Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem BMW e46 316i N46 Touring 2002r (po lifcie). Poprzedni własciciel przy 270tysiącach zrobił regeneracje silnika (nie wiem co sie kryje dokładnie pod tym terminem) i podobno silnik jest jak nowy i moge zrobic kolejne 200tys km. Skusiło mnie to do zakupu bo autko wygladało na zadbane.

Juz od poczatku czulem dziwny zapach spalenizny z nawiewów kiedy były włączone.

Czasem tez widziałem dym spod maski. Co ciekawe smród znikał kiedy włączałem klimatyzację.

Pojechałem do warsztatu. Stwierdzono ze to uszczelka pod głowicą - już z góry wiedziałem ze to raczej nie to.

Kolejny warsztat stwierdził ze to uczelka pokrywy zaworów. To już bardziej mnie skłoniło zeby zostawic autko w tym warsztacie. Kupiłem uszczelkę ELRING pod pokrywę zaworów silnika.

W warsztacie ponad to zrobiono wymianę:

-filtr kabinowy

-czujnik wałka rozrządu (1500zł)bo był pękniety

-uszczelki śruby miski olejowej,

-uszczelki obudowy filtra oleju

-Filtr oleju

Całośc wyniosła mnie ponad 2000zł, ale stwierdziłem ze trzeba to zrobic bo smród jest nieznosny, a dym niepokojący.

Odebrałem auto z warsztatu, włączam nawiew a tu znowu smród i dym......

O co chodzi? co może być powodem tego smrodu i momentami dymienia spod maski a nawet z nawiewów? dym nie jest jakis wielki, raczej jasno szary. Dym nie leci przez całą drogę tylko zazwyczaj po odpaleniu auta i po jakis 2-3km ustaje.Podobnie ze smrodem, tyle tylko ze mogę właczyć klimę i wtedy juz mam swieższe powietrze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie cieknie spod pokrywy zaworów (niefachowa wymiana) to leci z pompy vacum, norma w tym silniku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zapomniałem wspomnieć chyba ze to olej skads cieknie. W warsztacie myli okolice silnika ze śladów oleju. Mineły 2 tygodnie, a ja jak świece latarką to mniej więcej pod silnikiem mam znowu mokro od oleju? Jakieś rady? Czy serio to moze byc pompa vacum?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, że tak, to częsta przypadłość, o-ringi kosztują parę groszy, tylko wymiana średnio przyjemna.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jak już będziesz uszczelniał Vacuum , to zainwestuj w część nr 17. Łatwiej wymienić przy zdemontowanej pompie vacuum. Ja robiłem to oddzielnie.. To wiem, tylko wcześniej spuść płyn chłodzący, bo ta płytka zamyka kanały wodne w głowicy ;)
Opublikowano
Dzięki za pomoc, tak jak pisaliscie to były szczelki przy pompie Vacum. Koszt z wymiana lekko ponad 200zł. Szkoda tylko że na wcześniejszej wizycie w warsztacie tego nikt nie zauwazył i powymieniali wiele rzeczy ale nie to....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:cool2: mechanicy mają rzadko pojęcie o bmw niestety.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL