Skocz do zawartości

320d FL 2002 ile czynnika w układzie chłodzenia.

Goral1985win

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule ile tego czynnika powinno być.

Że ciepło się zrobiło a klimatyzacja pomału chłodziła pojechałem na serwis, czynnika w układzie było 240g klima działała. Pan z serwisu zrobił co trzeba wszystko chodzi fajnie ale czy 740g czynnika to nie za dużo? Ile podaje producent obilo mi się o uszy że 690g max czy jakąś poprawkę trzeba przyjąć na wężyki?

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Jest ok. Zresztą masz pod maską zieloną naklejkę z ilością gazu.

Druga strona, to maszyna do klimy. U mnie jest w automatycznym ustawianiu ilości gazu w zależności od modelu i marki więcej gazu niż na nalepce w samochodzie. Jak sobie nabijałem, to dałem ręcznie średnią między nalepką, a tym co jest w pamięci maszyny.

• Zasłużeni forumowicze
500 gr czynnika..musiałeś zapłacić majątek, nie chciałeś użyć propanu? Teraz jest taka moda :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

No trochę dużo wyszło ale też duży rabat dostałem 25%, choć i tak tyle się nie spodziewałem :roll:

Propan, coś słyszałem o tym :roll: czynnik ma właściwości smarne a propan jest gazem suchym.

Jak by ktoś serwisowal klimatyzacja to max 10% by uszlo

Ja 2.5 roku tego nie robiłem bo dzialala według mnie ok :roll: A niewiadomo kiedy ktoś serwis robił i tak się nazbierało a raczej ubylo :roll:

Ważne że teraz wieje jak trzeba różnica w odczuciu ogromna.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Łatwopalny i bardzo toksyczny, propan jest ekologicznym gazem i bardzo wydajnym, w takiej klimie gdzie zwykłego r134a wchodzi ok 700g zeby klima chłodziła propanu wystarczy już ok 200g zeby leciał lód z kratek. I nie oszukujmy się, 200 czy 300g przy wypadku spali się w kilka sekund o ile w ogóle się zapali, ktoś głupio wymyślił ze bedą pożary i sranie w banie bo kogoś dupsko boli za przeproszeniem bo serwisy przestaną zarabiać. Przy okazji, Australia i Stany jeżdżą na propanie i nic się nikomu z tego powodu nie stało a my jesteśmy w idiotycznej UE ;)

• Zasłużeni forumowicze
Dobrze gada :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze

Propan jest dużo bezpieczniejszy od nowego czynnika który to ma być tak mega ekologiczy a zarazem jest toksyczny .

Jak ktoś nie wierzy to wystarczy poczytać. Nabijanie klimy propanem z tego co wiem wymyślono w stanach i tam to nikogo nie dziwi.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.