Skocz do zawartości

Gwarancja WAGAS - BMW - w dziale ubezpieczenia nikt nie odp.

chemik2000

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystal ktos moze z Was z ubezpiecznia WAGAS (przedluzenie gwarancji mechanicznej firmowane przez BMW) przy zakupie auta używanego z polskiego salonu BMW.

Jesli tak prosze o info, procedura, szybkosc, konfliktowosc, akceptacja wycen itd

http://www.bmwgwarancje.pl

Cześć,

Korzystałem, wymienili cośtam w vanos i przy okazji napinacz rozrządu.

1. Jedziesz do bmw (albo dowozisz skorupę lawetą)- stwierdzają usterkę.

2. Mówisz, że masz Wagasa.

3. Rejestrują szkodę i dostajesz link do zgłoszenia gdzie możesz przejrzeć wycenę, historię komunikacji.

4. Przyjeżdża rzeczoznawca i decyduje, czy zgłoszenie jest zasadne.

Jak rozmawiałem w serwisie to oprócz przypadku jakiejś tulei w zawieszeniu to nie było problemu z wypłatą.

Cała procedura ok 4 dni.

Miłego.

• 10 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
Moje auto uległo nagłej awarii na autostradzie (urwanie klapki kolektora ssącego, silnik albo do wymiany, albo do 100% regeneracji). Odpowiedź Wagasa: awaria nie jest nagła, i mimo wykupionej dodatkowej polisy "Polisa Ubezpieczenia Kosztów Napraw" nie zapłaci. I najlepsze (sprawdźcie polisy/umowy, jeżeli nie wierzycie): Wagas nie jest zakładem ubezpieczeń, ale tylko agentem ubezpieczeniowym.. a zakładem ubezpieczeń jest firma z Anglii i takie jest miejsce sądu. Totalna porażka!

Robiłem u siebie kilka rzeczy na Wagas i nie było większych problemów. Jeśli Wagas odmówił, to odwołuj się. Raz miałem przypadek, że przy wymianie półosi przednich, po rozebraniu okazało się, że piasta jest też uszkodzona, to w pierwszej wersji odmówili wymiany piasty, jednak po rozmowie telefonicznej z osobą obsługującą moją szkodę, przyznano mi również wymianę piasty.

Jakie ASO obsługiwało Ciebie?

Mam wrażenie, że ten od narzekania to jakieś fejk konto do robienia antyreklamy. Wstawił ten post, po mojej odpowiedzi usunął i wstawił jeszcze raz. Świeży użytkownik z jednym postem. Pewnie nigdy nawet nie korzystał z samochodu BMW :p

Całkiem możliwe. Z Wagasem jedna rzecz jest bardzo ważna. Doradca serwisowy musi dobrze przygotować dokumentację i nie wolno w niej używać stwierdzenia "zużycie". Jeśli takie słowo pada w zgłoszeniu, to na 99% takie zgłoszenie zostanie odrzucone, gdyż Wagas nie obejmuje naturalnego zużycia podzespołów.

Posta żadnego nie usuwałem, tylko został usunięty (dlaczego, nie wiem) i dodałem jeszcze raz. Samochodami BMW jeżdżę ponad 20 lat, ale nie o to chodzi. Rzeczoznawaca od Wagasa twierdzi, że nagła awaria silnika..nie była nagła (urwanie klapki kolektora). Odwołanie do Wagas i ta samo - mimo tego, że nawet ASO(!) twierdzi, że jest to nagła awaria i nie sposób było jej przewidzieć (musi być "nagła", żeby uznali - warunki polisy Wagas). Naprawa/wymiana silnika jest b. kosztowna (to nie jest podstawowy model). W "normalnych warunkach" w tej sytuacji: sprawa w polskim sądzie i wyjaśnia się kto ma rację. Tutaj okazuje się, że jeżeli Wagas uzna, że awaria nie była nagła, to mimo że masz swojego rzeczoznawcę lub kilku plus ASO, którzy mogą potwierdzić/udowodnić, że awaria była nagłą, to zostaje tylko sąd w Angli, bo Wagas nie jest fimą ubezpieczeniową tylko agentem (ubezpieczycielem, a dokładnie zakładem ubezpieczeń jest firma z Angli i to z nimi trzeba się sądzić). No to pewnie finał za kilka lat, o ile w ogóle się zdecyduję :(

Powiem Ci, że dziwna sprawa. Ja u siebie miałem urwaną klapkę w kolektorze i cały kolektor został wymieniony bez problemu, łącznie z czyszczeniem kanałów dolotowych w głowicy. Całość kosztowało w okolicach 8 tyś zł.