Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tez sadzilem, ze w manualu razcje nie wymienia sie ale moze sie skusze. Z tego co pisze kolega kifer90 w manualu nie powinno to duzo kosztowac.
Opublikowano
Tez sadzilem, ze w manualu razcje nie wymienia sie ale moze sie skusze. Z tego co pisze kolega kifer90 w manualu nie powinno to duzo kosztowac.

Na 99% ten olej będzie ok

http://allegro.pl/pentosin-mtf2-75w80-2l-bmw-mtf-lt-2-83220309031-i3574686445.html

Na wszelki wypadek sprawdź jaką masz nalepkę na skrzyni biegów.

Polecam wymianę, bo koszt nieduży i można do zrobić samemu.

Kup strzykawkę:

http://allegro.pl/strzykawka-do-oleju-0-5-l-pompa-yato-0708-i3581111468.html

Najlepiej zrobić to z kanału lub podnośnika. Ja zrobiłem podjazd na ok 50 cm. Auto powinno stać oczywiście poziomo i olej w skrzyni powinien być rozgrzany.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
A jaki jest koszt wymiany dwumasy ? To pewnie razem ze sprzeglem ?

mnie wyszło jakieś 1700 zł dwumasa i sprzeglo z łożyskiem i dociskiem LUK-a

robota 0 zł zrobiłem sam .

http://img845.imageshack.us/img845/904/logoqlq.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wrzucam zdjęcia gdyby kogoś interesowało jak wygląda olej po ~213kkm (w manualu): https://www.dropbox.com/sh/c9aez5xv83w07o1/Q-ohONgvHN

Weszło 1,6L (było 5L - https://www.dropbox.com/sh/c9aez5xv83w07o1/Q-ohONgvHN#f:2013-04-19%2017.10.04.jpg)

Po wymianie przejechałem ~7kkm, oczywiście żadnych problemów nie zauważyłem.

Też myślę, że obecnie producent uważa że: "life time" <= 200kkm ;)

przy wymianie oleju oczywiscie rozgrzane auto i chwile czekamy, żeby się nie poparzyć, ale zalewałeś olej kiedy skrzynia był ana jakims konkretnym biegu czy po prostu na luzie? kupowałeś nowe korki do skrzyni?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

witam, Ja jak zmieniałem w swojej e90 to miałem auto na "1"-ce natomiast to i tak jest bez róznicy czy luz czy bieg,

odnośnie korków to ja nic nie wymieniałem i przecieków zadnych nie mam nawet kropli, po około 2 miesiącach jak zmieniałem płyn hamulcowy i odpowietrzałem wysprzęglik to zwrociłem uwage na skrzynie, i zadnego wycieku nic.

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałbym wymienić w mojej E90 olej w skrzyni biegów. Czy wiąże się z tym także wymiana miski olejowej w skrzyni?

Dowiadywałem się w Auto Chip we Wrocławiu na Przedmiejskiej to powiedziano mi, że przy wymianie oleju trzeba także wymienić miskę i że u nich z robocizną to będzie 2 tyś netto.

Opublikowano

kumpel wymieniał w e 60 - 1.8 pln :D

nie wiem jak u mnie to zrobili ze cena na rachuknu byla tylko 900 zł - e 91

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja polecam asb długołęka, ceny normalne i wszystko u mnie przebiegło sprawnie, i nie ma problemów po wymianie, skrzynia hula jak nowa
Opublikowano
W skrzyni są 2 typy filtrów ten droższy zintegrowany z miską i drugi samodzielny.Ta pierwsza wersja droższa.W Boschu wymiana kompl. w X3 3.0 benz to 1400 pln.pozdr.K
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
Opublikowano
Chciałbym wymienić w mojej E90 olej w skrzyni biegów. Czy wiąże się z tym także wymiana miski olejowej w skrzyni?

Dowiadywałem się w Auto Chip we Wrocławiu na Przedmiejskiej to powiedziano mi, że przy wymianie oleju trzeba także wymienić miskę i że u nich z robocizną to będzie 2 tyś netto.

Kolego ja ci wymienię za trzy stówki+miska+olej+tulejka wtyku elektrycznego to całkowity koszt 1000 zeta :D

Ostatnio robiłem cały mechatronic+olej+miska+tulejka u mojego kolegi w E65 i skrzynia po tej robocie pracuje jak nowa, jeśli się boisz to daję gwarancję roczną na robotę.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Kolego ja ci wymienię za trzy stówki+miska+olej+tulejka wtyku elektrycznego to całkowity koszt 1000 zeta :D

Ostatnio robiłem cały mechatronic+olej+miska+tulejka u mojego kolegi w E65 i skrzynia po tej robocie pracuje jak nowa, jeśli się boisz to daję gwarancję roczną na robotę.

