Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie sprawa pilna. Jest problem. AUTO E61 530dA przedlift.

Auto jest na felgach Styling 122. Opony 245x45x17 na obu osiach.

Z jednego koła delikatnie schodzi powietrze. Po zdjęciu opony okazało się że jest uszkodzona i muszę ją wymienić. Tak się składa że zostały mi 4 opony z E39 Dunlop sport rt maxx 2 w rozmiarze 235x45x17. 

Pytanie. 

Czy mogę założyć takie opony na przód a tył zostawić 245?

Czy systemy ASC, DTC, i inne pierdy będą prawidłowo pracowały czy od razu będą błędy się pojawiały?

Narazie nie mam kasy na nowy kpl opon a dunlop też trzeba zjechać.

Proszę o odpowiedź.

pozdrawiam

Grzegorz

Opublikowano

Witam

Panowie proszę o odpowiedź. temat muszę rozwiązać do końca tygodnia. Felgi na które chce założyć opony mają rozmiar 8x17 ET20

pozdrawiam

Opublikowano
Wydaje mi się, że chyba można bo zmieniasz tylko szerokość a nie profil czy średnicę.
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano

Krzysiek nie podpowiadaj jak nie wiesz ;p

DSC jakoś przeżyje.... zakladaj ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

Witam

Założyłem opony na przód. Krótką traska i komputer nie wykazuje jak narazie błędów typu "mało powietrza."

Kolego możesz rozwinąć o co chodzi DSC przy różnych rozmiarach opon.

pozdrawiam Grzegorz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujniki ABS które zliczają ilość obrotową kół przy różnych rozmiarach opon będą miały róże dane i w razie utraty przyczepności system DTC zadziała nieprawidłowo.
Opublikowano
ok. dzięki za wyjasnie. Narazie założę 235x45 bo jeszcze sporo mięsa zostało do zjechania. docelowo zmiana opon na 4 kołach na prawidłowy rozmiar 245x45x17
Opublikowano
Osobiście uwielbiam jazde na 17" ;p Ale na letniej R19 jest tez spoko i myślę nad R20 :) Chyba ze predzej zmienie auto bo sie juz napalilem na nową furę.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu