Skocz do zawartości

Który silnik wybrać 730D czy 740D ?????rok 1999-2000?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety nic konkretnego nie zalazłem na forum o żadnym z tych modeli.

Być może ktoś z was miał do czynienia z 7-ką i którymkolwiek z tych silników.

Interesują mnie modele BMW 730 diesel albo 740 diesel z roku 1999-2000 i przebiegiem w granicach 200tyś-220tyś km.

Jakie usterki są najczęściej zauważalne ,na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie itd. ewentualnie róznice w spalaniu ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

:modlitwa:

Opublikowano

220tys przebiegu w 740D ??

moze zepsuc sie juz duzo

padnie ci pompa, trubina, a potem wtryski

a ceny za to beda niezle

benzynowce to proste silniki, mniej sie moze zepsuc

zaoszczedzisz jak kupisz bezyne

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Popieram wypowiedzi swoich poprzedników.Moim zdaniem diesel to porażka w takim autcie.Jeździłem przez chwile 530 d i spalanie wcale nie bylo małe.Myśle że z tych dwóch to 740d ale spalanie bedzie na poziomie 740 benzyny. Wiec po co??????

Utrzymanie takiej 730d czy 740d bedzie duzo wieksze niz benzynki a kultura moc itd to prosze niech nawet nikt nie próbuje porównywać bo nie ma co. :D

Opublikowano
220tys przebiegu w 740D ??

moze zepsuc sie juz duzo

padnie ci pompa, trubina, a potem wtryski

a ceny za to beda niezle

benzynowce to proste silniki, mniej sie moze zepsuc

zaoszczedzisz jak kupisz bezyne

Jezeli jest to przebieg w oryginale to nie ma prawa sie nic zepsuc.

Opublikowano
przy przebiegu w okolicach 200 tys nie ma prawa nic kulec. ja bym wybral 730d. wystarczy spokojnie aby bezpiecznie i dynamicznie jezdzic. spalanie w tych dieslach zalezy od Twojej nogi. wiec jak bedziesz jezdzil jak na siodemke przystalo to bedzie oscylowac po miescie w okolicach 10l. co od usterkowosci to wbrew temu co pisza koledzy i jesli dokladnie sprawdzisz samochod to popsuc sie moze tyle samo co w benzynie. na wiele przypadkow ktore ogladalem w e39 tylko jeden samochod mial problem z silnikiem - jeden wtryskiwacz na zimnym zle podawal. po rozgrzaniu wszystko bylo w normie. niektore z egzemplarzy mialy przebiegi faktyczne w okolicach 300 tys km. te ktore byly do konca serwisowane silnikowo byly w nienagannym stanie.
DIESEL POWER
Opublikowano

:) jestem uzytkownikiem 730d 2001r.

:mrgreen:

wczoraj moja 7ka przekroczyla 200tys mam ja od okolo 3 miesiecy

wczesniej jezdzil nia moj wujek ,kupil ja w salonie w polsce

facet mial duzo kasy i wszystkie przeglady robil w niemczech,mozliwe ,ze do tego czasu z autem wszystko jest ok! zadnej naprawy pompy,ani turbiny nie bylo :nienie: jedyna denerwujacym mankamentem sa wycieraczki ktore potrafia sie zawiesic :cry: :cry: niestety do dzis nie wiem co moze byc tego przyczyna ale prawdopodobnie musze wymiienic silniczek...

jesli chodzi o zawieszenie to dzieki oponom 235/60/16 mam je jeszcze bez zadnychstukow,pukow..ale zastanawiam sie nad wiekszymi poniewaz tu w bremen mozna sobie na to pozwolic :lol:

jesli chodzi o ruznice miedzy 730d a 740d to napewno jest w spalaniu!

-podaje dane z oryginalnej ksiazki BMW

730d 740d

moc 193km 245km

w miescie 12,1 14,7

poza miastem 6,8 7,0

srednio 8,7 9,8

w przyspieszeniu0d 0-100km/h

8,9 8,4

predkosc max 225km/h 242km/h

tak wiec sami widzicie az takiej wielkiej ruznicy tu nie ma a jesli chodzi o predkosc max to swoja jechalem 230km.h a spalanie w miescie mozna zejsc ponizej 10l zalezy od nogi

nigdy nie jechalem 740d i nie bede chwalil swojej 7ki bo byc moze jazda v8 w dieslu jest zupelnie bardziej excytujaca!! jedno co moge powiedziec to ,ze dzwiek silnika i turbiny przemaia za siebie a co do tego jak sa dwie w 740d????? moge sobie wyobrazic :wink:

osobiscie uwazam model e38 za najbardziej trwaly i udany i bardzo bardzo wygodny!!!!

oczywiscie diesel w bmw to nie to samo co benzyna ale coz te diesle nie sa takie zle i sa prawie tak samo szybkie jak benzynowe

jesli mialbym kupowac benzynowy silnik to oczywiscie 740i - :cool2:

jesli diesel to.....musialbym sie przejechac 740d ale jak narazie nie zarzekam na 730d takze polecam :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

pozdrawiam wszystkich maniakow BMW a w szczegolnosci wlasciciali E38 :cool2: :cool2: :dance: :cool2:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

WIELKIE DZIEKI ZA WSZYSTKIE WYPOWIEDZI, ACZKOLWIEK TROCHE MI NAMIESZALIŚCIE W GŁOWIE.

A MOŻE ZDECYDUJE SIE NA BENZYNE .JEŻELI MOZECIE JESZCZE NAPISAC JAK SPRAWUJA SIE BENZYNKI NO I OCZYWIŚCIE JAKIE JEST SPALANIE I JEŻELI BENZYNA TA JAKA POJEMNOŚĆ DO TEGO MODELU???

Opublikowano

diesle sa prawie tak samo szybkie jak benzynowe

Bardzo dobrze napisane :D Prawie robi wielka roznice

740 d w miescie pali 14,7 hmmmmmmm

To mówi samo za siebie.

Opublikowano
To zalezy ile masz kasy. Bo generalnie diesel zawsze bedzie palil mniej. Szczegolnie jesli chodzi o trase. Zalezy gdzie jezdzisz na jakich dystansach itd. Przemysl to. Rzeczywiscie benzyniaki sa o wiele mniej awaryjne niz diesel. Diesel ma turbine, o ktora trzeba naprawde dbac. Nie ma, ze rano odpalasz i Ci sie spieszy, wiec depne mu troche bardziej na zimnym. Zapomnij o takiej jezdzie. Z tymi silnikami trzeba troche ostrozniej bo turbinke do wymiany bedziesz mial bardzo szybko. Z pewnoscia 730d zadowoli Cie pod wzgledem ekonomii, o 740d za duzo nie wiem, ale slyszalem, ze ludzie narzekali. Ale to jest inna sprawa. Jesli natomiast robisz niezbyt dlugie trasy, silnik czestoi odpalasz to pozostan przy benzynie. 4.4 l V8 sa naprawde najlepszymi silnikami w tych BMW. Sa dynamiczne i wytrzymale, i nawet nie potrzebuja tak duzo benzyny. Tzn. na nasze Polskie warunki to niestety jazda tymi autami nie jest tania. Niestety ceny paliw mamy nienormalnie wysokie. Zastanow sie dobrze.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką