Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Samochód bmw e46 silnik n42b18a jest to 1796cc o oznaczeniu 316ti

Na trasie jadąc prosto po przejechaniu ponad 1000km, szarpnęło samochodem jakby ktoś dał mu kopa (czesto taki dzwięk był jak wrzucałem wsteczny)

zgubił cały olej na raz dołem, zółty dym został za mną, lampka na suficie zapaliła sie, engine check miga olej też samochód już nie reagował na przekręcanie kluczyka, próba była jak sie toczył i jak sie zatrzymał - efekt cykanie przekaźnika jak na wyczerpanym aku, po którejś próbie zaskoczył i niestety metalowy klekot było słychać. Co mogło sie stać ?

Cytuje to co znalazłem o tym silniku :

Nowsze motory serii N42 oraz N46 (pojemności 1.8 i 2.0) wydają się być lepszym wyborem, ale mają czasem problem z napinaczem łańcucha rozrządu. Na szczęście jest to silnik bezkolizyjny i nawet, gdy łańcuch przeskoczy o ząb, lub gdy się zerwie nie ma możliwości, aby zawory spotkały się z tłokami i trwale uszkodziły jednostkę napędową.

http://www.auto-swiat.pl/uzywane/polecane-i-ryzykowne-silniki-w-bmw-serii-3-e46/m6d34h

Jak dobrze widze tego silnika nie da sie zatrzeć? Nie ma informacji o zatartym n42. A jak silnik nawet dostanie po dupie to nie dopusci do poważniejszych uszkodzeń? Co w tym przypadku zrobić bo jeżeli to prawda to może nie musze wymieniać całego silnika?

I na koniec najważniejsze auto padło daleko od domu i nie bardzo mam dostęp do samochodu i nie naprawię gdzieś w garażu "za krzakiem" tam gdzie padł bo można poźniej żałować

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Źle widzisz, bo spotkanie się tłoka z zaworami to nie jest zatarcie silnika. Każdy silnik się zatrze jak nie ma oleju czyli brak smarowania. Jak już chcesz czerpać wiedzę z tego motoryzacyjnego brukowca to tu masz info: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/dlaczego-silnik-sie-zaciera-wyjasniamy-przyczyny-tej-drogiej-awarii/f6zft2

Jak widzisz, że wyleciał cały olej to nie próbujesz go już pod żadnym pozorem odpalać. Jak pracował bez oleju to mógł się zatrzeć, a czemu wyleciał cały olej to już trzeba rozbierać i patrzeć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To samo to najtańsza opcja, można zawsze powalczyć z jakimś m54.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Za n42 trzeba dać około 1500 po tyle samo jest m54b22 chyba ale to inna historia. Silniki są ale nie tam gdzie ich trzeba. Musi mieć tą norme euro4 unia do 2025 daje czas :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na co unia daje czas do 2025?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na nic kolega nie doczytał. W 2025 ma wejsc jakas kolejna bardziej rygorystyczna norma spalin, ale żadna z norm nie działała jeszcze wstecz. Jak wyjechał z fabryki z Euro 3 to tak ma jeźdźić.
Opublikowano

Na zachodzie na terenie dużych miast mają znikać te wszystkie śmierdziele diesle, stare duże pojemności itd po prostu przypał wjechać do miasta :mad2: a euro 4 ma czas do 2025 gdzie jak poprzednie jest euro3? to już chyba po nim. W polsce też to wejdzie kwestia czasu.

A wracając do klekota n42b18 to pomysł jest wrzucić to samo ale może udać sie trafić lepszy stan silnika. Bo remont narazie zabójstwo finansowe chyba ze ktoś zrobi za cene silnika.

Mój miał 150k przebiegu zakończył życie 180k w rok czasu. Miał różne objawy typowe dla tego silnika na zimnym to rocznik 2001

Opublikowano

A kto komu zabroni u nas w pl poruszać się autem o dużej pojemności? Ja właśnie przymierzam się kuoic amerykana dodge lub chlysler z 5.7 lub 6.1. W Europie auta też do kupienia w salonie, więc nikt nie może zabronić go użytkować ew będą jakieś strefy. Bmw zeszło na psy i nie warto się pchać w tą markę.

Co do silnika to może korba wyszła? Dziwię się że go paliłeś bez oleju. Któreś r4 miały problemy z panewkami. Ogólnie prawie każdy r4 jest kiepski w e46.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Któreś r4 miały problemy z panewkami.

Problem dotyczy przede wszystkim m43tub19.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Panowie i panie dlaczego w bmw strzelają korbowody?? :mad2:

Można jeździć ale prawdopodobnie jak zobaczą taka pojemność dopierdzielą podatek.

A afery VW zapomnieli ?

To jest prawda co pisze napewno, stare diesle trują najmocniej i od nich zaczęto.

Sam mam silnik 1,6 w euro4 a dali czas do 2025.

A Polska to wszystko można czego tam nie.

Szukam dobrego N42B18

Opublikowano
Któreś r4 miały problemy z panewkami.

Problem dotyczy przede wszystkim m43tub19.

Tak to jego choroba.

słyszałem ze najpierw komuś odwróciło panewki a później poszedł korbowód, niestety nie wiem co za silnik był :mad2:

Wszystkie 320td :mad2: :mad2: :cool2: to samo g.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystkie 320td :mad2: :mad2: :cool2: to samo g.

Uzasadnij proszę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak się na czymś człowiek nie zna to lepiej się nie wypowiadać :roll: Teksty typu: Ktoś tam powiedział, że coś tam słyszał, że komuś tam się coś popsuło jest słabe . Ja ujeżdżam M47N czwarty rok i twierdzę, że do kupowatości to mu daleko. A że najwięcej tego jeździ to i normalne, że będzie tego najwięcej na części.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie 7 lat pękło i jakoś truchło daje radę :o

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Z m47n nie mam milych wspomnień a raczej dwa lata męki :mad2:

Ale tak to jest jak sie kupuje oczami :mad2:

Ale m43b19 jak najbardziej na plus :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Padło na wymianę calego silnika, ten sam n42b18, zakupiony przez allegro.

Dzisiaj miał być odpalony, podłączyli pod komputer, a tam

okazało sie że ten silnik ma przestawiony rozrząd I vanos na wydechu jest za bardzo otwarty o ileś stopni. Twierdzą że może mieć wyciągnięty łańcuch.

Jak pisalem na początku co stało się poprzednikowi to jak widać robi się skarbonka z teog samochodu I muszę uniknąć poważniejszych wydatków w ten silnik, a historia nie ma końca. Co robić żeby nastawić rozrząd?