Popytam jeszcze w Długołęce - w końcu tym się specjalizują. Jeśli bywasz we Wrocławiu lub planujesz być początkiem roku 2014 to czemu nie :)

Opublikowano

Popytam jeszcze w Długołęce - w końcu tym się specjalizują. Jeśli bywasz we Wrocławiu lub planujesz być początkiem roku 2014 to czemu nie :)

Niestety nie bywam we Wrocławiu ale możesz do mnie zawitać z Wrocławia masz 200 kilosów i ogarniemy temat raz dwa :D

Mogę też podjechać do Wrocławia, jeżeli masz kanał i to ogarnąć ale musiałbyś coś odpalić na paliwo :P

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego w razie W kupujesz u mnie ori zestaw http://allegro.pl/olej-miska-tuleja-zf-bmw-e90-e91-e92-e93-zestaw-i3786289928.html, tutaj jest z 10 litrami, a potrzebujesz 8 czyli zestaw minus 80zł, minus rabat forumowy i w gratisie poprowadzę Cię przez całą procedurę wymiany chyba że kompletnie nie czujesz się na siłach :wink: to wtedy zapraszam tylko na zakupy, tutaj nasze referencje https://pl-pl.facebook.com/pages/Mautoczesci/298784173590461
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja wymieniałem u siebie też w asb długołęka -tak jak Halfi. zapłaciłem 1000zł.skrzynia pracuje normalnie,ale jakbym miał to robić drugi raz to już wolałbym się przejechać do kolegi Gorika i mieć cały olej wymieniony.w długołęce akcja trwała ok.45 minut.starego oleju w tym czasie raczej nie zdążyli wymienić w całości.
Opublikowano
kurcze ja kupuję cały zestaw miska olej prowadnica za ok 850-900 zł brutto a wymianę mam w serwisie za 150 brutto (specjalizacja bmw)

Patryk podaj mi ten warsztat który robi to za 150 zeta. Poza tym do skrzyń 6HP26, 6HP28, 6HP32, 6HP34 mam sprzedawcę który sprzedaje mi zestaw kompletny za 720 złotych, więc ten warsztacik sobie zakupi taki zestaw w tej kwocie lub troszku wyższej i wtedy moga ci wymieniać za 150 zeta, nie bierz tego do siebie Patryku bo nie miałem cie zamiaru atakować tylko chcę ci uswiadomić że nikt niczego za śmieszne pieniądze nie zrobi, także oni ci zanizyli koszt wymiany a zarobili na materiale, proszę nie bierz tego do siebie :P

A nawiasem żeby wykonac to profi to wymiana oleju powinna być dynamiczna.

Opublikowano
a gdzie w literaturze ZF pisze żeby robić to dynamicznie? coś Ci się chyba pomyliło, ppatryk ma skrzynie 6hp19 więc miska jest trochę droższa

Faktycznie do skrzyni 6HP19 zestaw jest troszku droższy, koszt to 800 złotych a o dynamicznej wymianie dowiedziałem sie z ASO, ja nie mam takiego sprzętu, w literaturze ZF nie ma takiej wzmianki co nie znaczy że jest niedopuszczalne, przecież zawsze coś oleju zostanie w konwerterze, przewodach i chłodnicy oleju :shock:

Jak masz zamiar ten olej zlać z tych elementów, nie mam zamiaru sprzeczać się i proszę nie odpisuj, temat tyczy się innego zagadnienia.

Opublikowano
kurcze ja kupuję cały zestaw miska olej prowadnica za ok 850-900 zł brutto a wymianę mam w serwisie za 150 brutto (specjalizacja bmw)

Patryk podaj mi ten warsztat który robi to za 150 zeta. Poza tym do skrzyń 6HP26, 6HP28, 6HP32, 6HP34 mam sprzedawcę który sprzedaje mi zestaw kompletny za 720 złotych, więc ten warsztacik sobie zakupi taki zestaw w tej kwocie lub troszku wyższej i wtedy moga ci wymieniać za 150 zeta, nie bierz tego do siebie Patryku bo nie miałem cie zamiaru atakować tylko chcę ci uswiadomić że nikt niczego za śmieszne pieniądze nie zrobi, także oni ci zanizyli koszt wymiany a zarobili na materiale, proszę nie bierz tego do siebie :P

A nawiasem żeby wykonac to profi to wymiana oleju powinna być dynamiczna.

do niektórych skrzyń zestaw kosztuje 750 (te które podałeś) a do niektórych 850 (np 6HP19-ja taką mam)

czymś to się tam różni, kształtem miski na pewno

bmka piórkowski - wymiana za 150 (materiały mam swoje)

Opublikowano
W Długołęce dowiedziałem się, że zrobią mi to za 1000 zł brutto na oryginalnych podzespołach ZF (olej LIFEGUARD6, miska z filtrem ZF etc.. ). To chyba najlepsza opcja, bo sam zestaw do wymiany z tym olejem więcej kosztuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Temat wymiany oleju w automacie był już kilka razy opisywany. Kilku kolegów miało problemy po wymianie oleju na zamiennik i ostrzegało by tego nie robić. A zatem tylko oryginalny olej ZF i tylko od sprawdzonego sprzedawcy, bo różnica w cenie oleju jest spora. Z uwagi na to, ze zwykle udaje się wypuść tylko 6-7 litrów starego oleju, a kupuje się w zestawie 10l, niektórzy radzą oby po kilku dniach odciągnąć ze skrzyni tyle oleju ile nam zostało i uzupełnić nowym.