Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jadąc dzis do pracy trochę przegiąłem i nie wiem jak ale przy pełnej prędkosci na trójce zamiast czwórki wrzuciłem dwójkę, pisk opon, postawiło mnie bokiem na drodze coś zgrzytnęło i zgasł.

nie chciał już zapalić tylko silnik dziwnie jakby miałczał jak go kręciłem.

teraz jest u mechanika jescze nie wiem co, może ktoś z was wie.

biorę pod uwagę najgorsze wymiana silnika i tu mam problem nie wiem jak jest widoczna różnica między silnikiem z vanosem a jaka silnika bez Vczy może w dowodzie rejestracyjnym to jest zapisane

będe wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

pozdrawiam

WANTED
Opublikowano (edytowane)

Vanos:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1449197

bez Vanosa:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1485642

Z przodu silnika patrząc masz przy rozrządzie taki dodatkowo wysunięty korpus. Napewno jeszcze ktoś zaraz to opisze lepiej.

pzdr

P.S. Sorry żle wkleiłem foty...i trzeba ręcznie wklejać w adresik.

Edytowane przez Remlen
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

Był już taki przypadek na forum. W 325 przy włączeniu nieodpowiedniego biegu przeskoczył łańcuch rozrządu.

Vanos ma z przodu kopułkę na głowicy na ssącym wałku rozrządu.

Opublikowano

Dziękuję bardzo różnicę już znam czyli mam bez Vanosa

może ktoś jescze wie jakie mogą być konsekwencje mojej głupoty

pozdrawiam Łukasz

WANTED
Opublikowano

Zależy co się stało. Jeśli przeskoczył faktycznie rozrząd to mogło pokrzywić zawory.

Wariant bardziej pesymistyczny to że urwał się np. korbowód i zdemolowało głowicę oraz zrobiło dziurę w bloku.

Gdybać sobie można, ale musisz dać auto do mechanika lub jeśli się znasz, to sam posprawdzać.

To że wsadziłeś dwójkę zamiast czwórki niekoniecznie świadczy o twojej głupocie- wypadki przecież chodzą po ludziach.

Opublikowano

znajomy w Subaru Imprezie jak testował kłowa skrzynie to z dokreconej 2 wbił 1 i obróciło panewke :duh: a na rajdzie Krakowskim kumpel w SC redukując z 5 przez przypadek wpiął 2 i efekt jest podobny do Twojego ale dokładnie bedzie wiadomo jak rozbierzesz silnik, bo raczej trudno bedzie zdiagnozowac co się stalo bez rozbiórki

pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki Kowal,

jutro będę wszystko wiedział to napiszę jakie skutki takiego przypadku

pozdrawiam Łuaksz

WANTED
Opublikowano

Dzięki za współczucie naprawdę jest to i kłopot i wydatek zapewne

a nie pojechałem do Chorwacji żeby zaoszczędzić pare pięć złotych

jutro o wszystkim napiszę.

pozdrawiam

WANTED
Opublikowano

Witam,

dowiedziałem sie narazie, że nie ma wogóle ciśnienia na I cylindrze

reszta jutro, szukam silnika E 36 325i bez Vanosa, bo remont będzie chyba droższy, zobaczymy jutro

pogrążony w smutku Krupek

WANTED
Opublikowano

Miałem takie zdarzenie

18 powyginanych zaworów i 6 nowych prowadnic Objawiało się to brakiem ciśnienia na dwóch cylindrach, Rozrząd nie przeskoczył

Po wymianie wszystko OK (koszt 1800 zł)

Opublikowano

Panowie tak na marginesie nawiązując do mojego posta

Czy wiecie może czy silnik 2.5 24 v od Bmw E 34 będzie pasował do mojej E 36 ?

poprostu na wszelki wypadek zaczynam się rozglądać i jest na forum korzystna oferta ale nie wiem zupełnie czy pasuje od E 34 tzn.wiem, że wygląda tak samo ale jak jest z mocowaniem itd.

dzięki

jutro sądny dzień ..................................

WANTED
Opublikowano
Sa różnice niewielkie, ale pamietaj, że masz jeszcze swój silnik i zawsze elementy dodatkowe lub osprzęt można przełożyć. Korpus bloku i głowica to niezmienna podstawa obu silników.
Opublikowano
e36 i e34 maja rozne miski olejowe i smok jest inaczej porowadzony, jesli masz stray silnik to bez problemu przelozysz miske ze smokiem
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania
Opublikowano

A więc,

do wymiany wszystkie zawory wydechowe

no i cała reszta związana z remontem gowicy( planowanie, docieranie, itd.)

nic poza tym się nie uszkodziło, łańcuch nie przeskoczył,

powód awarii był taki, że w danym momenicie były takie obroty, że tłok wyszedł szybciej niż zawór się schował ( chyba właśnie tak, mogłem coś pokręcić)

koszt 2500 PLN

pozdrawiam

:dance: będzie lala i to jest najważniejsze

WANTED