Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejrzałem całe forum odnośnie tematów tego typu i znalazłem jedynie stare wątki z 2008 i 2009 roku, tak więc zakładam nowy temat.

Przeleciałem całe allegro i wyszukałem takie cuda jak:

• Bosh Silver 90AH 720A wym. 353/175/190 - 300 zł

Centra Standart 90AH 720A wym. 353/175/190 - 300 zł

Autocraft 100AH 890A wym. 354/175/190 - 309 zł (wapniowy, polecał go ktoś na forum)

Centra Futura 77AH 760A wym. 278/178/190 - 313 zł (troszke małe wymiary)

Centra Futura 100AH 900A wym. 353/175/190 - 394 zł (cena troche spora)

Varta F17 80AH 740A wym. 315/175/175 - 310 zł

Fabryczne akumulatory są podane na realoem:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=61_1113&hg=61&fg=30

Który byście wybrali do swojej bawarki? Mam E46 M47 320d przedlift.

• Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie kupuj aku wysyłkowo przynajmniej z dwóch powodów:

- bardzo często firmy sprzedające tanio to firmy które kończą działalność po sezonie i w razie reklamacji szukaj wiatru w polu - tak obecnie ma kumpel który kupił aku w zeszłym roku, a obecnie firma nie istnieje. Właściwie istnieje ale to już inna firma z nipu/nazwy więc z gwarancją musi się bujać sam. Gorzej jak towar to import wtedy nie ma firmy nie ma gwarancji.

- często markety mają bardzo dziwne wręcz okazyjne ceny na markowe aku, a z reklamacjami nie ma problemu.

Opublikowano

zgadzam się z powyższym.

centra futura spraktykowana i jest ok, nie wiem jak w innych, ale tu dają 3 lata gwarancji.

celowałbym w pojemość blisko tego co w realoem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio szukałem nowej baterii i zastanawiałem się co kupić, jakiej marki, jaka pojemność i jaki prąd rozruchowy. Naczytałem się na różnych forach co inni polecają i znalazłem wypowiedź dobrego i polecanego mechanika z forum chyba forda, nieważne. Chłopak napisał mądrą rzecz, że należy kupić aku pod sposób użytkowania auta, czyli jeśli jeździmy często, ale robimy niezbyt długie trasy, to lepiej kupić aku z małą pojemnością 70-80AH, żeby na krótkich trasach alternator zdołał go naładować, ale jeśli jeździmy rzadko, to lepiej kupić "setkę", bo dłużej będzie trzymał "prąd".

Kupiłem Bosh Silver 80AH 760A (albo 720A, nie jestem pewien, nie pamiętam), akurat trafiłem na promocję w sklepie (300 PLN). Robię krótkie trasy, ale codziennie, więc powinien być doładowany i kompletnie powinien mi wystarczyć.

Warto pomyśleć i wybrać aku pod swoje potrzeby.

Prąd rozruchowy do naszych diesli wystarczy 680A do normalnego kręcenia, wiadomo im większy, tym sprytniej będzie kręcić.

Poprzednio miałem Centrę Futurę i wytrzymała 3 lata, już po dwóch były z nim problemy.. nie polecam, choć mogłem trafić na jakiś feler.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Bosh ma sporo podróbek , nawet hurtownik o tym nie wie .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Ja też nie mogę polecić Centry (EXIDE). Bujałem z reklamacją Centry Futura, pisma, rzeczoznawcy, w końcu rzecznik konsumenta i dopiero łaskawie mi wymienili na nową. Wkładam do auta - martwa. Niby 12V, a nie miała siły zakręcić. Znowu reklamacja, znowu przepychanie się pismami, rzeczoznawca... W końcu odebrałem kasę, bo nie chciałem kolejnego aku tej firmy. Kwestia zaufania.

Ja polecam aku firmy Westa, seria Forse. Produkcja Ukraińska, aku nie do zarżnięcia, prądy rozruchowe konkretne, aku sprawdzone od kilku lat już - zero problemów.

U siebie mam 74Ah, w całej rodzinie aku te ciągną diesle łącznie z 300TD, gdzie praktycznie nie ma już kompresji na cylindrach. Generalnie nawet jak nie odpalisz, to pojedziesz na rozruszniku.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Nie wiem jak ma się jakość obecnego exida, ale u mnie jeszcze siedzi fabryczny, a auto 3 tygodnie temu skończyło 10 lat i nic mu nie dolega. W mb c200k fabryczny powiększony (100ah) bosch umarł po 9,5 roku i ok 140000km. Jakbym teraz miał wymieniać to pewnie na boscha (bo akurat tam serwisuje auta). Według mnie lepiej wymienić aku w warsztacie gdzie się serwisuje auto. Powinni mieć sprawdzonych dostawców i towar zamawiany na bieżąco. Zamawiając z neta nie mamy możliwości sprawdzić ile ten aku leżakował w magazynie :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak akumulator to obecnie tylko Varta lub Bosch. Z tego co się orientuje to w sumie to samo. Zaś Centre i Exide można sobie darować, bo to też to samo. Centre wykuoił Exide i się kaszana zrobiła. Poczytaj sobie o Centra Futura jakie ludzie mają problemy z reklamacjami. Moja Futura zaczęła padać po dwóch latach, w sumie ledwo je wytrzymała. A udało mi się ją oddać i odzyskać kasę po roku. Przez 12 miesięcy męczyłem się bo fachowcy twierdzili że jest ok. Ostatecznie udało się i nigdy więcej Futury.
Opublikowano
varte mam i smialo moge polecic... 2 lata 2 zimy i bez problemu ostatnio chcialem doladowac z ciekawosci.. i nie mialem co bo byl naladowany. Podobno Bosch tez jest ok ale nie kupuj wysylko akku nie mozna zucac a cholera ich wie jak oni traktuja przewozone przedmioty w kurierach
BUNIA :)
Opublikowano
Wziąłem sobie wasze słowa do serca i pojezdzilem po moim Słupsku za akumulatorami. Byłem w Stanfexie na Przemysłowej to ceny droższe niż na allegro o 130 zł minimum. Byłem również u mniejszego dystrubutora na ul. Ostrorogiej - mają tylko jakieś akumulatory NordStara, który kupowałem już do poprzedniego samochodu u nich i wytrzymał 2.5 roku. A co do cen - KOSMICZNE ! Za jakiś gó*niany akumulator Nordstara 400 zł, za tyle to ja mogę mieć Centre Future 100ah
Opublikowano
centra i exide ? ja nic złego nie mogę o nich powiedzieć, ważniejsze jest gdzie je kupisz i jak długo były nie ładowane, bo od tego akumulatory się psują a potem nikt nie wie dlaczego i nadaje ch... itd na firmę , a tak naprawdę aku leżał na magazynie rok albo dwa bez żadnego ładowania ,ja kupiłem exida 2 lata temu 80 tke i najmniejszego problemu nie miałem, kupowałem w inter carsie po zniżce za jakieś 250 zł a do 2.0d były kolego właśnie 80 tki a każde większe wartości mogą spowodować niedoładowanie, za chwile ktoś powie ,że alternator ma 120 ah ,ale kiedy mamy prawie max obciążenia na krótkich podjazdach to już gorzej z tym naładowaniem, a potem możemy go szybciej oddać na szrot.
Opublikowano

Słyszałem wiele dobrego o Varcie.

Totalnie odradzam Bannera. Rok sie bujałem z reklamacją - w końcu mi wymienili na nowy.

Po roku ten "nowy" też jest nie teges - prąd rozruchowy juz mu siadł.

Ogólnie to jak bede kupował następny, to sam nie wiem czy własnie nie kupie taniego w markecie :oops: bo teraz aku robią na dwa, 3 lata i wymiana :mad2:

Przed tym banerem miałem w buni oryginalny - 10letni :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już kij jakie te akumulatory Centra robi, ale bujanie się z niesprawnym akumulatorem przez rok, bo panowie twierdza ze jest ok, to przesada. A ja na prostowniku non stop dawałem.Po to się więcej płaci bo jest trzy lata gearancji, ale wez to wyegzekwuj.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlatego najwygodniej kupić tam gdzie można go od ręki wymienić nawet jak jest parę zł drożej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myslalem ze tak zrobilem. Kupilem na miejscu, nie wysylkowo, ale jesli pan Tadziu nie powie ze jest uszkodzony to se można. Dobrze ze mi nie wmawiał ze mam coś z elektryka, bo takie akcje też bywają.
Opublikowano
Patrząc jednak z punktu widzenia sprzedawcy bardzo prawdopodobne jest że to właśnie "nieszczelna" instalacja elektryczna w aucie "wysysa" prąd z akumulatora. Bardzo trudno jest udowodnić swoje racje czy to sprzedawcy czy konsumentowi
Opublikowano

Dobry punkt sprzedaży akumulatorów będzie posiadał urządzenie co w kilkanaście sekund sprawdzi czy niema zwarcia w aku i czy aku posiada dobre parametry eksploatacyjne, to nie jest miernik uniwersalny ale urządzenie tylko do testów aku.

Na własne oczy widziałem dwa razy jak mi testowali akumulator i raz po 12 miesiącach go trafiło , przyznam że częściowo sie do tego przyczyniłem bo przez zimę kiedy największe mrozy (-15, -25C) przez 6 tygodni auta nie ruszałem przez co prawdopodobnie nastąpiło rozwarstwienie elektrolitu przez co zamarzł i go rozwaliło.

Koniec z końcem mając gwarancję na 24 miesiące zaraz mi dali następny, be zbędnych komentarzy.

W ubiegłym tygodniu jak u nas temperatura spadła do -13C to w moim trzy letnim służbowym Fordzie też miał kłopoty z odpaleniem więc w warsztacie zaraz go podłączyli do sprawdzacza aku i to samo zaraz diagnoza że nie trzyma i do wymiany ale już po gwarancyjne.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

odnośnie centry. Jak wielu po 3 latach aku zdechło, gwarancja = fikcja, aktualnie po przejęciu przez amerykanów? jeszcze gorzej

nie polecam,

u siebie od 2,5 lat mam boscha s4 silver, działa ale bez szału (przy odpalaniu mrugnie kontrolka trakcji czyli napięcie za bardzo spada),

raczej nie polecam

obecnie kupiłbym forse, aktualnie ma chyba najlepsze opinie

jak szukałem aku, spotkałem się z tą marką, już wtedy zachwalana, ale i wyraźnie droższa

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano

Ja od 4 lat mam centre future 85Ah 800A i nadal działa więc nie z każdą centrą tak jest.Ważne jest aby sprawdzić z którego jest roku (jest na aku),jakie ma napięcie,kiedy był ostatnio ładowany i gdzie się kupuje.

Zawsze można trafić na bubel ale z takim info jest większa szansa na trafienie czegoś konkretnego.