Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w mojej E90 przed listem dołożylem tempomat, ale pokazuje mi na zegarami zadania prędkość w mph ma ktoś może jakiś pomysł jak to zmienić?
Opublikowano
Też mi się tak wydawało, że nie ma ale wolałem dać jakąś ścieżkę możliwości. W takim razie kodowanie zegarów pozostaje i zmiana z mph na kmh. Poprzez ncs dummy będzie prosto i czytelnie. Ostatnio chyba widziałem tam tę opcję.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No, to daj znać czy poszło bo takie proste to nie jest. Ja nie dałem rady w e90 lci.
Opublikowano
To w jakich jednostkach działa tempomat jest ustawiane w module LDM albo DSC. Gdy montowałem moduł LDM z angielskiego auta, po zakodowaniu tempomatu jednostki przy ustawianiu prędkości były w milach i należało przekodować LDM. Z tym że ja mam R6 a w R4 tego modułu nie ma, a samych manetek się nie koduje, więc sugerowałbym przekodowanie modułu DSC pustym plikiem MAN. Ale najlepiej byłoby jakbyście napisali co dokładnie wymienialiście w ramavh montażu tempomatu i jak dokładnie to kodowaliście.
Opublikowano
Ustawić się na bank da i tak jak mówi mg123 albo dsc albo kombi. Np. ostatnio robiąc tempomat w e93 3.0 przy zegarach/dsc już było. Ja i tak bym stawiał na kombi
Opublikowano

Na bank się da, u mnie to zmienili. Trzeba było wyjąć zegary i coś tam przekodować. Chłopaki powiedzieli, że tak jest najszybciej a i tak zegary wyciągali, żeby tarczę prędkościomierza zmienić.

Niestety szczegółów nie znam.

Opublikowano

Witam,

Więc tak zmieniałem tarcze auto (USA), tempomat wymieniłem pająka na taki z manetka i taśma pod multifunkcje i dołożyli multimedia. Dodałem do FA 2 kody do multi i tempo nie pamiętam teraz jakie o całe auto pustym manem, nie miałem nic ustawione. Po tym zaczęło pokazywać zadana prędkość ale w mailach. Czytałem że można to programtorem w eepomiezmienic

Dla mnie nie problem bo już programowalemzegary z low na high parę razy r270. Tylko trzeba wiedzirc która wartość zmienić a to nigdzie nie pisze, niestety. W e9p nie ma ldm w R4 oraz w dać opcji do miały tego które podają na innych forach. Więc na 99% siedzi to w zegarach żadne kodowanie tego nie zmieni moim zdaniem i siedzi to w eprom. Podłączyłem zegary Eu z e92 mojej i pokazuje km/h.... W BC też.nie da się tego zmienić.

Opublikowano
Mogę dać zrzuty z hexa na tygodniu z obu typów zegarów może ktoś wyczai jak to zmienić. Flash winkfp na zb numer Eu nie zmienia tego. Jak pomoże to mogę kilku osobom ogarnąć eprom za.ksozt wysyłki
Opublikowano

Witam,

Auto jest z USA i zegary również. Zmienione są tarcze zegarów.

Aby dołożyć tempomat wymieniłem całego pająka, dokodowalem go do FA i pustym manem całe auto przeleciała. W efekcie tempomat działa na zegarach pokazuje zadana prędkość w milach.

E60 a e E90 to jednak inne auta. Faktycznie w E60 można.to zmienić w Dać.

Gdzieś wyczytałem że można zmienić to w pamięci EEPROM, programtor mam ale nie mam pojęcia jaka wartość zmienić. Mogę dać pliki w hexie do porównania zegarów Eu i USA ale nie wiem czy to coś wam powie.

W BC nie można tego przestawić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć, też męczę się z zmianą mph na km/h w E90 zza wielkiej wody. Próbowałem zmienić w DSC parametr v_einheit z wert 01 na wert 00 i co prawda zmienia się jednostka ale tempomat zgłasza usterkę. Zmiana parametrów us_variante na nicht_aktiv tez nie pomaga.
Opublikowano
Tylko i wyłącznie zegary na Europe w E90. I będzie działać info zapisane jest w epromie nie zmienisz tego ncsem, co innego w E60, choć mam info że w r6 można to faktycznie zmienić, w r4 nie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W module DSC następujące wartości:

C0C_V_EINHEIT

Wert_00 ---> km/h

Wert_01 ---> mls

C0C_SETZ_V_MAX

Wert_01 ---> km/h

wert_02 ---> mls

Po zmianie na zegarach z USA tempomat normalnie pokazuje km/h, przetestowane i działa. :mrgreen:

3A0jS9b.png
Opublikowano

u mnie to nie działa ale opcje mają inny wyróżnik

C10_SETZ_V_MAX_CC //według NCS dummy prędkość maksymalna na tempomacie powiązane ściśle z EINHEIT

wert_02 //250

wert_01 //130

C10_SETZ_V_MIN //według NCS dummy prędkość minimalna na tempomacie powiązane ściśle z EINHEIT

wert_02 //20

wert_01 //30

C10_V_EINHEIT //jednostka na tempomacie

wert_01 //mph

wert_00 //km/h

W każdym razie jak zmienię na km/h to to jednostka zostaje zmieniona na zegarach ale pojawia się komunikat o usterce tampomatu i wskazówka się nie pojawia, tempomat nie działa. Sprawdzę wszystkie możliwe kombinacje tych ustawień może któreś zadziała prawidłowo.

Opublikowano
$653 nie mam takiej wartosci, po dodaniu do VO nowych wartości wystarczy sam licznik i dsc przekodować czy coś jeszcze? Żeby coś nie popierdzielić
Opublikowano

Dziś w końcu podpiąłem się do bawary ale tempomat nadal nie działa w km.

Dodałem opcje $838 i &548 a także wykodowałem &653 ale nadal bez zmian ==> awaria tempomatu. Nie ma ICOM i trochę się poję przekodowywać dcanem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziś w końcu podpiąłem się do bawary ale tempomat nadal nie działa w km.

Dodałem opcje $838 i &548 a także wykodowałem &653 ale nadal bez zmian ==> awaria tempomatu. Nie ma ICOM i trochę się poję przekodowywać dcanem.

A przeleciałeś moduły DSC i KOMBI pustym manem?

3A0jS9b.png
Opublikowano
w sumie to nie, nie byłem pewny czy tak można bo gdzieś to widziałem ale nie pamiętałem spodziewanego efektu. jak dobrze wyczytałem to zostaną wczytane domyśle ustawienia dla moje FA/VO? Idę to przetestować.