Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Zakupiłem samochód okolomiesiąca temu bmw e60 jak w temacie silnik r6 525i o mocy 192 km. Spalanie tego samochodu wychodzi w granicach ponad 20 l w trasie przy naprawde delikatniej jezdzie spala okolo 15l moim zdaniem jest to za wysokie spalanie. Po podpieciu samochodu pod komputer wynik błedów:

Bład 279c Charakterystyka chłodzenia termostatu, aktywacja - nieciagły

i tam jakis drobiazg z biegiem wstecznym ale to raczej Mniej istotne.

W kazdym razie w samochodzie po skasowaniu tego błedu pojawia sie on spowrotem.

W ukrytym menu wszedlem na temperature silnika i okazuje sie ze zagrzewa sie on do 89 max 90 i zaczyna silnik sie chłodzić. Czy to moze miec jakąś przyczyne czy ta temperatura to jest odpowiednia czy powinna byc nie co wyzsza. Dodam iż wydaje Mi sie ze po odpieciu przepływomierza wydaje sie jak by samochód znacząco Mniej spalal lecz wczesniej nie bylo zadnego błedu o przepływomierzu. Proszę o pomoc lub jakąś dorade co w takiej sytuacji zrobic czy wymienic termostat??

Opublikowano
Ja Też mam taki sam problem... Na początek wymień termostat. U mnie wszystko niby działa, byłem już u kilku elektryków, mechaników i wszystko niby działa. 0 błędów a w mieście spala 18l gdzie rok temu spalał max 13l. U mnie po odpięciu przepływki zero reakcji, może raz na jakiś czas zafalują obroty i też mam wrażenie że mniej pali. U mnie jeszcze jest zawiła sytuacja bo kupiłem samochód z m54b25, wszędzie w papierach jest 2.5i a ista p pokazuje że jest silnik 2.2i, przyspieszenie od 0 do 100 w 9s czyli 2.2... Boję się czy to nie wałek poszedł przy sprzedaży.. Nie wiem bo może ktoś soft zmienił tylko po co..