Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Tematów tego typu było sporo ale żaden nie dał mi odp więc otwieram ponownie... Jak w temacie mam problem z turbo, a przynajmniej z doładowaniem. Zaczęło się od sekundowych przerw w doładowaniu aż pewnego pięknego dnia nie załączylo się w ogóle dopiero po trasie około 20km, przerwie 10 minut i ponownym uruchomieniu silnika zaczęło pracować. Problem zaczął się nasilać. Wymieniłem przeplywke, zawór sterowania turbo EGR wyczyszczony dziś wymienię jeszcze wężyki. Tak jak u wszystkich tak też u mnie jest muł i ekonomizer wskazuje na coraz wyższym biegu coraz niższe wartości.1-20l 2-19/20 3-13/14 4-10 5-7/8. Samochód zaczyna przyspieszać dopiero po przekroczeniu 2500 obr. Dodam na koniec że czasem mu się odwidzi i zaczyna działać ale to loteria. Pomocy bo już nie mam siły do tego auta! Proszę o w miarę szybką pomoc. Z góry dziękuję

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy i live data na 4 biegu, bez tego możesz dalej wymieniać w ciemno.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Co się okazało ten nowy/używany zaworek też był walnięty... Wymienił mi gościu na działający założyłem skasowałem błęda i jest lepiej ale to nie to :/
Opublikowano
Jesli jest lepiej to moze kierownice na turbo masz podtarta i nie dziala prawidlowo.Pozdrawiam.Sprawdz bledy
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Błędy zostały skasowane. Był błąd ciśnienia doładowania i błąd ciśnienia atmosferycznego. Wiecie co to może oznaczać? Jeszcze podejrzewam problemy z prądem ale szczerze mówiąc na tym znam się jeszcze mniej...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potrzebne są kody błędów oraz diagnostyka podczas jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Same kody (oczywiście bmw 4 znaki a nie jakieś p0 coś tam) to tylko część potrzebnych informacji. Gdy odczyta się błędy w inpa to są w nich dodatkowe opisy, które wiele potrafią powiedzieć i najważniejsza jest diagnostyka pod obciążeniem. Czasem uda się coś wywnioskować z błędów, ale nie jest to takie oczywiste. Rzadko w takiej sytuacji błąd oznacza konieczność wymiany danego podzespołu, ponieważ on informuje o przekroczeniu jakiegoś zakresu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Okej to tak zrobię... Jeszcze mam pytanie gdzieś wyczytałem że za takie cyrki może być odpowiedzialny czujnik znajdujący się w kolektorze ssącym... Jest to możliwe? Mam możliwość kupić i zwrócić w razie jak to nie to tylko pytanie czy jest tego sens?
Opublikowano
I jeszcze czysto teoretycznie czy jak się podepnie na odwrót ten zawór sterowania turbo to on się zapsuje? Bo wczoraj jak zakładał mi go brat to zapomniał kolejności węży i najpierw podpiął oczywiście na odwrót... Przejechałem się później zamieniliśmy i działało ale po 1 km powtórka -.-
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powinno nic mu się stać, możliwe, że jest problem z konektorami wtyczki czujnika ciśnienia doładowania, o który właśnie pytasz, mogę nie stykać odpowiednio, błąd z inpa rozwiałby wątpliwości.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
witam wszystkich ,mam pytanko pewnie juz gdzies cos bylo ,ale jestem leniwy :norty: :D i mi sie nie chce :D :D. Do rzeczy wywalilem egr zaslepilem klapy w e46 320cd ,i teraz mam dwa bledy :mad2: P0401 i P1427. ocb moze ktos mial cos podobnego po zaslepieniu klap( tydzien wczesniej) nie bylo bledu ,dzis wywalilem egr i wywalilo mi bledy miedzy innymi engine check, pozdrawiam :cool2: :cool2: :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podaj kody bmw, wtedy możemy rozmawiać. Masz zapewne euro4 i wywalenie egr powoduje błąd, jak nieumiejętnie rozwiązałeś usunięcie klapek, a dokładnie ich sterowania, to też będzie błąd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Powiem ci ze jesli oddales auto do mechaniora to lepiej nie grzeb bo narobisz komus pracy.A zaworek czesto pada jesli masz mozliwosc podmien sprawdz przewody gumowe podcisnienia.Zostanie ci jeszcze czujnik cisnienia ,przewody intercolera i sam intercoler,turbo, egr .Jesli za duzo nie wiesz to odpusc i niech ktos ci to zrobi kto ma wiedze i kompa .Pozdrawiam
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Podaj kody bmw, wtedy możemy rozmawiać. Masz zapewne euro4 i wywalenie egr powoduje błąd, jak nieumiejętnie rozwiązałeś usunięcie klapek, a dokładnie ich sterowania, to też będzie błąd.

Siemka Maniek, nie mam dpf(euro4) , mogę wysłać Ci fotki jak to pozaslepialem wydaje mi się że wszystko jest na miejscu, klapy zaslepilem w zeszły weekend i było ok, a egr wczoraj i wywalił błąd.

Opublikowano

Tak mam euro4 i co teraz, prosze o podpowiedź, Dziękuję Maniek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wróć do oryginału z egr i ogranicz go w ista, wtedy będzie ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL