Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Niedawno zaświecił mi się błąd spalonej żarówki i faktycznie nie działa tylne lewe światło w klapie. Żarówka sprawna i jak dotąd udało mi się ustalić, że nie ma w kostce napięcia czyli prawdopodobnie uszkodziła się gdzieś żyła. Reszta świateł działa. Zanim zacznę wszystko pruć to proszę o pomoc ponieważ może ktoś miał wcześniej taki problem i wie, w którym miejscu najczęściej przeciera się żyła. Czy lewe światło to ten sam obwód co prawe czy są to dwa różne. Wydaje mi się, że jeżeli jest błąd konkretnie jednej żarówki to są to dwa różne obwody ale może się mylę. Głównym miejscem które podejrzewam to przejście z karoserii do klapy ale jeżeli to działa na jednym obwodzie to to miejsce odpada ponieważ nie świeciły by obydwa. Posiada ktoś schemat instalacji elektr. oświetlenia? Którą stroną idzie wiązka w klapie?
Opublikowano

Zaczął bym poszukiwania od połączenia, klapy z karoseria.

Światła w klapie, są podejrzewam tak jak w karoseri L/P.

Czytałęm też gdzieś tutaj na forum, że moduł jak wykryje np zwarcie czy inną usterke na żyle, to potrafic odciać zasilanie na danym przewodzie, I trzeba przez OBD to odblokować? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiązka świateł cofania to dwa osobne kabelki, jeden niebiesko czarny, drugi fioletowo czarny. Jeśli nie ma błędu short circuit (zwarcie), wystarczy naprawa wiazki po prawej stronie, jeśli jest, moduł frm do wymiany bądź (wyższa szkoła jazdy), odblokowanie napięcia, o ktorym kolega wyżej wspominał, poprzez obd programem tool32.
Opublikowano
Wiązka świateł cofania to dwa osobne kabelki, jeden niebiesko czarny, drugi fioletowo czarny. Jeśli nie ma błędu short circuit (zwarcie), wystarczy naprawa wiazki po prawej stronie, jeśli jest, moduł frm do wymiany bądź (wyższa szkoła jazdy), odblokowanie napięcia, o ktorym kolega wyżej wspominał, poprzez obd programem tool32.

Nie rozchodzi się o światła cofania lecz światła mijania, pozycyjnie czy jak to z tyłu nazwać ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aha. Lewe w klapie to żółto czarny, prawy to żółto fioletowy, reszta tak samo jak napisałem.