Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zakupiłem dwa miesiące temu bmw 118d 2008r 143km - jest to mój pierwszy samochód z serii BMW, zostały wymienione oczywiście wszystkie filtry jak i olej po dwóch miesiącach wyskoczył mi CHEC - Particle Filter, check wyskakuje po jakieś 5-10 minut jazdy. Podczas postoju, strasznie trzęsie samochodem (dziwnie się zachowuje) gałka zmiany biegów mało by nie chciała wyskoczyć przez okno, czy jest to wina zapchanego DPF'a? Proszę o pomoc.

xaeM0xc.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak sprawdzisz błędy to dowiesz się co mu dolega, możliwe, że trzeba zapisać jego wymianę oraz wymusić wypalanie, po tym sam będzie sobie z tym radził. Ewentualnie jest problem z jakimś czujnikiem lub np. przepustnicą, dowiesz się na diagnostyce.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
polecam sprawdzić w pierwszej kolejności błędy. U mnie błąd świec spowodował to że DPF sie nie wypala i prawdopodobnie mi sie zapchał bo już wyskoczył jego błąd i teraz auto jedzie jak staruszek. staraciło część mocy ale nie będę robić na razie dpf bo najpierw świece i sterownik wszystkim znany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podaj kod tego błędu dpf.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten błąd nie oznacza, że się zapchał tylko przepracował 200 tys. km i trzeba zapisać jego wymianę, później wymusić wypalanie, pojeździć ok 25 minut w określony sposób i po temacie. Świece nie mają nic do wypalania dpf..wiedza większości "diagnostów" jest porażająca :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ten błąd nie oznacza, że się zapchał tylko przepracował 200 tys. km i trzeba zapisać jego wymianę, później wymusić wypalanie, pojeździć ok 25 minut w określony sposób i po temacie. Świece nie mają nic do wypalania dpf..wiedza większości "diagnostów" jest porażająca :duh:

nie jestem diagnostą a jedynie właścicielem który czasami woli zrobić coś sam niżeli dać mechanikowi który wymienia części na chybił trafił. Ale wracając do tematu. Błąd dpf fakt oznacza 200kk. ale chodziło mi o to że nie następuje już jego wypalanie co jest też spowodowane błędem świec (przynajmniej takie informacje doczytałem na forum tutaj)

skoro już tu jesteśmy czy potrafisz odpowiedzieć czy powyższy błąd dpf 200kk obciął moc auta czy problem leży gdzie indziej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślałem, że u kogoś byłeś. Raczej gdzie indziej, tak czy inaczej najpierw zapisz jego wymianę i wypal. Po tym szukanie niedoboru mocy przez analizę live data.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
tak zrobię. przy okazji świece i sterownik bo lepiej teraz w lecie niż w mrozach dłubać pod maską. Pomyślałem że ten błąd właśnie obciął moc bo dziwnie zbiegło się z przekroczeniem właśnie 200kk. auto jedzie płynnie ale nie ma takiego przyspieszenia jak miało wcześniej. dam znać czy coś się zmieniło po wypalaniu dpf-a.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Samo wypalenie nic nie da, trzeba najpierw zapisać jego wymianę w sterowniku, przy pomocy np. Ista.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Samo wypalenie nic nie da, trzeba najpierw zapisać jego wymianę w sterowniku, przy pomocy np. Ista.

wiem o tym :D już nie chciało mi się dopisywać. zapisanie wymiany. wypalenie. sprawdzenie parametrów. Postaram sie ogarnąć to DISem.

Opublikowano

Samochód poszedł do mechanika, niestety tutaj DPF nie jest zapchany tylko wina WTRYSKÓW, gdyż dwa wtryski są uszkodzone, dlatego te drgania gałki zmiany biegów i całej budy auta, gdyż auto w miejscu zachowywało się tak jak by miało 3tyś obrotów - no i błąd DPF'a wyskakiwał przez WTRYSKI. Sporo się dowiedziałem w między czasie i jeśli auto nie straciło mocy i nie wpadło w tryb serwisowy DPF nie jest zapchany, tak jest u mnie.

Temat do zamknięcia, dzięki.