Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim aucie serwis nieautoryzowany stwierdził po podłączeniu komputera brak komunikacji z modułem MULF.

Za około 500 zł mogą go naprawić ponieważ jest to standardowa usterka. Objawy są takie że nie działa mi bluetooth oraz zmieniarka płyt CD.

W serwisie również podpowiedzieli że często po usterce tego modułu zaczyna wariować radio itp. więc właściciele odłączają ten moduł po czym problem znika ale znikają też takie bajery jak bluetooth.

W necie jak i na forum kilka osób polecają za 300 zł naprawę u gościa gdzie trzeba wymontować wysłać on naprawia montujesz i działa.

Zabrałem się więc do wymontowania modułu który się znajdował głęboko pod podłogą bagażnika mojej E61.

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to to że do modułu dochodzi z jednej strony chyba cienki koncentryk a z drugiej duża wielo-pinowa kostka i jeszcze powinna być jedna kostka chyba ze światłowodem ale nic tam nie było podłączone.

Jednak do modułu dochodzi coś ala 2 żyły światłowodu tylko że nie wchodzą do modułu a zostały połączone ze sobą gumową rurką.

Czy to jest normalne czy ktoś coś kombinował?

Fotki poniżej.

https://photos.app.goo.gl/955HJTaHhtUz9Goc8

https://photos.app.goo.gl/rBbCGsBT7ZV1cLXX7

https://photos.app.goo.gl/Wv6AN1xRHNQZUUTf6

PS: jaki to jest MULF 1 ? 2? bo chyba różne były?

Opublikowano
Witam mam podobny problem. Mam chyba taki sam modul co kolegą tyle że w mojej e60 znajduje się on w lewym boczku bagażnika zaraz za fotelami , dzisiaj trochę się do niego dobralem i mam takie pytanie ile kostek powinno być podpięte do niego u mnie są wpiete dwie jedną mała od góry i jedną dużą na dole z prawej strony są jeszcze dwie nie podpięte i jedną na dole. Dodam że jak wchodzę w idrive żeby sparowac telefon z samochodem mam zaznaczony już ten ptaszek w ustawieniach ale nie da się to wyłączyć cały czas jest zaznaczony A mój telefon i tak nie widzi samochodu. Z góry dzięki za pomoc
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Panowie jeżeli mam S0195 Komunikacja niemozliwa: sterownik telefonu, 00FFF2 MOSTSYS, przerwanie pierscienia MOST, to jest mulf walnięty, czy jest przerwany światłowód o czym świadczy drugi błąd? Mam pre LCI i do mulfa jest wpięta na górze wtyczka z cienkim kablem, oraz biała kostka spod spodu. Nie wiem czy powinno być coś więcej. MULF w iście na czerwono. I czy błąd 00A46D CID: usterka funkcyjna CID przez urządzenie preferyjne, też jest powiązania z tą awarią? Navi nie przycina się, czasami po odpaleniu mam mute, którego nie moge wyłączyć pokrętłem i nie moge zaznaczyć ptaszkiem bluetootha, mam navi business ona mi takze nie czyta zadnych plyt.
  • 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 27.01.2020 o 11:45, radoboski95 napisał(a):

Witam. Panowie jeżeli mam S0195 Komunikacja niemozliwa: sterownik telefonu, 00FFF2 MOSTSYS, przerwanie pierscienia MOST, to jest mulf walnięty, czy jest przerwany światłowód o czym świadczy drugi błąd? Mam pre LCI i do mulfa jest wpięta na górze wtyczka z cienkim kablem, oraz biała kostka spod spodu. Nie wiem czy powinno być coś więcej. MULF w iście na czerwono. I czy błąd 00A46D CID: usterka funkcyjna CID przez urządzenie preferyjne, też jest powiązania z tą awarią? Navi nie przycina się, czasami po odpaleniu mam mute, którego nie moge wyłączyć pokrętłem i nie moge zaznaczyć ptaszkiem bluetootha, mam navi business ona mi takze nie czyta zadnych plyt.

Kolego rozwiązałeś swój problem? Mam takie same błędy jak opisałeś