Skocz do zawartości

316i SWAP na 2.5l (M54 B25), czy jest możliwe?

Artega

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panie i panów, z tej strony ja ;D

Przeszukałem forum z moim modelem i nie mogłem nic znaleźć więc postanowiłem założyć nowy temat.

Krótki Opis Auta:

Sedan z 1.9l 105kM w benzynie (Tego silnika nie opłaca się już ratować gdyż wałki rozrządu są spiłowane, panewki to tragedia, czyli jednym słowem jedno bagno)

Kupiłem te auto właśnie z myślą wymiany silnika gdyż wiedziałem się w co się pakuje... nie powiem chwilę się pobawiłem.

Ogólne główne pytanie, czy w ogóle z tą budą opłaca się coś kombinować?

=====================================================================================================================

No więc dręczy mnie problem, że moje E46 z nieco spowolnionym silnikiem się kurzy i czeka na swoje lepsze dni...

Tak właśnie myślę sobie od kilku miesięcy co mam dalej z tym robić, kusi mnie większy silnik z lepszym kopytem i nachodzi pytanie co bym musiał zrobić by wsadzić większy silnik

(Po za tym, że muszę zainstalować lepsze tarcze, klocki, zaciski itp)

Wiem tyle, że napewno będę musiał ogarnąć wał, dyfer i skrzynię z tego samego modelu który którego numer widnieje jako : M54 B25

=====================================================================================================================

Opcja 1:

Kupić ten sam silnik do jest i bawić się tym co mam bo jestem jeszcze młody to mam dużo czasu by w następnych latach coś sobie lepszego ogarnąć.

Czyli M43TU B19 1.9l i zrobić po prostu SWAPA na używany w dobrym stanie.

Opcja 2: (Która mnie bardziej interesuje)

No więc opcją drugą jest wsadzenie 2.5 litrowego benzyniaka z kodem: M43TU B19 do tej budy od 316i.

Jak to ma się w poszczególnymi podzespołami?:

Czyli jak się ma sprawa z poduszkami silnika i jego ułożeniem:

- Czy trzeba kombinować z DIY?

Jak wygląda to ze skrzynią biegów lepiej wsadzić jakąś mocniejszą z Diesela (Manual) żeby od razu na przyszłość kiedy będę chciał trochę więcej podkręcić z mocą by zębatki nie zastukały i nie chciały wychodzić bokiem.

- Czy w ogóle skrzynia się zmieści na pokład?

I ogólnie to na tyle, czekam na odpowiedzi.

Dziękuję pany i panie.

• Zasłużeni forumowicze

Wszystko jest możliwe trzeba tylko chcieć

http://e46forum.pl/swap-m43-na-m54-18149

Nawet poszukać trzeba chcieć :roll:

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 2 tygodnie później...