Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chce dołożyć do F34 2015r zestaw głośnomówiący. Co ciekawe samochód posiada fabrycznie przyciski TEL na kierownicy oraz na Idrive. Samochód bez navi, jest radio MagnetiMarelli CI9139913, z naklejką BT, podejrzewam, że wystarczy dołożyć mikrofon i kodowanie. Ktoś może pomóc co konkretnie kodować :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwne to co piszesz.

Przed tym jak założyłem u siebie navi, miałem chyba taką samą jednostkę i głośnomówiący działał.

W VIN masz w ogóle multifunkcję?

W podsufitce masz kratkę od mikrofonu? Jeśli tak to ściągnij ją i zobacz czy jest tam mikrofon.

Nie chce mi się wierzyć, że jak masz kierownicę multi i w iDrive widnieje telefon, nie ma zestawu głośnomówiącego.

Telefon łączy się z autem?

Opublikowano

Auto salon PL na pewno nie kombinowane, BRAK mikrofonu w podsufitce, nawet nie ma zaślepki mikrofonu, przyciski TEL nie reagują w ogóle, w VIN jest multifunkcja, mogę podac na priv vin. Tel nie znajduje samochodu, w monitorze brak funkcji TELEFON. :cry: Dziwne ale tak to wyszło z fabryki.

Z ciekawostek, brak nawet USB, jest tylko AUX, USB też chętnie bym dołożył, radio ma wolne gniazdo na kabel HSD USB

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Źle zrozumiałem. Pisałeś o przycisku przy pokrętle iDrive, a ja pomyślałem o opcji na monitorze.
Opublikowano

Ciekawie wyposazony egzemplarz, trzeba przyznac.

Jesli chodzi o to HSD do USB -mozesz kupic kabel z gniazdkiem i podlaczyc - wtedy bedziesz mial USB w schowku na rekawiczki.

Czasem jest tak, ze to USB dziala tylko i wylacznie do upgrade`u map w Nawigacji (masz?) - tak jest u mnie.

2015 rok to jednak zupelnie inne jednostki(NBT/HU_Entrynav, itd).

Jesli nie masz Nawi, to jednak mysle, ze zastanowilbym sie nad retrofitem jednostki z Nawi, Bluetooth, itd - i nie powinno to wyjsc bardzo drogo (sa tacy, co zamkneli sie w 1000zl ze wszystkim).

Opublikowano
Navi brak ciekawa propozycja nawet jeśli by się miało zamknąć w 2x wyższej kwocie. Jest ktoś kto mi jest w stanie pomóc, nawet odpłatnie co kupić i jak po kodować, BMW jest mi w zasadzie obce
Opublikowano
Super dziękuję za pomoc, prawie wszystko jasne, zastanawia mnie, nic nie trzeba kodować, podejrzewam że w zawartości eeprom jest VIN, jak go zmienić? Tego sie nie dowiedziałem w powyższego linku :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żeby wszystko działało jak należy i podczas diagnostyki nie wywalało błędów, kodowanie jest konieczne.

W zalinkowanym temacie jest to opisane.

VIN w jednostce nie zmieniasz. No chyba, że chcesz płacić ok. 2 tys. zł za kod FSC.

Aby niejako oszukać auto, montuje się emulator.

Opublikowano

...i ten zawodnik, ktory uczynil opis zalinkowany do posta wyzej wlasnie taki emulator zalozyl.

Generalnie zakladalbym, ze kodowanie bedzie - i to nie tylko jednostki HU.

Sa tez inne fanty w aucie ktore korzystaja z danych z nawigacji (lub dostarczaja jej danych - Np.: licznik rozszerzony pokazuje wskazowki, jak jechac). Tak wiec to nie bedzie tylko kodowanie HU. NIemniej, jesli masz slabe wyposazenie "medialne", to wydaje mi sie, ze warto poczarowac.

Opublikowano
Aha, czyli sprawa VIN załatwiona, natomiast kodowanie myślę że będzie mi ktoś potrzebny na pierwszy raz, aktualnie czekam na esys, iste, icom. Chyba, że przyswoję jeszcze wiedzy z tego pomocnego forum i uda mi się wszystko zrobić samemu :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy zmianie jednostki wystarczy kodowanie samego HU. Wiem, bo doposażałem w navi swoje auto.

Wszystko robiłem wg wskazówek opisanych w zalinkowanym poście.