Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Zbieżność ustawiana zaraz po wymianie opon na letnie sprawdzane całe zawieszenie.

Opony 205 55 16 rok 2016 kupiłem nowe cały komplet Dunlop SP sport.

Po ustawieniu zbieżności z samochodem wszystko ok kierownica idealnie na wprost.

Od pewnego czasu słyszałem buczenie przy skręcie w prawo częstotliwość nasilala się przy prędkości czy może to być powiązane?

Opone scielo w około 3.5msc.

Gdzie szukać problemu ma ktoś jakiś pomysł?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie jeździsz jakoś bardzo przeładowany to obstawiam tuleje pływające, ja z doświadczenia przy zakupie każdego kolejnego E39 wymieniałem, bo tego zazwyczaj warsztaty nie są w stanie wyłapać, póki nie skrzypi jak bujasz samochodem, ale jak skrzypi to już dawno po tulei? Chyba, że łożysko się sypie, skoro masz jakieś dziwne dźwięki, ale to w warsztacie powinni wyłapać.

Dostałeś wydruk z geometrią, czy na oko robili?

Opublikowano

Tuleje pływające były wymieniane na lemfordera bo wlasnie skrzypialy patrzyłem druga oponę i też jest scieta tyle że mniej...

Jutro umawiam się na sprawdzenie zbieżności i geometrii pokaże też dla człowieka oponę... Zbieżność sprawdzałem i ustawiana była w maju i wtedy z oponami było wsio ok.

Wydruku nie dostałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jedż tam gdzie ustawią Ci względem zaleceń fabrycznych i na koniec dadzą wydruk o odchyleniach względem tych ustawień.

Ale najpierw możesz pojechać tam gdzie Ci spier...li i zapytać co mają zamiar z tym zrobić, ale zgaduje, że sie na Ciebie wypną, bo nie masz pewnie żadnego potwierdzenia, że cokolwiek Ci zrobili i z jakim rezultatem :)

Opublikowano

Najpierw skoczę do faceta który to ustawiał ostatnio.

Ustawiałem u niego kilka razy i zawsze było WSZYSTKO OK pierwsza taka akcja gość jest polecany w mojej okolicy.

Po za nim mam po pierwsze zakład w którym w e36 pan stwierdził, że tu cytuje : "stary samochód i nie da się ustawić dobrze zbieżności zawsze będzie nie równo kierownica i kiepsko się prowadził on ma nowszy i też nie może ustawić" i drugi w którym 3 razy mi poprawiali zawsze było coś nie tak albo w lewą kierownica przekrzywiona albo w prawą albo ciągało tyłkiem.

Czyli panowie na 100% coś ze zbieżnością nie tak? zawias sprawdzany przez człowieka który robił zbieżność jakieś 1.5 msc temu i nie stwierdził żadnych luzów wcześniej przed ustawieniem upewniałem się u innego mechanika też stwierdził że jest ok prawy tył wyjechało do zera kompletnego aż powietrze uciekło lewy tył sprawdzałem wczoraj i też jest ścięta dość mocno również od wewnętrznej ;/ samochód prowadził się jak po sznurku ostatnio tylko zauważyłem że jest strasznie nadsterowny na śliskiej i na gryziku piasku etc ale to pewnie wina powycinanych opon.

Opublikowano

Woj Lubelskie powiat Parczewski.

Myślę ze tu błąd popełnił człowiek ustawiający zbieżność chociaż dziwi mnie to bo ustawial w moim aucie parę razy i zawsze wszystko było OK.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pomyłki zdarzają się, więc jedź do niego i niech skoryguje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Za daleko to nie pomogę, ale jedz do innego człowieka bo on ci zepsuł opony i skasował za ustawienie zbieżności. U mnie zanim nie masz brak luzów nie ustawi ci mechanik zbieżności /geometrii
Opublikowano
Ten gość również zaczyna od całego zawiasu jeśli jest ok to potem ciśnienie w kołach i dopiero ustawia umowie się u niego i zobaczymy jak się ustosunkuje do tej sytuacji.
Opublikowano
Dziś sprawdziłem wszystkie 4 opony i niestety prawy przód to samo jest wyjechana dosłownie milimetr i będą nici kordowe widoczne :( lewy przód opona podcieta ale sporo mnie wybrałem się przejechać i zwróciłem uwagę że na prawo skręca się ciężej niż na lewo o co może chodzić panowie?! Zbieżność skopana na całym aucie a najbardziej prawa strona?
Opublikowano
Jedź do innego warsztatu jakiegoś polecanego bo nikt na oko przez ci nie powie ci czy masz wszystko w porządku. Ale raczej pewne, że skopał ci zbieżność i najpierw do niego bym pojechał i co proponuje w tej sytuacji. Opony 100zl nie kosztują...
Opublikowano

Jestem umówiony na czwartek faktycznie co raz bardziej wygląda to na totalnie skopaną zbieżność :)

Jak już ogarnę temat dam znać jak to się zakończyło natomiast nie liczę na to że jakoś mi to zrekompensują cóż zobaczymy.

Opublikowano
Byłem dziś sprawdzono mi całe autko wyszło że wyrabany mam drążek z lewej strony i dwa wahacze z tyłu te proste te na których ustawia się zbieżność.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To teraz albo mechanik tego nie zauważyłem albo zbieg okoliczności i wytłukły się po, choć to mało prawdopodobne, na zimówkach nie ma żadnych śladów?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Zero śladów zimowki nowe maja kilka Msc więc było by widać dokładnie.

Drążek rozwalilo bo nie była dobrze naciagnieta osłona dostał się syf i po sprawie.

Wahacze kupiłem denckermann w sklepie gość mówił że są ok nie mają zwrotów co o nich myślicie?

Te co siedzą teraz to Master sport więc najtańsze co może być.

Od jakiegoś czasu zauważyłem drgania przy 120km\h czy mogło to być spowodowane oponami pocietymi? Przy 110 nic przy 130 nic jedynie utrzymywanie 120 drgal jakby cały tył dość mocno