Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam mały problem z klimatyzacja, otóż została założona nowa sprężarka od klimy oraz klima została ponownie nabita 590g czynnika, ale klima nadal nie działa. Po wciśnięciu guzika od klimy jedynie co się dzieje to dmuchawa w kabinie się przełącza i nic więcej, żadnych charakterystycznych znaków załączenia klimy takich jak chwilowy spadek obrotów silnika czy tez załączenia wentylatora. Jakieś pomysły co może być nie tak ?? Jeszcze jedno pytanie czy jeśli reszta podzespołów była by ok tzn czujnik ciśnienia czynnika to czy po włączeniu guzika od klimy, pojawiał by się prąd na wtyczce od kompresora ??
Opublikowano
Próbowałem sprawdzić ciśnienie w układzie ale INPA nie chce mi wejść w klime, wyskakuje mi komunikat ze nie obsługuje modułu IHKA87_2.
Opublikowano

Mam wrażenie że moja klima ulega zalodzeniu

Długa trasa (dzisiaj : Świnoujście - Warszawa - kilka godzin) w wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza

Po dłuższym czasie jazdy z klimą zauważyłem że słabo dmucha i chłodzi .

Zwiększenie nadmuchu i obniżenie temperatury na klimatroniku nie dało rezultatu .

Wyłączyłem więc klimę i nadmuch stopniowo zwiększał swoją moc .

Po kilkunastu minutach włączyłem klimę i wszystko wróciło do normy na pewien czas .

Mam więc podejrzenie że parownik klimy w nagrzewnicy zachodzi lodem i blokuje przepływ powietrza .

Czy ktoś się z tym spotkał ?

Klimy nie serwisowałem od zakupu w zeszłym roku , więc raczej nie była "nabita za dużo" .

Nie sprawdzałem odcieku kondensatu pod autem

Czyli albo mam zapchany odciek (gdzie go znaleźć i jak czyścić ?)

albo ten typ nie jest przygotowany do subtropikalnych warunków (???)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wyłączysz klimę to parują szyby?

Odpływ wody z klimy jest na wysokości skrzyni.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Zobacz czy masz nabity czynnik na max. U mnie te same efekty w trasie były bo miałem za mało czynnika
Opublikowano

Parowania szyb nie było - nie przy tej temperaturze jak dzisiaj - nie było szans na przekroczenie punktu rosy na nasłonecznionej szybie .

Wczesniej bywało - np w czasie deszczu . To raczej normalne .

Co do odpływu kondensatu : zrobiłem 650 km z jednym postojem w 5 godzin , nie mam już siły by zaglądac pod auto .

Będę sprawdzał przy następnej okazji .

Mało czynnika - możliwe - sprawdzę .

Ale pisałem o zlodowaceniu bo lata temu zdarzyło mi się coś podobnego w daewoo Espero na południu Francji przy wysokiej wilgotności gdzie szron był nawet na kratce nawiewu .

Blokowanie przepływu powietrza jest tu charakterystyczne . Własnie wyższa sprawność chłodzenia może nasilić zjawisko , wszystko zależy od wilgotności powietrza i sprawności usuwania kondensatu .

Schlodzenie 1 m3 powietrza z temp 30 C 80% wilgotności (jak dzisiaj) do 15 C daje 13 g kondensatu wody .

Jesli więc radiator parownika w nagrzewnicy jest brudny to zatrzymuje spływ kondensatu i zamarza .

Czy więc "odgrzybianie " może usunąć problem ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odgrzybianie to zabieg który zabija to co na nim już rośnie, po czym następnego dnia zaczyna rosnąć od nowa. Tak naprawdę to jeżeli parownik jest zarośnięty to pomoże mu tylko wyjęcie i umycie do czysta jak każdej innej chłodnicy, ale trzeba do tego zrzucać deskę...

Natomiast stan parownika jesteś w sumie w stanie sprawdzić sam, wystarczy wyjąć schowek pasażera i chyba wentylator. Parownik wymacasz mniej więcej po środku samochodu przez kanał powietrzny. Można tam wsunąć kamerę czy po prostu przejechać palcami.

Najpierw chyba lepiej jednak podjechać i zweryfikować stan czynnika i oleju w układzie. :)

3A0jS9b.png
Opublikowano
Ja bym stawiał na czynnik. Dokładni te same objawy miałem u siebie Plus po odpaleniu auta było słychać syczenie przez 5sekund jak załączyła się klima
Opublikowano
U mnie problem rozwiązany, tak wiec temat do zamknięcia. Walnięty był zawór rozprężny, może kiedyś komuś się przyda jak będzie miał problem również z klima. Dzięki i pozdro