Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie występuję u mnie problem w moim 330xi N52 130000km, tego typu że przy gwałtownym dodaniu gazu na luzie obroty silnika podbijane są tak powiedzmy dwu etapowo, w sensie takim że delikatnie rosną i spadają, nie jest to płynne zwiększenie tych obrotów jak przy dodawaniu takim stopniowym. Tylko rosną i spadają, silnik jakby się dusił. Dławienie się silnika następuję też przy gwałtownym dodaniu gazu na niskich obrotach. Co jest problematyczne przy szybszym ruszeniu z jakiegoś wyjazdu. Silnik wtedy mocno szarpnie i dopiero się rozpędza. Gdzie można szukać ewentualnych problemów i rozwiązań ich?

Czy mogą to być cewki? (Świece wymienione ok. 2 tys. km temu i jedna cewka) Czy moża DISA? Czy odma?

Opublikowano
Błędów żadnych nie ma. Samochód stoi u specjalisty BMW. Jak coś uda mu się ustalić, to napiszę co to była za przyczyna.
Opublikowano
DISA raczej tak poważnych problemów by nie robiła, aczkolwiek jest to jedyny element jaki mi przychodzi do głowy że mógłby być zepsuty bez błędów w module silnika (dopiero po uaktualnieniu oprogramowania sterownik jest w stanie wykryć niesprawną DISĘ). Valvetronic i Vanos, przy mocniejszych objawach powinny zostawić błędy w DME.
Opublikowano
Ja nawet nie wiedziałem, bo nigdy aż tak nie robiłem. Ale jak chciałem pokazać mechanikowi o co chodzi, to on wciskał gaz do podłogi i trzymał. I wtedy aż silnik gasł.
Opublikowano
Powodem okazał się czujnik wałka mimośrodkowego. Po wymianie samochód wkręca się na obroty jak marzenie. A diagnozę i naprawę wykonał specjalista z Augustowa.
  • 5 lat później...
Opublikowano
W dniu 27.07.2018 o 22:34, Paniczos napisał(a):

Powodem okazał się czujnik wałka mimośrodkowego. Po wymianie samochód wkręca się na obroty jak marzenie. A diagnozę i naprawę wykonał specjalista z Augustowa.

Kolego mógłbyś podać namiary na tego mechanika