Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam miłośników BMW i zwiazanej z nimi mechaniki;) od niedawna jestem posiadaczem e90 330d 231km i od niedawna zauwazylem dziwne, niepokojace dzwieki dochodzace z moich kół przednich. Przy powolnym ruszaniu slychać delikatne szuranie ktore pewnie pozniej przeradza sie w piszczenie slyszalne przy 30-40 km/h na godzine i rosnie jego czestotliwosc wraz z predkoscia. Myslalem ze powodem owego piszczenia sa tarcze hamulcowe ktore mialy dosc duzy rant, wymienilem wraz z klockami ate. Niestety nie pomoglo:( kolejno pomyslalem ze nastepnym elementem ktory moze piszczyc jest łozysko i je tez wymienilem na odpowiednie faga. Wszystko przed zalozeniem zostalo dokladnie wyczyszczone i nasmarowane gdyż rozbieralem to kolo kilka razy. Gdy samochod jest podniesiony na lewarku to nie na zauwazalnego tego szurania bo do momentu piszczenia nie jestem w stanie rozkrecic tak szybko kola. Przyczepiajac sie na poczatek tego lewego przedniego kola w ktorym wymienilem juz łożysko, piszczenie jest podczas jazdy prosto i skrecaniu w prawo, ustaje przy skrecaniu w lewo. W drugim kole jest przeciwnie. Brak mi na ta chwile pomyslow, a kasy juz troche w to wrzucilem. Moze nasteonym podejrzeniem sa zle klocki. Nie wiem. Moze Wy macie jakies pomysly. Postaram sie wrzucic filmik z tym piszczeniem. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdzałeś sam zacisk i tłoczek? Tłoczek musi się chować łatwo ręką, zacisk też powinien normalnie się przesuwać przy mocnym napieraniu ręką. Jeżeli jest duży opór to klocki nie odbijają od tarczy i różne dźwięki mogą się z tego koła wydobywać.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Szczerze mowiac to wcisnalem pod gume troche pasty i wepchnalem go przyrzadem do wskania tloczkow. Nie opieral sie zbytnio ale reka wsunac nie sprawdzalem. Rozbiore bo tak naprawde juz wiele nie zostalo do wykluczenia.