Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam kilka kwestii odnośnie mojego samochodu (opis auta obok). Zastanawiają mnie niektóre rzeczy, czy to jest problem czy może tak po prostu pracują te samochody. Chcę podjechać z tym na diagnostykę do BMW Expert Motorsport we Wrocławiu, ale najpierw chciałbym rozwiać moje wątpliwości, dlatego prosiłbym o pomoc.

1. Falujące przez 2-4 sekundy obroty po odpaleniu (o jakieś plus/minus 75 obrotów od pozycji, gdy się zatrzymają). Nie zdarza się to zawsze, a nawet rzadko, ale jednak potrafi się zdarzyć.

2. Czasem po odpaleniu obroty są ponad 1000, około 1100 nawet - czy to normalne? Jak poczekam z 2-3 minuty, to spadają do około 850, to są moje normalne. Ale czasem nie spadają nawet po tym czasie. Wystarczy, że przejadę kilka metrów powyżej 1500 obrotów, zatrzyma się i już mają 850.

3. Wymieniałem z pół roku temu sprzęgło i dwumasę, lewarek od biegów latał, jak szalony. Po wymianie jest lepiej, ale delikatnie drży, rusza się. Jak dotknę tylko gazu do 1000 obrotów, to już jest bez ruchu. Czy w tych silnikach to normalna sprawa?

4. Przy obrotach 1000 - 1200, jak jeżdżę, to dźwięk silnika, dźwięk pracy auta jest jakby inny. Dziwnie to opisać. Jak nie wiadomo, o co chodzi, to musiałbym nagrać filmik.

Nie pytam o diagnozę powyższego, tylko o wskazanie, czy tak pracują te silniki i te auta czy jednak muszę zrobić diagnostykę i coś porobić.

Z góry dzięki, piona :mrgreen:

Opublikowano
Jeśli był robiony, to przez poprzedniego właściciela przy 170000, teraz nalatane mam 250000. Ale pewności nie mam, czy był robiony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie masz pewności to przyjmij że nie był. Duża część z Twoich problemów może być tym spowodowana.
3A0jS9b.png