ksenonów; słyszałem że 5000k to maksimum.

Tak czy inaczej, kupiłem już te z linku powyżej. Bardziej chodziło mi o napięcie i moc, tzn czy te 35W/85V będą dobre?

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dobra, ksenony przyszły, zmieniłem, działają.

Mam takie pytanko, jak włączyć spryskiwacze ksenonów? :E Bo zauważyłem, że mam pod lampami takie jakby "zaślepki", ale za cholere nie wiem jak to włączyć. Może one w ogóle nie działają?

Druga sprawa jest tego typu, że szwankuje mi coś pamięć foteli. Tzn, niekiedy po kliknięciu jednej z 4 opcji fotel ustawi się tak jak był "zapamiętany", niekiedy nie, a praktycznie zawsze przy takim ustawianiu wywróci mi lusterka do samej góry i musze je ręcznie poprawiać :/ Czytałem gdzieś, że problem może być w module komfortu, ale wolę spytać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, moduł komfortu. Spryskiwacze powinny zadziałać co któryś (do zakodowania) cykl spryskiwania szyby czołowej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Chyba mam problem. Zauważyłem, że w ogóle nie ma założonej pompki od spryskiwacza ksenonów :E Wisi tylko kabel przypięty trytytką. Ciekawe czy są w ogóle te dysze spryskujące czy tylko zaślepki :D Nie wiem na jakiej zasadzie to jest zrobione, ale bez pompki się wysuną czy nie?

A czy po zmianie modułu komfortu nie będe musiał czasem zakodować kluczyka? Bo czytałem, że tak to wygląda

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zadziałają bez pompki. Moduł można naprawić a po wymianie trzeba go dopasować do auta (zakodować do serii) i oczywiście przyuczyć kluczyki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ncs i trzeba zakodować do serii.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Bardziej chodziło mi o to czy jestem w stanie zrobić to samodzielnie w domu czy potrzebny jest sprzęt serwisowy? Generalnie jestem elektronikiem i pewne rzeczy byłbym w stanie zrobić.

Jest możliwość, że po wymianie oleju silnik pracuje jakoś głośniej? Może mi się wydaje, ale tak mi się wydaje :E I czy to jakiś negatywny objaw?

Do tego stojąc na postoju czuć, że delikatnie szarpie autem na boki. Ktoś kiedyś powiedział mi, że to może być wina świec i faktycznie były one dość mocno wypalone, natomiast ich wymiana nic nie zmieniła.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz kabel do programu inpa to ogarniesz sam. Ncs jest w pakiecie. Błędy jakieś masz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
O jakie błędy chodzi? Mechanik mówił, że podłączył pod komputer i zrobił mi jakieś wydruki, żadnych błędów tam nie ma.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O błędy jakie są w silniku (dme).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Zajrzałem do raportu, który dostałem od mechanika. Z tego co widzę; "usterek nie zarejestrowano".

W ogóle, dziwna sprawa. Wszędzie mam wpisane, że kod silnika to 320Ci, a na raporcie, że 323i :/ Sterownik to Siemens MS42, jeśli ma to jakieś znaczenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli nawet nie połączył się..Twój to ms43.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmień diagnostę, dobrze radzę. Jedź do kogoś kto ma pojęcie o bmw i nie będzie się łączył jakimś uniwersalnym cudem tylko programem do bmw.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Skoro tak mówisz.

Przy okazji, zna ktoś może jakiegoś mechanika od BMW na śląsku? Konkretnie interesuje mnie rejon między Bielskiem, a Katowicami.

Opublikowano

Generalnie z tego tematu zrobił się już taki ogólny odnośnie mojego e46, ale to chyba nie szkodzi :P

Kolejna sprawa, zauważyłem, że od jakiegoś czasu po włączeniu nawiewu (zwykły/klima) w środku zaczyna śmierdzieć takim dziwnym zapachem. Sam nie wiem do czego to przyrównać, coś jakby wilgoć?

Ponoć klimatyzacja była nabijana w kwietniu tego roku, ale nie wiem czy była odgrzybiana. Może to być wina filtra powietrza kabiny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień kabinowy, nie zaszkodzi. Przed każdym zgaszeniem silnika wyłącz klimę minutę wcześniej, pomoże pozbyć się wilgoci.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Okej, dzięki za rade.

Powiedz mi, za co jeszcze jest odpowiedzialny ten sterownik komfortu? Bo chyba coraz bardziej sypie się elektryka. Pomijając już te wariujące fotele i lusterka - wczoraj coś się stało i przez jakiś czas nie działało zamykanie samochodu przyciskiem od wewnątrz, a do teraz nie działa światło, które normalnie zaświeca się przy otwarciu drzwi. Nie da się też włączyć go przyciskiem, jedynie po przekręceniu kluczyka i wciśnięciu przycisku zaświecania tego światła mignie raz i od razu się gasi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko ma związek z modułem komfortu, daj do ogarniętego elektronika, może zaradzi, a jak nie to inny, dopasowany do Twojego wyposażenia, kodowanie do serii i będzie działać jak jest sprawny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Właśnie nie rozumiem o co chodzi z tym kodowaniem do serii. Może udałoby mi się kupić moduł o tym samym oznaczeniu albo chociaż z tego samego modelu e46.

Problem w tym, że nie znam żadnego ogarniętego elektronika, tym bardziej od BMW. Teoretycznie mógłbym zrobić to sam mając jakąś instrukcje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam jeszcze do tematu tego niedziałającego oświetlenia wewnątrz samochodu.

Zmieniłem na próbe wszystkie żarówki ledowe na zwykłe żarnikowe i nagle wszystko działa jak powinno :? Dziwna akcja bo przez jakiś czas na ledach też działało.

Mimo wszystko chciałbym jednak mieć wewnątrz oświetlenie ledowe bo generuje lepsze światło. Są jakieś odmiany tych żarówek, które nie sprawiają, że komputer głupieje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, ale nie są to te najtańsze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL