Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na początku.

Drodzy forumowicze może ktoś z was wytłumaczy mi jak mogę prawidłowo dolać olej do silnika.

Po ostatniej wymianie oleju Motul 5W40 zaświeciła mi się kontrolna żółta o niskim poziomie oleju.

Dokupiłem olej na dolewki i okazało się że w moim aucie nie ma klasycznego bagnetu.

Doczytałem że poziom można sprawdzić w iDrive i szybko znalazłem tą opcję (menu DE, IT, FR niestety).

I teraz pytanie jaka jest procedura dolewania. Z tego co doczytałem i sprawdziłem to iDrive wskazuje poziom tylko na odpalonym silmiku więc zastanawiam się jaka jest dokładność tego pomiaru.

W poprzednich autach zawsze poziom sprawdzało się bagnetem jak auto trochę stało i olej spłynął do miski.

Czy mam wlewać olej na odpalonym aucie i co chwilę sprawdzać stan i przestać aż będzie max?

Czy mam np. dolać 100ml potem pojeździć i sprawdzić i znowu 100ml?

Nie chciałbym aby po dolaniu oleju na max auto po jakimś czasie mi brzęczało że przekroczony stan max czy coś w tym rodzaju :)

PS: tak wiem że olej w zależności o temperatury zmiana swoją objętość.

A drugie pytanie ile taki silnik może pochłaniać oleju? W sensie wiadomo że to zależy od stanu silnika ale jaka jest górna granica i kiedy mam się tym martwić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W/g instrukcji to jak idrive sygnalizuje na pomarańczowo niski poziom oleju należy dolać 1l oleju. Możesz dolać 0.5l i sprawdzić o ile podniesie się poziom na elektronicznym wskaźniku.
Opublikowano

Faktycznie niemiecki komunikat mówi coś o 1 litrze oleju ale wolałem się upewnić co do działania tego wskaźnika.

Jak następnym np. będę wymieniał olej w silniku to warto wiedzieć czy można ufać w 100% wskaźnikowi iDrive czy lepiej małymi porcjami dolewać, odczekiwać i sprawdzać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lepiej nie ufać bo te czujniki padają i są z nimi problemy.

Najlepiej jak prosi o 1 litr dolać 0,5 litra, pojeździć trochę i sprawdzić jaki jest poziom. Powinien być okolo połowy - najlepiej sprawdzać w czasie jazdy po około 30 kilometrach.

N52 zwykle bierze olej, z moich obserwacji i z tego co wyczytałem na e90post to zdrowy 3.0 bierze średnio ok. 1l na 4 - 7 tys km. Tobie ile ciągnie?