Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

Mam problem otóż od ok roku autem buja przy przejeżdzaniu przez koleiny np podczas wyprzedzania. Im wyższa prędkość tym bardziej buja. Zauważyłem, że podczas hamowania na drodze z koleinami też jakby ściągało mnie w koleiny.

Mechanik zasugerował sprawdzenie amorów na stacji to zrobiłem, wyszło przód 39- 41% tył 44-45%. No to wymieniliśmy amory na sachsa. Pojechałem na tę samą stacje wyszło na nowym sachsie przód 49-51%, tył 54-56%. Wg stacji amory do wymiany bo w okolicy 50... :duh:

Co do samej jazdy czuje, że zawieszenie jest twardsze jeśli chodzi o pokonywanie dziur natomiast bujanie pozostało, no może minimalnie mniejsze.

Sugestia mechanika jest taka, że powinienem zmienić opony na R17 225, przypominam, że zawsze miałem RSC 16 205 a buja od ok roku...

I teraz moje pytania:

1. Czy normalna jest taka sprawność nowych amorów? - Trafiłem 4 szt felernych ?

2. Czy w ogole sugerować się wynikami ze stacji? Mam RSC opony.

2. Co może być jeszcze odpowiedzialne za samo bujanie gdzie szukać przyczyn? Może ustawienie geometrii na stacji diagnostycznej? Może coś jeszczE?

Co dalej bo to auto nie jeździ tak jak powinno?

sprzedam skrzynie biegów na części od mojego n47.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedź do kogoś kto się zna na BMW, sprawdzi Ci wszystkie elementy zawieszenia a nie tylko amortyzatory. Amortyzatory dobrze że wymieniłeś, to najczęstsza przyczyna. Luzy na przegubach i tulejach, nawet takie nie stukające, dają taki sam efekt.
3A0jS9b.png