Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam, mam problem z automatyczną skrzynią biegów. problem wystąpił u mnie wczoraj.

podczas jazdy wyskoczył mi tryb awaryjny skrzyni, wyłączyłem, włączyłem i problem znikł, miałem tak dwa razy.

dzisiaj wsiadłem i problem się zwiększył.

wcześniej samochód mogłem palić tylko z pozycji P, dzisiaj już pali nawet z pozycji N, innych nie sprawdzałem.

drugi problem jest taki, że podczas ruszania mam wrażenie jakby samochód trzymało na luzie, obroty idą, samochód ledwo, dopiero przy większych obrotach puszcza, koła zaboksuja i włącza się tryb awaryjny. ktoś miał może taki problem?

Edytowane przez Slawek1000
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wygląda na to, że skończył się konwerter. Dopisz 325ia do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

okej. jeszcze raz wszedłem do samochodu żeby na spokojnie sprawdzić co się dzieje i jest tak:

na wstecznym samochód działa normalnie, reaguje na pedal, jedzie tak jak powinien.

kiedy chcę jechać do przodu delikatnie, biegi się zmieniają, nie przełącza na tryb awaryjny, ale jak się rozpędzi, ściskam gaz w podlogę i reakcja jest praktycznie zerowa, rozpędza się po woli, chyba że dam na sport, wtedy obroty podskakua, ale samochód idzie do odciny, a nie powinno tak być.

jak startuje szybciej to samochód do 2 tysięcy jakby miał luz, obroty idą, ale samochód praktycznie stoi w miejscu, jak złapie 2 tysiące to przemieli kolami i od razu włącza się tryb awaryjny. na trybie awaryjnym nie szarpie, ani nic złego nie dzieje się . czy takie są objawy tego konwertera?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zawsze są identyczne, ale gdy jest problem z konwerterem (sprzęgło hydrokinetyczne) to nie ma przeniesienia momentu, więc jak u Ciebie. To nie jest proces zero-jedynkowy, postępuje, pierwsze objawy to falujące obroty podczas równej jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Wygląda na problem z pierwszym biegiem. Zużyte tarczki, nieszczelność. Ja bym na to stawiał.

Konwenter działa tak samo w czasie jazdy do przodu i do tyłu. Tu nic się nie zmienia

Odpalanie silnika możliwe jest tylko na P i N. Jest to związane z bezpieczeństwem. Gdyby można było uruchomić silnik na D lub R, to w czasie rozruchu samochód by od razu ruszał.

Opublikowano
problem jest także z innymi biegami, co dziennie skrzynia działa gorzej. wczoraj patrzyłem pod spód i było mokro pod skrzynią. w poniedziałek podepnę pod komputer i zobaczymy
Opublikowano
właśnie sprawdzę to jutro pod komputerem, zobaczymy co mi wyskoczy. chciałem sprawdzić stan oleju, niestety nie wiem dokładnie gdzie się to patrzy.
Opublikowano

wróciłem niedawno spod komputera i takie błędy mi odczytano

Funkcja kontroli obrotów ham. awar.

Kontrola 4 biegu

ktoś się może spotkał z takimi błędami i wie z czego mogą wynikać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po samych opisach można stwierdzić, że masz problem ze skrzynią a jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć to wklej błędy z inpa lub jedź do warsztatu naprawiającego automatyczne skrzynie biegów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Koledzy dobrze radzą, sprawdź ilość oleju w skrzyni ewentualnie jego stan. Najszybciej i najtaniej.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring