Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam nadzieje, ze bedziecie mogli mi pomóc.

W mojej x3, 3.0i z 2005 (automat) gdy puszczam gaz w trakcie jazdy slysze stukanie z tylu z (chyba) prawej strony.

Wczoraj zauwazylem, ze stuki sie pojawiaja dopiero jak samochod sie rozgrzeje (dopiero po 5 minutach od ruszenia).

Gdy dodaje gazu nic nie slychac, dopiero przy puszczeniu gazu slychac cykliczne ciche stuki.

Jakies pomysly?

Pozdrawiam,

Kamil

Opublikowano

Krzyżak 120zl, regeneracja wału ok 120 no i potem montaż wszystkiego do kupy chyba że 150-200 zł.

Jednak lepiej nie czekać z naprawą, bo dużo nie brakowało a wał by się rozlecial i nie byłoby czego regenerowac, a auto w trakcie jazdy byłoby unieruchomione...

Opublikowano

Odwiedzilem dzis mechanika i jego diagnoza to: tylny dyferencjal. Na razie wymienili mi olej w dyfrze i jesli stukanie nie ustapi to bedzie konieczna wymiana go.

Na krzyzaku nie slyszal stuków.

Dam znac po wymianie, jesli bedzie potrzebna.

Opublikowano
Mieszkam w Anglii, za samą wymianę £80, ile mnie wyniesie dyferencjał jeszcze nie wiem
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odswiezam - moze komus to sie przyda, bo wyglada to na powszechny problem.

Na przodzie mialem opony w slabym stanie, na tyl poprzedni wlasciciel wstawil tanie opony i to powodowalo stukanie.

Korzystajac z rady innych uzyownikow x3 wymianilem wszystkie 4 opony na komplet z gwiazdka (rekomendowane przez bmw) - Dunlop Sp01 i problem stukania przy puszczeniu gazu ustąpił :)

Mam nadzieje, że komuś się przyda porada - pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To u Ciebie była wina opon, bo za bardzo różniły się, a jeszcze jak piszesz, były śmieciowe. Najlepiej założyć jak ty, opony z gwiazdką BMW, ale podejrzewam, że zwykłe, cztery jednakowe markowe opony, też byłyby dobre. W X3 E83 miałem Pirelli letnie i zimowe bez homologacji BMW i było wszystko ok, ale teraz w X3 F25 LCI mam i letnie i zimowe runflaty z gwiazdką dla świętego spokoju. :mrgreen:
Benzyna zamiast krwi...